用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS有幾多位給自行收生?
go

MCS有幾多位給自行收生? [複製鏈接]

如題。

1    0    0    0

上年是有54個自行位,但因中學承諾要提供29個自行位給直屬小學的同學,所以街外生只留競爭那餘下的25個自行位。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:上年是有54個自行位,但因中學承諾要提供29

原帖由 ohnono 於 13-09-18 發表
上年是有54個自行位,但因中學承諾要提供29個自行位給直屬小學的同學,所以街外生只留競爭那餘下的25個自行 ...
得咁少位

loveDayo 發表於 13-9-18 09:31
得咁少位
相對St. Mary 的8個位,已經唔算少。

會唔會有o的仲要留俾有關係人士?

不如考慮下MCS的姊妹校MSS. MSS自行基本上係唔收直屬小學的學生.

引用:不如考慮下MCS的姊妹校MSS.+MSS自行基本上

原帖由 cow 於 13-09-18 發表
不如考慮下MCS的姊妹校MSS. MSS自行基本上係唔收直屬小學的學生.
MSS即係邊間?

MC1128  瑪利曼  發表於 13-9-18 20:53

MSS跟MCS都係姓"利"

cow 發表於 13-9-18 21:04
MSS跟MCS都係姓"馬利"
MSS同MCS都係由Maryknoll Sisters創立,MSS喺1978年轉咗畀Columban Sisters管理,1998年香港基督生活團接手為辦學團體。

MSS = Marymount Secondary School

回覆:MCS有幾多位給自行收生?

MSS太遠啦,我地住沙田。

請問Mcs在自行階段喜歡收怎樣的學生呢?

引用:MSS太遠啦,我地住沙田。 +

原帖由 loveDayo 於 13-09-19 發表
MSS太遠啦,我地住沙田。
自行首選 或試 英華女校,暫時在 深水埗 上課

回復 elbar 的帖子

英華女校將來會搬返中西區.

elbar  樓主想衝出沙田都是想找一些較大機會入讀傳統名校, 如大多限制就只有回...田   發表於 13-9-20 12:08

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:回復+elbar+的帖子 英華女校將來會搬返中

原帖由 palmchristy 於 13-09-20 發表
回復 elbar 的帖子

英華女校將來會搬返中西區.
搬回中西區都不考慮了,因不想囡太過辛苦。

回覆:MCS有幾多位給自行收生?

MCS即係邊間?

引用:如題。 +

原帖由 loveDayo 於 13-09-17 發表
如題。
如考慮直資或試 德望

cow 發表於 13-9-18 15:50
現在的 MSS 不算 MCS 的姊妹校了。以前是姊妹校時,兩間都叫 Maryknoll .

ohnono 發表於 13-9-18 00:42
上年是有54個自行位,但因中學承諾要提供29個自行位給直屬小學的同學,所以街外生只留競爭那餘下的25個自行 ...

直屬小學每年有大約2/3可上中學, 根本冇需承諾要提供任何自行位給自己友,自行位可盡收街外精英.29個會否是自己友上限?用來收直屬小學內抽籤失手,特異功能或家長有特殊貢獻的學生?

youma 發表於 13-9-21 16:58
直屬小學每年有大約2/3可上中學, 根本冇需承諾要提供任何自行位給自己友,自行位可盡收街外精英.29個會 ...
瑪小每年得99個直屬位,自行位又可以由中學決定既,咁人家中學要收幾多我地都沒話好說。上年中學決定提供128個位比小學,而直屬位又係受直屬學校的條款規定,唔可以超過中一學額扣除自行收生後的80%,因此中學想收較多的直屬小學學生的時候就要在自行收生的學額中扣除。
我地要明白,街外係有精英,但中學覺得瑪少都有唔少精英,因此都要採用一個平衡模式,瑪中上年又真係用自行位收左29個瑪小的同學。

至於你講那些抽籤失手、或者特異功能或者家長有特殊貢獻的學生。不如先講抽籤失手,自行收生既時間跟抽籤是有先後次序的。自行收生既時間係抽籤之前,我諗學校都估唔到有那些學生是抽籤抽唔到而提前於自行收生時先收抽唔到的同學。再者,關於特殊貢獻或者特異功能的同學,我覺得這點還有可能,因為確保成績前列的同學可以憑直屬位獲得一席位之外,自行位只好收一些在直屬位以外而又是學校囊中物的同學,希望他們能以此途徑順利進入中學。

學校自行時收幾多街外生,學校唔會向外公佈。有時,真的只有直屬小學的同學會知。所以上年的收生情況都是同學和家長提供既資料,經過開學後學生家長的印證,知道今年有幾多外來生而得出的數據。你問我今年中學會收幾多,可能要由瑪小的家長來代答了。
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題