用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 國際學校 VS 本地精英幼稚園,應該點揀? ...
go

國際學校 VS 本地精英幼稚園,應該點揀? [複製鏈接]

我是新手媽媽,BB 2歲,想他學好英文,唔鍾意填鴨,本來有意國際學校,但又覺得中文同中國文化都好重要,尤其是未来的世界,在此誠心請教LS與IS,應該點揀?尤其未來我們好可能往國內發展。有冇可以二者兼顧的選擇?比如中文程度很好的IS?又或者是中途轉臺,到中學先講?
在某的版塊有看到家長分享舍LS選IS的心得,但是較少看到舍IS選LS的心得,可否有家長分享下心得?多謝嗮!
   3    0    0    0

回覆:國際學校 VS 本地精英幼稚園,應該點揀?

我最初都1516,不過最後選擇行本地條路。除了要考慮中文外,我只係諗中途從LS轉IS比較易catch up,但一開始選IS, 基本上冇得番轉頭。

hksunshine  agree  發表於 13-9-26 17:10

引用:我最初都1516,不過最後選擇行本地條路。除

原帖由 TeriAnla 於 13-09-21 發表
我最初都1516,不過最後選擇行本地條路。除了要考慮中文外,我只係諗中途從LS轉IS比較易catch up,但一開始 ...
我諗法同你一樣。英文易學中文難,一開始太專攻英文忽略中文,小朋友以後好難得返。local school 讀書叻英文ok多數轉去international school都冇大問題,相反is讀得叻多數都轉唔返LS因為中文程度追唔到

我仔仔都快兩歲。playgroup同nursery都係IS.同你考慮同樣問題,不喜歡填鴨式,不過未來中學到會想佢去外國,所以香港十年想學好中文,正諗緊報返啲local出名K.
希望有經驗人分享吥。

我好認同兩位家長所講!但有個最大問題係IS學位好少,到想轉既時候就未必咁易!況且IS都係以全英文面試,如果LS英文水準未夠,面試能有把握嗎?係咪都會外出補英文呢?

應該要考慮埋中小學,一些新派C校和直資如cky and logos, 他們offer ib課程,如ur cup of tea, 再short list suitable kgs, 不過近年cky都幾難考

應該要考慮埋中小學,一些新派C校和直資如cky and logos, 他們offer ib課程,如ur cup of tea, 再short list suitable kgs, 不過近年cky都幾難考

我仔仔讀完廣東話PN班,見他已會說口語廣東話,現轉同校K1英文班。到小學時看情況報私校或直資,如入不到好的就等大抽獎。因沒有打算出國,故不考慮IS。香港私校或直資小學純英文的很少。我的Priority是:如能同時學好中(廣東話及PTH)英文,最好,如不能,則犧牲英文。不過,如一個小朋友有中等以上質素,一般都可以同時學好呢兩種語言,不用擔心。By the way,數學也很重要,如讀IS,數學會不會淺左的?

小之爸 發表於 13-9-23 15:36
在香港,由於語言環境因素,學好英文難過學中文。
所以我選IS。

我好同意
在香港,中文處處可見的地方,掌握好英文不會比中文易
當然都好似乎樓主希望你的小朋友的英文同中文去到咩程度
我本身自小就返全英文學校,每日得一堂中文
我地屋企是講中文的
我現在可以講,讀,寫中文,但是不是去到可以寫論文的程度
我之前在北京做野,完全唔覺得有障礙
現在好的IS都好難入,不是有錢就入到
所以我唔覺得以上覺得LS轉IS易d的講法
尤其屋企環境是全中文的小朋友
一路讀LS半途想轉IS更加不是容易的事
我想我小朋友讀IS的原因同樓主一樣,純粹不相信填鴨式教育
同埋我覺得語言是教育裡最重要的其中一環
掌握好語言能力,培養學習的興趣才是重點
學術性的野遲早都會學到
學得早d之後會呖d,見真的贏在起跑點上?我唔覺得會

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都覺得cky 呢類小學啱樓主
可以考慮重視兩文三語嘅幼稚園 e.g. LH

