用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 俾唔俾阿女讀?求意見?
樓主: iamverysleepy
go

俾唔俾阿女讀?求意見? [複製鏈接]

我覺得……考左先啦……
考到再諗,會容易d

回覆:俾唔俾阿女讀?求意見?

我好明白樓主,好多係人哋眼中嘅名校其實真係得個名。我覺得簡一間合适嘅學校比名校更重要。

如果住九龍返你間學校, 真係好遠, 但校舍真是很吸引.

dorothywing 發表於 13-9-22 21:30
大人細路都有壓力,小朋友能力也不差的話,找另一間心儀會好的。不然,日後後悔的話,諗諗插班回現校的可能 ...

我從沒有想過插班!謝謝提點!

chunheimama 發表於 13-9-22 23:46
如果住九龍返你間學校, 真係好遠, 但校舍真是很吸引.

就只出名在校舍吧……

回覆:iamverysleepy 的帖子

樓主似教CWB那間。 妳可觀察女兒能力和性格是否適合貴校。 若能力尚可又肯主動學習而又無要求名列前茅,我會選CWB.  因相比local tradional津校,功課量不大。 若她是進取形,又真的可去試考神級名校。 但如她是能力中庸又是學習被動形,妳又要貼跟佢功課, 我寧可擇間 relatively happy school to give her room for further development as u can still hv time to observe her n reconsider going bk to CWB

多謝各位意見。現在的方案都應該是試下其他先,最後才考慮我教的學校。
畢竟母女同校是我最不想的。

非常中肯。。。。 發表於 13-9-23 00:22
樓主似教CWB那間。 妳可觀察女兒能力和性格是否適合貴校。 若能力尚可又肯主動學習而又無要求名列前茅,我 ...
丨一一一
‹ 上一主題|下一主題