用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 俾唔俾阿女讀?求意見?
go

俾唔俾阿女讀?求意見? [複製鏈接]

我是一個教師,在一間港島著名的一條龍直資學校教書。好多新認識的朋友,知道我在該校教,都問:「可唔可以介紹我個小朋友入去?」

由於我是員工,所以如無意外,學校都會收我個女的。

不過,我住九龍區,小朋友返學我一來唔想佢太遠,二來,自己同個女一間學校,總有點怪怪的。而事實上,我也不覺得該學校有咩咁巴閉,英文係好出色但中文又唔係叻。可能自己教,又見到好多校政的混亂和好廢的同事。心諗,我個女入來讀都唔想俾呢啲人教。

家長有無意見?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都認識唔少教師,又係唔鍾意小朋友讀自己學校,因為佢地見到太多自己唔滿意嘅地方
但我相信,讀邊間學校,唔係睇有幾出名,而係適唔適合你屋企同埋你個小朋友!最緊要開心!
恐龍家

引用:我是一個教師,在一間港島著名的一條龍直資

原帖由 iamverysleepy 於 13-09-22 發表
我是一個教師,在一間港島著名的一條龍直資學校教書。好多新認識的朋友,知道我在該校教,都問:「可唔可以 ...

如果你也不認同自己在教的學校,當然不要放自己孩子到此校,但係又有哪家學校你又認同、又適合你孩子而又有信心會收你孩子的呢?

我孩子的幼稚園同學家長中有些是教師,其中教喇沙的沒有幫兒子報喇沙,教St.Paul co-ed 的就安排了女兒同校,到最後主要是考慮學校是否適合自己的孩子及家長對學校的認同。

mk3288  又係到嚇銷。  發表於 13-9-22 16:42

我諗每間學校少不了都有些麻麻地的老師. 我識的老師都不安排自己子女讀自己教的學校 (可能學校唔太出名). 話費事比佢地仔女見到自己兇狠一面喎.

huba 發表於 13-9-22 16:25
如果你也不認同自己在教的學校,當然不要放自己孩子到此校,但係又有哪家學校你又認同、又適合你孩子而又 ...

對了!又要我認同,又要適合阿女,又要間學校收!

如果不讓阿女讀我那間,要有相近LEVEL的「名校」,又收我阿女,我又無乜信心。

talknwrite 發表於 13-9-22 16:26
我諗每間學校少不了都有些麻麻地的老師. 我識的老師都不安排自己子女讀自己教的學校 (可能學校唔太出名).  ...

哈哈,兇狠一面都係的。

回覆:俾唔俾阿女讀?求意見?

“有咩咁巴閉” “好廢的同事” “相近leval的名校” 别人眼中你都應是一個高水平老師了

醒目開學勳章 王國長老

我相信老師自己都係兩派,我識老師揀同一間學校,亦識老師避免揀同一間。各有見解,你都要睇返自己睇法。至於師資,所謂做果行厭果行,知道太全面就會覺得吾美好,所以,比較下吧!無一間學校係完美,咁比較又如何呢?

著名學校...There are both good and bad teachers in famous school or not so famous school. Nowadays, parents resources and influence also play some part to the success of students.
I would prefer to have some mystery and not in the same school.

boomGi 發表於 13-9-22 16:44
“有咩咁巴閉” “好廢的同事” “相近leval的名校” 别人眼中你都應是一個高水平老師了

...

不好意思,我不是在自吹自擂。可能我對人對己的要求都高。

我教的學校歷史悠久,出過好多名人。公開試成績還可以,也出過十優。但絕對談不上現今的「神校」,我教的學校比起佐敦道的女校、麥當勞道的男女校還是次一等……不過論名氣倒是很響的。

但可能知得入面太多嘢了,對有些同事的工作態表和表現,或者學生的學習態度,真的看不過眼。所以才有「有咩咁巴閉」、「好廢的同事」的感慨。

notcool 發表於 13-9-22 17:06
著名學校...There are both good and bad teachers in famous school or not so famous school. Nowadays,  ...

是的,間間學校都有好老師和不夠好的老師。我相信即使名校如DGS / DBS / SPCC都會有不太盡責的老師吧。眼不見為乾淨,同意你說"have some mystery and not in the same school".

之但係阿女唔入自己間「著名學校」,又未必入到其他「famous school」呢。

引用:我是一個教師,在一間港島著名的一條龍直資

原帖由 iamverysleepy 於 13-09-22 發表
我是一個教師,在一間港島著名的一條龍直資學校教書。好多新認識的朋友,知道我在該校教,都問:「可唔可以 ...
我有一同事讀的中學是媽媽任教的中學,結果他常被罰,是被其他老師在他媽媽前罰他,並不是他犯了甚麼大錯,其他同學亦有犯錯,但並沒此待遇。所以母子同校是有壓力的,而且一些屎匆鬼可能藉此玩嘢!

我同老公都教中學,都係一般band1英中,不過如果我小朋友將來考到其他band1, 都盡量希望大家不同校。但你囡囡考的是小學,先取得一個好學校學位,壓力會輕很多。

please123  Agree  發表於 13-9-22 21:10

大人細路都有壓力,小朋友能力也不差的話,找另一間心儀會好的。不然,日後後悔的話,諗諗插班回現校的可能!順心,不勉強好了!

我都有類似既境況。子同父/母同校,對父/母和孩子都會造成壓力,而子女更唔想在家在校都俾父母看管住。任教老師有咩一定先向你投訴,仲可能大大聲喺教員室講,真係造成諸多不便。所以如有選擇,盡量避免。不過宜家學位難求,20分都要抽,直資私校閒閒地成幾千人爭。如果樓主女女能力高既話,大可搏搏。如果為安全,揀自己學校唯有係冇辦法之中既辦法。

我朋友在一間DSS中學 教, 也說 她的同事無人比自己仔女入讀

這DSS 在外也口啤好, 上千人考

我媽也在一間名小學教,也反對個孫入讀。除了覺得學費太貴外,學校政策教淺考深、老師不太教書是一個問題,家庭支援要很大,家長差不多要瞓身陪讀。我媽覺得我做不到。所以樓主應該心中有數學校是否適合你個家庭。

港島冇咩直資學校女仔可以讀wor....又出名……
除左spcc.………

回覆:hadwinboy 的帖子

Hadwinboy, 我好像似層聽過我朋友講同樣既comment, 係一間港島私校,唔知是否同一間,若果係,我真要認真考慮,若你唔介紹,可否pm我係邊間or邊區?

港同,聖保羅男女...漢華………仲有邊間直資女仔可以讀嘅?

港同冇幾年wor...,不过少少混乱就真,校長都換左幾個……
但如果係spcc..……唔讀,似乎少少可惜。(不过依間听过有老師仔女都晤收)
至於漢華……咁呀……出來考…可能好过…( 或者派位都ok)
‹ 上一主題|下一主題