用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 31網循道小學
go

31網循道小學 [複製鏈接]

若自行沒有選循道,大抽獎時甲乙才選,叩門時仍有interview 機會嗎?定係要1-1-1先俾叩?請各位有經驗的朋友俾D資料。Thanks a lot!
   2    0    0    0

一定有面試。
但循道入學競爭大,面試成功與否,要看小朋友表現。

flowerflower705 發表於 13-9-21 17:51
若自行沒有選循道,大抽獎時甲乙才選,叩門時仍有interview 機會嗎?定係要1-1-1先俾叩?請各位有經驗的朋 ...
毋須1,1,1放心

謝謝!

引用:一定有面試。但循道入學競爭大,面試成功與

剛果公主 發表於 13-9-23 13:51
進爸爸,你意思係咪抽獎頭兩位都揀佢,機會都未必大!我朋友冇咩私校直資back up,純靠抽獎揀循道,我都替佢 ...
選1-1-1,在31區來說,成功入循道機會,遠比入兩間油天要高。
另外,循道【世襲生】愈來愈多,學校有60幾年歷史,手上有20分、25分的人也不少,加上新校舍因素,一年比一年的入學競爭,正不斷加大。
至於叩門方面:
要叩門成功,除誠意之外,學生的臨場面試表現,是非常重要!
加上叩門的人,一年比一年多,學生之間有明顯比較。老師有得揀。

引用:Quote:剛果公主+發表於+13-9-23+13:51+進爸

原帖由 進爸爸 於 13-09-25 發表
選1-1-1,在31區來說,成功入循道機會,遠比入兩間油天要高。
另外,循道【世襲生】愈來愈多,學校有60幾年 ...

引用:Quote:剛果公主+發表於+13-9-23+13:51+進爸

剛果公主 發表於 13-9-26 01:32
朋友仔15分自行放油天,甲一乙一放循道,未有私校back up,我都戥佢緊張!

...
【朋友仔15分自行放油天,】
這個策略是沒有優勢的,因為兩間油天,20分也未必入到。
如果一心報循道,反而將15分的第一次,放在循道,留個好印象,仲實際了。
反正,15分抽第一線的學校,機會都是近【零】。

補充:
如果一心揀油天,策略就不同了。
應該在15分情況下,第一次揀油天,但要有心理準備,不會成功的。
到了第二大【大攪珠】,在同樣地揀【1-1】都是油天。

日後即使抽不中,也希望可以博叩門。
不過,記得揀校時,要【鎖定】是新油,或是舊油。不可三心兩意了。

引用:補充:如果一心揀油天,策略就不同了。應該

剛果公主 發表於 13-9-27 08:10
多謝教路,自行擺油天,佢係想自行如果中唔到循道,可以扣門油天,因聽聞上年冇111都可扣到油天,有錯請矯 ...
其實1-1-1,只是代表誠意,不一定保證叩入門。因為各一線學校競爭好大,是否成功,還看面試表現,與1-1-1-無必然關係。
校長眼中,只看小朋友的素質,為首要決定因素。

引用:Quote:剛果公主+發表於+13-9-27+08:10+多謝

我的小朋友已4年級.  個人應為循道的數學科唔簡易.  是有一定深度.  但其餘課目感覺沒有教深很多.  學校老師比我多年感覺都是盡責及有愛心.  至於功課多與少好個人.  但最好入讀前要要有心理準備.  

以上只是個人意見.  不喜勿插.

引用:我的小朋友已4年級.++個人應為循道的數學科

原帖由 hellokitty2002 於 13-09-28 發表
我的小朋友已4年級.  個人應為循道的數學科唔簡易.  是有一定深度.  但其餘課目感覺沒有教深很多.  學校老 ...
請問英文程度好嗎?

ozoz 發表於 13-9-28 11:35
請問英文程度好嗎?
OK,可以放心^^

引用:Quote:ozoz+發表於+13-9-28+11:35+請問英文

原帖由 進爸爸 於 13-10-01 發表
OK,可以放心^^
請問係咪只有英文科係英文,其他中文?有net teacher嗎?會否有啟發性功課例如故事創作等等?還是係港式抄句式呢類方式?

ozoz 發表於 13-10-1 08:31
請問係咪只有英文科係英文,其他中文?有net teacher嗎?會否有啟發性功課例如故事創作等等?還是係港式抄 ...
放心。net teacher今天已是標準了。
肯定不是港式。
放心。

我仔仔今年2歲, 開始為他選幼稚園煩惱, 我地兩公婆都好喜歡循道校風駲樸, 所以好想佢可以入到循道小學, 因我地不是舊生, 所以想問下那幾間幼稚園入到機會較大, 想從幼稚園入手, 希望大家分享一下 thx!

928tabo 發表於 13-10-9 00:09
我仔仔今年2歲, 開始為他選幼稚園煩惱, 我地兩公婆都好喜歡循道校風駲樸, 所以好想佢可以入到循道小學, 因 ...
與幼稚園,關係真的不大。睇隨機號碼.....及是否31區住。
‹ 上一主題|下一主題