用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網,如果言語遲緩,揀將天/黃永樹比較好? ...
go

95網,如果言語遲緩,揀將天/黃永樹比較好?

邊間學校支援多d?

有冇家長有意見架?

回覆:BOYBOYYIP 的帖子

兩間都唔係你想要,選二線的如聖安德肋,明道,梁省德,你會開心好多。將天是區內出名harsh.科學科英文教,難上手。黃永樹要文武雙全,你考慮下

回復 tsesuki 的帖子

首先多謝你回覆。我都知道呢兩間學校好谷,但小朋友都鐘意呢兩間學校,同埋好近屋企,方便接送。如果真係要揀,可以點揀?

回覆:BOYBOYYIP 的帖子

恕我直言。若妳衹根據小朋友的喜好和距離簡學校,而忽略小朋友自身潛在問題; 到最後,苦的可能是小朋友。在競爭大而又没支援的學校學習並不是单憑'喜歡'兩個字就能解诀所有障礙。 當然, 若小朋友的語言遲缓並不嚴重,而其他發展也沒問題,仍然可以追上來的。在心理上,可要作相當的協調和準備。

WWS好一些, 起碼少讀一科宗教, 保良一般是~如讀書唔得, 會發展小朋友其他潛力e.g.運動.

引用:恕我直言。若妳衹根據小朋友的喜好和距離簡

原帖由 NT-1 於 13-09-23 發表
恕我直言。若妳衹根據小朋友的喜好和距離簡學校,而忽略小朋友自身潛在問題; 到最後,苦的可能是小朋友。在 ...
同意。尤其小朋友鍾意?佢地最多咪開放日玩下遊戲、上由一個老師負責既十分鐘試堂。佢地邊次玩得開心咪話鍾意邊間囉。

熱門多人爭、想谷成績既學校會好好支援?我唔會話一定冇,但難過六合彩囉。

有教無類?那是笑話。真係的話,有需要將同學成就大大字咁講出黎?

要知道subsid學校都係好似做生意,多人先多班先多資源。

回復 NT-1 的帖子

認同你既睇法, 重緊要了解自己既小朋友問題同能力 !!

如果要選2間之一, 我想不是睇學校支不支援SEN, 而是需假設2間學校都給不到任何支援, 全靠家長自己時到底有幾多把握不落後. 在此前提下, 我覺得2間冇分別, 家長需要做好多功夫去自助. 如果真的入到去後學校有幫手, 就當是Bonus 啦.

不過我見好多語言遲緩的在其它方面都有SEN , 例如手肌發展等, 抄寫多會是好大的難題.

回覆:95網,如果言語遲緩,揀將天/黃永樹比較好?

向難度挑戰

回覆:95網,如果言語遲緩,揀將天/黃永樹比較好?

我仔有言語遲緩,今年將天小一,係佢自己揀將天

回覆:1仔1女 的帖子

如果其他嘢唔計,就睇下邊間近自己啦!其他人講的你未必聽入耳。

回復 sorman 的帖子

其實都唔一定.

我囝囝去過好幾間小學開放日玩下遊戲 或 體驗課. 亦參觀了很多小學.他不喜歡循道, 王余家潔. 但有其他1, 2 及 3線的小學都有喜歡.

我會按各項因素而決定.

朋友的兒子亦係SEN (以前同我的兒子是N班同學), 不過係小問題.
因為她是資深(高級言語治療師), 非常了解兒子的問題, 亦知道區內學校的支援.
(因為她問過她在將軍澳學校工作的同事)

她為兒子選了上述其中一間學校為第一志願, 另外一間2線為第2位.
係今年6月派去第2位, 後來, 她去叩門(第一志願), 結果真係比她成功叩到門.
我相信學校在選學生時, 已經可以睇到小朋友是否合適學校.

我個囝亦係SEN, 已經見過各種治療師 (兒童科醫生, 兒童精神科醫生, 職業治療師, 物理治療師 及 言語治療師),
除了言語治療師安排訓練外, 已通過其他治療師的評核. 我非常清楚囝囝的強項 及 弱項.

但係外人一聽到SEN (特殊學習需要) 就想像成為非常有問題的人,
其實SEN小朋友的問題有分程度, 治療師會按小朋友的問題給父母建議讀哪些學校.

我覺的父母必須了解小朋友的問題, 並面對問題及盡早改善.

就算唔係SEN小朋友, 現今香港也有"港童 / 港孩 / 小學雞 / 高知低分", 您估學校也會喜歡這些小朋友?

我及老公已經跟兒子談及選小學的問題, 亦作出了決定.

希望您和兒子選擇了心儀的小學.

加油

HaYi 發表於 13-9-23 18:57
如果要選2間之一, 我想不是睇學校支不支援SEN, 而是需假設2間學校都給不到任何支援, 全靠家長自己時到底有 ...
我囝囝都有語言問題, 之前係遲緩, 但手肌發展 及 抄寫 完全無問題.

我認同您. 家長也要為小朋友去努力, 不可以只搵學校幫手 而家長不理.