用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中小學的家長請給意見
樓主: 妙妙媽
go

普教中小學的家長請給意見 [複製鏈接]

回覆:普教中小學的家長請給意見

暑假時同一個普教中嘅學生同普通話對答,真係救命!佢嘅發音好準。但冇書面詞,啲"喔,耶"呢啲冇晒,講嘢似讀書!我真心同佢講,係啲啲唔叫普通話,叫香港話!不論不類!你去到北京上海台灣,冇人明你講咩,you are just a reading machine!

引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-9-25+00:05+我

原帖由 ha8mo 於 13-09-25 發表
你點知大陸人唔講「看鐘」?
講:現在什麼時間?

引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-9-25+00:05+我

原帖由 ha8mo 於 13-09-25 發表
你點知大陸人唔講「看鐘」?
有人答了你喇。我老爺奶奶母語是普通話,他們幾十年前由上海來了香港,但我老爺今時今日還說不到廣東話。。。

引用:暑假時同一個普教中嘅學生同普通話對答,真

原帖由 chingcging 於 13-09-25 發表
暑假時同一個普教中嘅學生同普通話對答,真係救命!佢嘅發音好準。但冇書面詞,啲"喔,耶"呢啲冇晒,講嘢似 ...
呢樣便是我心裡覺得有問題的地方。好似係香港讀中小學學英文,只懂 reading 但不懂 communicate. 與外國人溝通時全是書面語. 非常流利,發音準,但背書咁,外國人一樣會明嘅,不過唔得地道囉。我暫時對普教中的看法是,好過完全唔學。

本人覺得現今這個世界經濟發展的火車頭將是亞洲,再加上祖國日益強盛,懂得以普通話作溝通語言已是基本的要求, 好多外國人甚至佢哋的子女都在學, 有些講得還流利過我呢

hadwinboy 發表於 13-9-25 00:05
我暫時還在觀察了解中. 我仔現小一,已是普教中。但我發現一個問題,老師是教用普通話讀課文,但課文是廣東 ...
此本書是不是在書面標明了以普通話教中文 (?), 所以我想它的內容已是配合了普教中的做法 ?

語言必須多聽多講, 並每日實踐, 否則想講得一口流利都幾困難. 所以語言環境是非常重要.  我是希望學校每日都能夠提供此環境, 而不是雞精班, 一周學一堂普通話..  我想這成效會較大.

回覆:mandyk105 的帖子

我女學校普教中, 另外再有普通話堂, 聲母/韻母/拼音全都冇問題!

昨天, 一起做中文作文, 我本想用字典查某個字意思,
我用舊方法, 部手再加筆晝查,
而阿女用普通話拼音查, 不用1分鐘巳搵到我想要個字比我更快(當然部手筆晝她都識), 果一刻, 我覺得識普通話真的很有用和方便!

普教中 are better because.speaking/reading and writing are similar. Pinyin is a useful tool also.
‹ 上一主題|下一主題