中文比英文難學得多,就算讀中文中學畢業嘅人都未必可以好好寫封中文信,我見過好多讀IS嘅青年人同父母講英文,父母就同佢地講廣東話!佢地完全唔願意用中文溝通,特別係同父母嘈嘅時候....

jaycee_mami  同意, 重兩文三語的新直資比較啱樓主  發表於 13-9-27 08:52
恐龍家

我自己呢幾年都在IS和local school兩邊,諗左好耐、去過好多tours、問過吾少用家,觀察吾少IS細路,反反覆覆轉過幾次軚....只想講,學中文,尤其寫,吾係咁容易,尤其小朋友自幼稚園已開始讀吾重視中文的IS。

如果有學術一流、校風好、中英兼備的IS收小朋友讀,幾貴、幾遠都係首選。可惜現實....

回覆:Jane1983 的帖子

Jane you may consider SIS?

Ruth0329 發表於 1wait-9-26 11:40
Jane you may consider SIS?
在IS版聊過,考過2年,得過wait字。生不逢時,尼幾年坡人特多,本地生難呀

我個女2歲9個月, 我都正煩惱呢個問題! (應該話由1歲開始搵幼稚園已經煩緊.....)
我覺得, 學語文係須要浸, 平時已經日日用中文同佢傾計, 溝通, 可以睇做浸緊D中文(廣東話), 而英文呢, 自問真係唔掂, 最後同老公決定比佢讀國際班.

而家囡囡讀緊國際班已半年(今年2月開始N班), 浸左半年, 可以睇到進步好大, 由只會唱下ABC SONG, 到而家可以講全句, 傾計溝通, 我同老公其實好開心, 因為最初目的已達到!

但最近開始睇小學, 發現原來冇中文都唔掂(唔理係直資私小定津小), 去搵下D中文班, 只有普通話, 但我想要既係學下寫中文字(唔係今年, 但K2都要開始學啦), 我未搵到, 聽聞好少..... 而家唯有自己教住佢畫下線, 遲D再教佢寫一二三吧.......

但如果有間好既主流班收左我女, 我又未必捨得呢間KG, 真係好兩難啊!!!!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆:小寶貝兒 的帖子

可以同小朋友睇多d中文故事書比佢認下字

引用:我個女2歲9個月,+我都正煩惱呢個問題!+(應

原帖由 小寶貝兒 於 13-09-26 發表
我個女2歲9個月, 我都正煩惱呢個問題! (應該話由1歲開始搵幼稚園已經煩緊.....)
我覺得, 學語文係須要浸,  ...
中文自己教.....

先認字, 一日一個,一年点冇記性都有二百个字學到喇!

.....
One chinese very simple story book each week.......

4嵗就寫copy book......

咁咪搞定中文law

回覆:Jane1983 的帖子

真係噤難 ga? 考到又怕供唔起, 自己只是打工仔! Hai… 灰…

Jane1983    發表於 13-9-26 17:15

Jane1983 發表於 13-9-26 10:28
我自己呢幾年都在IS和local school兩邊,諗左好耐、去過好多tours、問過吾少用家,觀察吾少IS細路,反反覆 ...

好同意. 我都著視英文, 但不認為學中文就是平日講就得. 語文要浸, 是長時間的累積, 主流的幼稚園或小學尚且有中英兼備的學校可以選讀(雖然都要爭), 但國際學校對中文的涉獵則遠遠不及. 小朋友會聰明地發現, 英語比中文易好多, 加上朋輩影響, 長大後自然偏向英文. 中文或者可以講, 但要讀寫則大部分只能應付基本日常溝通. 如果要考政府工、文字性工作或與內地有關的工作, 中文相對會較遜.

我在其他版也分享過, 自己也是本地制度教出來的, oral english或不及ABC和國際學校出身的流利, 但也不見得差很多. 英文讀寫我是在工作後才急起直追, 也不見得很難.

家長當然可以在家教中文. 問題是: 當小朋友習慣了一種較簡單的語言, 會否對複雜的漢字感到興趣呢? 這是我最懷疑的地方. 如果我用相同的精力在家或出外補英文, 是否更事半功倍?

這是一個永恆的debate.  

Jane1983  人人情況吾同,無答案的  發表於 13-9-26 17:22
‹ 上一主題|下一主題