用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學(幼稚園部) 培道接電話的小姐態度差, 兼原來唔係100%直升 ...
go

培道接電話的小姐態度差, 兼原來唔係100%直升 [複製鏈接]

想分享兩件事:

事件一:
8月底將參加培道簡介會既表格fax返去, 咁我就打去問收唔收到, 接電話既小姐唔願意幫我check, 話10月尾會有通知, 咁我話我想知收唔收到張申請表, 於是佢叫我留電話資料話覆我, 結果一星期都冇回音, 咁我又再打多次,  對方又係叫我留電話, 咁我話不如我而家再fax多次比你啦, 佢又話唔駛, 結果等到9月尾都係冇回音, 我明白你地好忙, 好多野做, 但check一下個fax機有幾難呢? 仲要態度差到不得了, 趕住收線咁, 真係好失望呢

事件二:
朋友上星期打去培道, 最主要問佢地係唔係100%直升, 接電話個人話係, 咁朋友又問K1大約收幾多學生, 有幾多班?對方話今年加開兩班, 共有六班, 每班30人, 即約180人, 於是朋友又問小一學額有幾多, 對方開始想避開正面回答, 話好多野會變, 支支吾吾咁, 最終講佐話得4班約120人, 咁朋友就質疑唔夠位咁點100%直升?對方就話一定有人唔升, 而且校長會揀.....聽到呢度朋友火都黎啦, 初初又話直升, 講講下又話揀, 最慘係website都冇寫保證100%直升, 原本想報培道都係貪有得直升姐, 咁而家未好冇保障?

ps. 其實我都明, 仲有幾年時間, 好多野都會變, 但我問過人原來小一唔係話可以加班就加班咁簡單, 都要EDB批架....

2    0    0    0

Plutoes 發表於 13-9-24 11:43
想分享兩件事:

事件一:
今年9月K1已經共有6班,並不是明年才加開的。所以直上小學呢個問題好多今年入讀K1的父母都分別問過老師同校長。  校長已於不同場合表明,K3係可以100﹪直上小學的。 憑以往的經驗每年都有一批小朋友不會直上小學,一來小學係私校並非人人可以/想負擔6年的學費,二來有好多幼稚園生有兄姐係外面津小讀緊會係世襲生。 而且K3小朋友留位後可參加大抽獎,所以一定會有人抽到好的津小而放棄學位。 所以即使K3有180人都一定唔會全部180人直上小學。  至於接電話的人支吾以對,我覺得小學部會否加班數來收K3學生並非一個校務處職員可以回答的問題。  所以最好都係簡介會時聽校長點講。
至於簡介會的回覆,據我所知剛完成的小學簡介會回覆係由家長義工負責打電話給參加的家長的,幼稚園可能都會係。希望呢D資料幫到你少少啦。  

janicebubbleb 講得無錯 , 我囡囡今年入讀K1是以後備生入讀的 , 因上年簡介會時係無提過加開兩班 , 所以我都唸住唔收多而選擇了另一間正取生學校 , 但當七月頭致電給我時亦掙扎了半天 , 最終都是入讀 , 最主要是佢唔同其他龍校交了留位費就不能參加大抽獎 , 是由校長親自話佢地學校嘅K3小朋友交留位費後是可參加大抽獎 , 這樣的話即是買了個保險 .

依我所知校務處職員是沒有分幼稚園定小學 , 全部都是由他們負責 , 而且又是剛剛開學不久 , 肯定他們忙過不停 , 要處理學校文書上很多事 , 起碼K1申請表就是由他們處理 ( 上年就差不多收了二仟份申請表 ) .

回覆:培道接電話的小姐態度差, 兼原來唔係100%直升

岩岩收到電話通知去簡介會啦

如果你未攪清楚就有咁多投訴, 我諗呢間學校唔係咁適合你囉! 你大可以唔報! 你唔報的話, 仲有二千幾三千個小朋友爭嫁!

TIGERBAMA    發表於 13-10-25 10:41

I also find the person answering the phone is in polite and although I am not really need my Girl attending this school but this is very irony at their website see their Miss head master photos seems quiet care their student But the staff just ...

結果我都係冇收到回覆收唔收到form, 但上星期尾就有電話通知可以去簡介會

回復 ssw128 的帖子

請你搞清楚, 我只係分享, 而唔係投訴, 你講得岩, 經過呢2件事, 我的確卻步.

回復 IMDAD 的帖子

那培道幼園生要交多少 留位$ 呢?

回覆:kerrielam 的帖子

$660

Plutoes 發表於 13-10-2 14:12
回復 ssw128 的帖子

請你搞清楚, 我只係分享, 而唔係投訴, 你講得岩, 經過呢2件事, 我的確卻步. ...
點解卻步呀?他們校務處要兼顧小學及幼稚園查詢,同埋加開新班係今年既事,有d野答唔到真係唔出奇。
我個囡今年讀k1,校長老師都非常之好,到現在為止我都好滿意,唔好因為中間既一d誤會而放棄一間好季校呀

她已不肯定答你,那便是答案.你唯有等簡介會,或參考過往數據,係參考!
‹ 上一主題|下一主題