用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唔識講野,咪好難in k1?
go

唔識講野,咪好難in k1? [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:唔識講野,咪好難in k1?

有希望嫁,我仔仔唔講野,眼神差,in左八間,先有一間後備收 ,所以唔好灰心

唔好灰心...我個囝IN K1時...講野都糸麻麻...不過佢就定D...可以自己玩及收拾玩具...將積木疊高....

我個仔in k1果時都係唔識講野,所以唔好灰心

我個仔26個月,只係識講byebye、無...(唔超過5-10個字),而且我係住北區,我都想知會唔會有k1收我個仔。

前日去粉嶺cac見姑娘,又話要等半年先排見醫生評估,叫我盡快安排佢入學(因為屋企語言複雜又潮州話又廣東話),我想知北區有沒有暫託/插班。報k1已經煩,而家仲要諗插班,唔知點好

回復 芬芬@.@ 的帖子

搵 N 班有埋 K1-K3 的學校,就唔使再搵 K1.

回復 bauhiniakan2000 的帖子

問題係北區幼稚園,仲有幼稚園可以俾佢插n班嗎﹖所以我現在都只係報左k1,私校又太貴俾唔起

回覆:芬芬@.@ 的帖子

學位咁難搵,去住playground 先啦!

大家唔好灰心, 當年我仔都係2歲幾都唔肯講野, 之後比佢返N4個月, 再IN到K.

加油! 而家講過不停

回覆:唔識講野,咪好難in k1

我個仔,又係兩歲3個月,都係bb話,岩岩in完一間又係老師問佢唔講野,in到心灰>

乜到楂住佢手指,指到掂手指同佢講,在街都係,儲埋就講到.

我都好灰,in 佢果個老師仲話佢唔講野唔得喎..........
心諗:鬼唔知咩

有希望的,我女上年In K1時唔識講野,但就能跟老師的指示玩玩具,第一round時已收了她

回覆:琪寶 的帖子

same... 我仔32個月,問名,幾歲,什至乎老師指住我問佢係係邊個通通唔識講,但指令問題大部份做到,都有3間學校offer.

其實好多學校都唔會太注重小朋友語言能力,反而著重理解能力及主動性。

引用:我都好灰,in+佢果個老師仲話佢唔講野唔得

原帖由 Oceanus 於 13-11-08 發表
我都好灰,in 佢果個老師仲話佢唔講野唔得喎..........
心諗:鬼唔知咩
我同你一樣,真係鬼唔知要講野咩! 我in左3間,1間唔收、1間後備、1間話佢唔講野,應該都九成唔收,都唔知會唔會冇書讀!

引用:same...+我仔32個月,問名,幾歲,什至乎老師

原帖由 hnh_mami 於 13-11-10 發表
same... 我仔32個月,問名,幾歲,什至乎老師指住我問佢係係邊個通通唔識講,但指令問題大部份做到,都有3間學校 ...
我唔覺既,我見一間淨係考佢講野添呀,明知佢未識講都只考講野,都唔知仲問黎做乜

李豆豆 發表於 13-11-11 08:46
我唔覺既,我見一間淨係考佢講野添呀,明知佢未識講都只考講野,都唔知仲問黎做乜

...
冇錯

大家努力,唔好灰心,我囡兩歲十個月都唔太識講嘢,但in 3間有2個offer  1個waiting,所以唔一定唔講嘢唔收,肯做指令有眼神交流都ok了,當然唔好一味報名校啦!加油

‹ 上一主題|下一主題