用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 下定決心
go

下定決心 [複製鏈接]

阿仔今年8歲, 讀緊主流小二. 兩歲嗰評估佢係自閉症, 之後响私人同協康讀幼稚園, 畢業前評估話佢輕度臨界,建議佢入讀特殊學校. 但當時見佢都唔係咁差,同有啲唔咁心. 所以揀咗主流學校.  而家呢間學校好有心去教有學障學生同埋阿仔讀得好開心.
但係主流學校功課多同要考試默書,加上佢時常唔專心, 以致大部份科目都唔合格(除了英文). 雖然我們已經不理分數, 校方也沒有微言. 但眼見佢讀得吃力, 同時我們同佢教授功課也覺得辛苦. 身邊以前協康的同學家長也提議入讀特殊學校. 令我們也有打算俾佢再試一個學期再說. 而老師也給了很大的支持.
但事實係二年級比一年級的功課來得更凶, 只開始授課第3日已經係一天9樣功課...昨天又要背默英文!!!!
今天排了見精神科醫生, 原本係因為佢時常上課唔專心和過動, 老師和學校心裡學家建議佢見精神科醫生, 睇吓食藥會唔會有幫助.  而最後精神科醫生解釋阿仔嘅唔專心有因為專注力不足影響, 但主要原因係佢智力弱唔理解課程而令佢唔專心.  
今次會診真的要多精神科醫生的解釋, 令到我和家人可以下定決心下學期給他轉讀特殊學校.  一方面對阿仔好, 另一方面可以舒緩家中各人因阿仔嘅學習問題而產生嘅壓力!!!  
   0    0    0    0

加油呀!

回覆:下定決心

support

支持選擇一條最適合出路比小朋友

好有道理,不管那条路,都是为了仔仔好。

有没有做过智力评估,到底弱到什么程度呢?

無最好的學校, 只有最適合的學校, 支持家長搵到最合適的學校比小朋友, 令佢愉快學習

回覆:evonpig 的帖子

加油啊 读得到主流紧系读啦

親子童讀樂

加油

讀特殊學校無咁大壓力

要轉去特殊都好需要勇氣,見過d中度連自理未掂都夾硬入主流…欣賞你們勇於正面面對問題!

支持!咩路都好,最緊要啱到孩子和家人需要呀!

最重要小朋友讀得開心, 如果讀主流. 但經常包尾, 小朋友會好唔開心.
讀特殊都唔緊要, 自己跟緊D, 能力到的教深D. 因好多都無教英文.

加油, 努力 !!!!!!!

親子童讀樂

有好有唔好,壓力係無咁大,但如果自己小朋友能力相對地高,而又模仿力強,好可能會係班上學左同學既壞習慣/表現,例如:重複某段說話/尖叫/郁黎郁佢
‹ 上一主題|下一主題