用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SEN @ 95校網
樓主: saidorma
go

SEN @ 95校網 [複製鏈接]

回覆:Charlotte_mom 的帖子

就是要看学校有没有擔的精神,是否有教無類

引用:就是要看学校有没有擔的精神,是否有教無

原帖由 Sunny_Mum 於 13-09-20 發表
就是要看学校有没有擔的精神,是否有教無類
邊間學校真係好有愛心幫到佢哋呢?因我仔仔語言遲緩,社交及情緒也差,我希望揾間小班教學、唔好咁谷、唔好太多功課及有支援真心幫佢的小學。大家有冇好見意給我呢??Thanks

引用:我個囝囝係SEN,+已讀一個幾谷的主流幼稚園,

原帖由 PandaVV 於 13-09-19 發表
我個囝囝係SEN, 已讀一個幾谷的主流幼稚園, 老師也認同他的弱項.

弱項: 社交能力 及 很多小動作 (注意力弱 ...
我個B都有相同強弱項...
不過呢3間...我唔敢奢望啦!!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

"學校社工安排亦係另一指標,有學校連外判社工都吾捨得請,有d吾係全職,家長心中有數了 "

社工...good pt!!!
某間學校冇駐校社工,已經不在考慮之列啦:;pppp:

引用:Quote:原帖由+Sunny_Mum+於+13-09-20+發表

原帖由 yoyo-chow 於 13-09-20 發表
邊間學校真係好有愛心幫到佢哋呢?因我仔仔語言遲緩,社交及情緒也差,我希望揾間小班教學、唔好咁谷、唔好 ...
如果“梁潔華“好嗎?支援到嗎?

引用:Quote:原帖由+yoyo-chow+於+13-09-20+發表

原帖由 yoyo-chow 於 13-09-20 發表
如果“梁潔華“好嗎?支援到嗎?
语言遲緩又吾系學習有問題,我覺得讀邊間都無所谓啦,一定有支援架!都系抽獎遮,人人机會均等!

回覆:SEN @ 95校網

我仔仔係a仔,入左將天,今年小一,未開學已經有講座講點安排,功課默書考測調適,放學有功輔,個社工好好,教老師如果我仔一鬧情緒點處理,我仔其實情況唔嚴重,識到好多朋友,上堂又無出位,見佢都開心

引用:我仔仔係a仔,入左將天,今年小一,未開學

原帖由 1仔1女 於 13-09-20 發表
我仔仔係a仔,入左將天,今年小一,未開學已經有講座講點安排,功課默書考測調適,放學有功輔,個社工好好 ...

我仔仔係a仔,入左將天,今年小一,未開學已經有講座講點安排,功課默書考測調適,放學有功輔,個社工好好 ...
因為囝囝參加過將天及田小的數學比賽攞獎,所以很喜歡這兩所小學.

我都見你說“將天“支援好,但我怕太谷太難,我都教唔到佢。何況“將天“冇咁易入呢!

引用:Quote:原帖由+1仔1女+於+13-09-20+發表我仔

原帖由 yoyo-chow 於 13-09-21 發表
我都見你說“將天“支援好,但我怕太谷太難,我都教唔到佢。何況“將天“冇咁易入呢!

...
咁就要睇你小朋友的能力,我個仔做功課係慢d,但暫時ok呀,係高年班英文科學深d,媽媽英文底好同讀理科會著數d

聽完你地既分享, 希望我仔仔升到小一時適應到~

回覆:bckwong 的帖子

最紧要小朋友讀得開心!

bckwong 發表於 13-9-21 10:12
聽完你地既分享, 希望我仔仔升到小一時適應到~
你小朋友今年選校??將天??你有幾多分?

回復 1仔1女 的帖子

今年選校! 將天較遠, 不會考慮! 15分!
‹ 上一主題|下一主題