用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HYS / GHS / SSC / Pui Ching 如何選?
go

HYS / GHS / SSC / Pui Ching 如何選? [複製鏈接]

其實阿女仲係「考小學」的階段,不過因為上述的都是一條龍,阿女入邊間小學好大程度等於入邊間中學,所以想問下意見。

本人其實最心儀HYS(協恩),因為我有親戚讀,而且最近我屋企,校風及學業成績都好。
GHS(德望)大家覺得如何?我細個讀書時都係名校,但聽說近年有點走下坡,好似話之前個校長……而家又點樣呢?

培正就中文學校,但係校風良好。卻又擔心英文唔夠人勁。

SSC (聖士提反) 有得寄宿,可以讓阿女學獨立,不過離屋企遠。

大家會點排呢?

woodst  培正好似不是100%直升中學  發表於 13-10-21 17:01
elbar  1.聖保羅男女 2.聖心 3.聖士提反, 培正   發表於 13-9-22 17:33
   0    0    0    0

聖保羅男女和聖心也不考慮,因為地點問題。

HYS and GHS are better! GHS 今年出了一個女狀元。

sugarbunnies626 發表於 13-9-22 18:10
HYS and GHS are better! GHS 今年出了一個女狀元。
論成績,GHS 和 Pui Ching 較好,兩者都同時出過HKCEE 和 DSE 狀元。

www 發表於 13-9-22 20:14
論成績,GHS 和 Pui Ching 較好,兩者都同時出過HKCEE 和 DSE 狀元。
唔好剩睇一兩個狀元,GHS 2013DSE,整體成績只是一般,除英文勁好外,其他成績跟一些band 1中至尾的學校差不多.

不過,GHS明年可能藉狀元吸引多一些尖子入讀.

Core Subject

Level 5 or above
GHSHong Kong
Chinese language22.6%8.2%
English language68.3%8.9%
Mathematics32.3%11.8%
Liberal Studies24.7%7.7%

vincher  agree...应看平均  發表於 13-9-24 01:28

iamverysleepy 發表於 13-9-22 17:21
其實阿女仲係「考小學」的階段,不過因為上述的都是一條龍,阿女入邊間小學好大程度等於入邊間中學,所以想問下意見。
本人其實最心儀HYS(協恩),因為我有親戚讀,而且最近我屋企,校風及學業成績都好。
GHS(德望)大家覺得如何? ...

請留意,協恩中學在2012年已經和協恩小學脫鉤了。

「2012年起入讀協恩中學附屬小學小一的學生,不再受惠於升讀協恩中學的直屬機制,如果想升讀該校,就需要跟全港學生競爭。」

www 發表於 13-9-23 10:39
請留意,協恩中學在2012年已經和協恩小學脫鉤了。

2012年起入讀協恩中學附屬小學小一的學生,不再受惠於 ...

已經脫鉤了?(簡直晴天霹靂)

個人還是最鍾意協恩,但是協恩脫鉤真係要再諗諗。我有親人在協恩讀,她們都有會考4A - 8A不等。是否有狀元我都唔覺得好重要。

GHS / SSC / PC 都出過狀元,但整體成績又麻麻。

我住的大廈有不少PC學生,覺得他們很有禮貌、很乖。
以前未嫁時住的屋苑,有個GHS的女仔,好寸。
雖然可能是特例,但真係或多或少影響到觀感。

選校真係好多考慮,以前無直資,大家都大抽獎,最多自行收生(一間)啫,而家俾直資攪到煩多咗嘢。

回覆:iamverysleepy 的帖子

你考到先諗啦!

Minniemouse:-P

iamverysleepy 發表於 13-9-23 11:52
個人還是最鍾意協恩,但是協恩脫鉤真係要再諗諗。我有親人在協恩讀,她們都有會考4A - 8A不等。是否有狀元我都唔覺得好重要。
GHS / SSC / PC 都出過狀元,但整體成績又麻麻。
我住的大廈有不少PC學生,覺得他們很有禮貌、很乖。
以前未嫁時住的屋苑,有個GHS的女仔,好寸。
雖然可能是特例,但真係或多或少影響到觀感。
選校真係好多考慮,以前無直資,大家都大抽獎,最多自行收生(一間)啫,而家俾直資攪到煩多咗嘢。

如果大抽獎真係咁好,協恩中學為什麼要轉直資兼馬上和小學脫鉤呢?

minniemouse 發表於 13-9-23 13:57
你考到先諗啦!

又係的,而家自尋煩惱。

Sum_Ba  不對,想入非非之際才是最興奮的,現實可能會痛苦,就算得到了,又不再珍惜了繼續想才好。信望愛才有人生。  發表於 13-10-12 01:01

www 發表於 13-9-23 14:17
如果大抽獎真係咁好,協恩中學為什麼要轉直資兼馬上和小學脫鉤呢?

我不是說大抽獎最好,只是從一個怕諗怕煩的角度去覺得,大抽獎煩少啲。
雖然,大抽獎也不是不用煩,本人小六升中一諗邊間擺第一志願的情境還歷歷在目。
大抽獎對學校而言收生有限制,所以好多學校為保收生質素便轉直資和脫鉤。

只是一時感慨,不喜勿插。

iamverysleepy 發表於 13-9-23 16:49
我不是說大抽獎最好,只是從一個怕諗怕煩的角度去覺得,大抽獎煩少啲。
雖然,大抽獎也不是不用煩,本人小六升中一諗邊間擺第一志願的情境還歷歷在目。
大抽獎對學校而言收生有限制,所以好多學校為保收生質素便轉直資和脫鉤。
只是一時感慨,不喜勿插。
今天絕大部分的小學仍屬官津,你應不愁不夠大抽獎的學位。只不過若你心儀的小學不在你住那區,你要先安排搬遷到心儀小學的校網,才能參加大抽獎。

iamverysleepy 發表於 13-9-23 11:52

個人還是最鍾意協恩,但是協恩脫鉤真係要再諗諗。我有親人在協恩 ...
唔係協幼好難上協小,自行分配好多人20分以上,统一派位要睇你彩數。協小叩門位又留比協幼生。鍾意協恩都無辦法

ghs 不是成績下跌,是成績好的那一班人,不少人會在文憑試前到外國升學。

新校長上任都有三幾年了,一切都已重新步入正軌了。

我建議樓主索性 考DGS 罷啦..

今年GHS又轉了校長啦!

Yanamami  又轉?  發表於 13-10-21 10:08

引用:今年GHS又轉了校長啦!

原帖由 popoyiu 於 13-10-21 發表
今年GHS又轉了校長啦!
請問知否轉邊個同點解要轉呢?

Yanamami  啱啱12Oct Ms Mau先黎過我地學校介紹中學部俾d P5/P6同學,聽她自己講做左3年校長,唔聽她講要走既?  發表於 13-10-21 17:59
Thanks
Mo-ma

Miss 如果這二間SPCS & DGS ,你又怎樣選擇?

CYPK 發表於 13-10-21 23:28
Miss 如果這二間SPCS & DGS ,你又怎樣選擇?

SPCS。

‹ 上一主題|下一主題