用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家會唔會為咗多五分而去領洗?
go

大家會唔會為咗多五分而去領洗? [複製鏈接]

領洗多五分,入到心怡既小學又邁進一步,大家會唔會咁做?

0    0    0    0
^^ ~心甯爸&心甯媽既心肝寶貝心甯小公主~ ^^

醒目開學勳章 王國長老

引用:領洗多五分,入到心怡既小學又邁進一步,大

原帖由 Suet813 於 13-09-18 發表
領洗多五分,入到心怡既小學又邁進一步,大家會唔會咁做?
如果本身有心想認識宗教,領埋洗當然錦上添花。如果純粹為利益而呃果5分,我會奉勸三思

Cutemom0808  totally agree  發表於 13-9-23 16:19
karen55407    發表於 13-9-21 23:13

引用:Quote:原帖由+Suet813+於+13-09-18+發表領

原帖由 Charlotte_mom 於 13-09-18 發表
如果本身有心想認識宗教,領埋洗當然錦上添花。如果純粹為利益而呃果5分,我會奉勸三思

...
我都知,我唔會咁做,但見身邊好多朋友都係咁,係咪為咗多五分,真係會有咁多家長去領洗??

識人咁做,但自己真係做吾出,多5分,變20分,係有分別。

引用:識人咁做,但自己真係做吾出,多5分,變20

原帖由 Jane1983 於 13-09-18 發表
識人咁做,但自己真係做吾出,多5分,變20分,係有分別。
冇錯!雖然好吸引,但真係做唔出…
咁即係真係有好多家長咁做喎!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:大家會唔會為咗多五分而去領洗?

我做吾出

回復 Suet813 的帖子

無統計,除非好熟或者好吾care,否則做呢d事都吾會太張揚。

每人價值觀不同,本人不想做些違背良心的事,好似用假地址,扮信教去領洗。反而大女係自己考入名校後,主動提出想返朋友的教會,現在不知幾開心,她是真心去信的。

For most cases like this  , even they have 20 points, they are not lucky enough to get a placement at their desired school.

人格分裂,下一代只會承繼不忠的思想,何堪虞!

OF COURSE NOT!

何必呢! 況且20分也未必入到心儀的學校

回覆:Suet813 的帖子

但叩基督教學校門可能有優勢

教會咁隨便的嗎? 話洗就洗, 牧師不是傻的

回復 Pertra 的帖子

佢同你講到咁白,應該當你是friend了。

I have an ex-colleague doing this. She used to come to my church every week for the class and Mass. But after she and her daughter got baptized, they disappear, not even one time I saw them attending Sunday Mass. I feel very sad for her.

其實入教又點只為小一入學?以前有人為結婚可以行教堂,打杖又有奶粉派...

我識人在菲律賓領洗tim,不過當年無人challenge,sars baby,自行入了net12最top的學校,不過佢最後選擇入了間好好的私立小學。

Absolutely NO!!!
‹ 上一主題|下一主題