用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友今年9歳,好易喊,有時睇電視,感動位又要流眼淚 ...
go

小朋友今年9歳,好易喊,有時睇電視,感動位又要流眼淚。

好像今日同爸爸D朋友的仔一齊玩,玩下玩下,可能有D[挨]叫,係好多人面前佢都会流眼涙! 有咩辦法令他堅強D。

一個眼淺既人要佢流少d眼淚,最好既方法係令佢面皮厚d,比佢遇多d令佢流淚既事,見慣世面會好少少,但仍然會易喊,只係好少少咋~!(個人經驗,我係一個細個睇新聞見到慘事都會喊既人)

回復 LHK820 的帖子

其實堅強和會否感動落淚好似無關係

喊都唔得, 經常強忍眼淚會變態的. 喊完會心身舒暢, 男兒有淚不輕彈已落伍. 我想喊到喊唔出呀!

我覺得喊下冇問題, 代表佢感性啫. 咁都好, 佢會識得理解及關愛其他人.

眼淺跟堅強與否沒一定關係, 是孩子性格較感性吧.
我自小到現在都是超眼淺, 不單連看卡通片也會喊, 連搭地鐵時看報看到感動的新聞, 都會忍唔住喊......我自己也無能為力, 控制不到, 所以手袋一定要常備紙巾.

對呵, 我個仔都很感性, 小小野都會有反應, 幾歲時睇新聞天災佢會好肉緊, 小朋友地震不見了父母佢會喊埋一份.    我覺得似我, 但我平時就都算堅強所以喊不喊真係沒大關係,

況且男仔感性都不是一件壊事, 起碼對文字, 藝術方面的悟性可能高些. 只不過人大左, 費時俾人笑, 提下佢地在公開場合要收下..

回覆:小朋友今年9歳,好易喊,有時睇電視,感動位又要流眼淚。

如果因同朋友玩有哎交就喊,就要多提下佢太小氣的話,久而久之會冇朋友同學喜歡與他玩,會比同學笑和杯葛。但如果是因感性而喊,例如聽歌睇戲,生離死別的傷心,我就覺問題不大。

回覆:小朋友今年9歳,好易喊,有時睇電視,感動位又要流眼淚。

只係小朋友太感性,唔代表唔堅強,唯有多d開解佢,唔好俾佢鑽牛角尖

個人感性D,冇乜特別。

回覆:LHK820 的帖子

回覆:dwg915 的帖子

好感性,你仔仔要不是詩人就是藝術家!