用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 請問外藉學生佔幾成?以哪個國藉為主?
go

請問外藉學生佔幾成?以哪個國藉為主? [複製鏈接]

如題。聽人講以南亞裔為主,啲學生係咪比較好動?學校著重紀律嗎?我鐘意間學校,但我個b比較活躍,需要管束一下,我怕太自由嘅環境會令佢更不懂自律。

0    0    0    0

回覆:BB20111102 的帖子

我個女今年k1.一班有23-4人有5位印籍小朋友,仲有其他國籍,以我一齊上堂既結論,佢地自己一堆,開頭會嘈小小,但老師好有經驗而又溫柔咁將佢地分開坐,乖反又可坐反一齊

回覆:phoebeysm 的帖子

多謝回覆,請問你小朋友係文靜型還是活潑型?學校注唔注重德育或自律嘅培訓?

樓主見你咁問我本人覺得你好像不太喜歡多南亞裔而不是多外國籍喎!其實南亞裔的小朋友不是你想像中咁,佢地都好乖咖而且每天見到面第一時間打招呼添,而你話喜歡這間學校但又怕學校太自由有小小矛盾,小朋友係幼稚園不是要開心快樂咁學習咖咩,如果要管束可能你搵勻全港的幼稚園你也找不到一間,除了自己屋企管除外,學校只會教你邊D對邊D錯紀律學校當然會教但父母才是孩子的導師,學校應該算是活動式教學,聽已畢業的家長分享k1 k2都係冇咩功課的,我小朋友也是K1都算活躍,每日返學都只係玩同講故事及唱歌

回覆:evason 的帖子

其實我係鐘意活動教學及語言環境好嘅學校,我都鍾意啲小朋友好動活潑,老實講我唔係對南亞裔人有偏見,只是平日所見佢地對小朋友嘅態度比較自由放任,問題是我個小朋友現在已經出現咗啲偏差行為,我想矯正佢,佢係需要有人guide下,我既concern係佢依個情況入啲不是傳統嘅學校唔知適唔適合?

回覆:evason 的帖子

可能我用管束一詞用錯咗,而係我想知老師會唔會就小朋友嘅個別行為而引導,而唔係只是罰或是不加理會

‹ 上一主題|下一主題