用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 111 填 la salle
go

111 填 la salle [複製鏈接]

1)  是否要自行、甲一、乙一都填 la salle 先有機會叩門?

2)  如果我自行+甲一都報跨區,甲二同乙一就報返本區 la salle,咁中 la salle 機會係咪會減低?

請教!

0    0    0    0

貢獻勳章

你睇下舊 post, 每年都有人話扣門位得幾個, 你唔識人跟本無機會, 除非令郎文武雙全啦!  三條一又如何? 叫做有D誠意, 但每年咁多人三條一, 你話有無用呢?

實情我唔知, 但我信係真.

1-1-1只係顯示你嘅誠意, 唔代表叩門一定有得in, 更唔好講會加分, 或許可能在其他學校會都未定, 但在於喇沙小學來說, 每年叩門位有幾多個, 大家心裡有數, 即使有都可能留給有關係人事的小朋友, 除非你的小朋友是個頂尖子, 出類拔萃啦, 否則, 想以叩門機會入LSP, 講真...真係微乎其微囉!

joemyt  Totallu agreed !!!!!!!!!!!!!  發表於 13-9-25 00:39

回覆:happymama11 的帖子

好多人都話喇沙好少叩門位(吾知幾多呢?),就算有都只會留返以d有關人士,真係咁黑暗?!

貢獻勳章

學校點樣收扣門位,大家心知肚明,無謂爭拗啦!

員工買有優先權,可以閂埋門慢慢揀,買完買淨先到街客買,有幾黑暗? 何況我唔相信校長會收個唔精神的小朋友。

若然覺得唔公平,咪比心機讀小一,考個全級第一,操到fit一fit, 到小二試下插班囉! 夠晒公平啦,全部講實力,得就得,唔得就下年。 與其研究人地點樣收人,不如慳返D時間操下個仔好過啦!

Easy !!!

全中!
以我所知,中學個班舊生(沒有讀過LSPS)會神父幫手,但由於名額有限,都要拗手瓜!
沒人事關系,小朋友沒特異功能,我勸你不要浪費時間敲小一門!

回覆:joemyt 的帖子

什麼“吾精神的小朋友”?

引用:全中!以我所知,中學個班舊生(沒有讀過LS

原帖由 puremerino 於 13-11-01 發表
全中!
以我所知,中學個班舊生(沒有讀過LSPS)會神父幫手,但由於名額有限,都要拗手瓜!
沒人事關系, ...
喇沙會是沒有神父的,是修士

貢獻勳章

回覆:wittymom 的帖子

我意思係搵個眼仔轆轆的醒目仔,唔通收個瘩低頭行路的小朋友咩!撇除人事及成績,緊係揀個精神的插班生啦!

其實如果有實力,考插班都唔係咁難,如果實力未夠班,入得到都未必係好事,眼見有些唔夠實力過馬路的同學其實都唔開心架佢地
‹ 上一主題|下一主題