用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 維多利亞 Victoria Shanghai Academy (VSA) year 1
go

維多利亞 Victoria Shanghai Academy (VSA) year 1 [複製鏈接]

維多利亞 VSA year 1是否等同本地幼稚園的K3, 即是在K2時間就要申請VSA year 1? 我見維多利亞 VSA是由year 1 到 year 12, 但我見其他學校例如RCHK是由year 1 到 year 13, VSA好像少人地1年, 有無維多利亞 VSA 家長可以解釋一下? 謝謝.
   2    0    0    0

andychua 發表於 13-9-22 21:15
維多利亞 VSA year 1是否等同本地幼稚園的K3, 即是在K2時間就要申請VSA year 1? 我見維多利亞 VSA是由year  ...
VSA year 1 等同小學一年級,讀完K3先入year 1, VSA year 1 to 5 屬小學部,year 6 to year 12屬中學部

多謝poonseelai. 如果K1至K3不是讀維多利亞, 有無機會入VSA? VSA收幾多個非維多利亞學生呢?

andychua 發表於 13-9-22 22:06
多謝poonseelai. 如果K1至K3不是讀維多利亞, 有無機會入VSA? VSA收幾多個非維多利亞學生呢? ...
唔駛客氣,前兩年每年收十多個非維多利亞幼稚園學生,近兩年無去check, 我相信差不多

thank you very much poonseelai.

回覆:維多利亞 Victoria Shanghai Academy (VSA) year 1

想請問維幼學生升維小是否一年比一年難?港島區分校較有優勢嗎?如買不到debenture機會就很微?

mamaishere 發表於 13-9-23 00:01
想請問維幼學生升維小是否一年比一年難?港島區分校較有優勢嗎?如買不到debenture機會就很微?

...
今年8個小朋友爭1個小一學位,據我知有兄姐在中小學亦未必一定收,競爭大了可能因IB認受性高了,我不知道港島區有無優勢,只知行IB的寶翠園亦有學生考唔到,同時住九龍返深灣校舍交通時間亦長。有debenture只有優先面試機會,至今好似只出了一批debenture, 相信影嚮不大。

debenture的小朋友有2次interview機會,第一次吾得,隔半年定9個月再in一次。無話實收,但機會係好高。debenture超額認購11倍,亦吾係一定買到。

九龍校係較少學生報VSA,地點係一個因素。

deleted

deleted

Bean2012 發表於 13-10-21 15:14
咁VSA係咪一間真正IS??? 如KCIS 同 VSA會點簡呢???
VSA is a private school, not IS... it is a through train IB school (PYP MYP DP), while KCIS is only IBDP
‹ 上一主題|下一主題