用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 終於揀
go

終於揀 [複製鏈接]

終於揀

各位好:
我係新加入
Bonnie

Re: 終於揀

一個中一小妹妹要由元朗出旺角讀書~不是遠了一點嗎?

醒目開學勳章

女兒的媽媽

既然你囡囡的班主任提議可報地區名校, 想必你囡囡的成績也該不俗. 不知你對直資李國寶中學(海庭道)的認識有多少, 但個人認為應在選校前到學校觀察一下, 尤其可在放學時間, 以了解多一些該校的學生, 才作決定. :wink:
[img][/img]

我會咁睇, 若小朋友band 1 與 band 2 之間, 唔sure, 可以考慮. 但有咁多新進的直資, 會唔會考慮一間近屋企的呢? 苦 band 1 頭, 李國寶可以等第三輪才揀.

多謝你地
Bonnie

你女兒是不是讀天水圍那間?我無記錯貴校是各band 1/3喎!你點解知名次?六年級會講咩?我朋友點問個老師都唔講!(不過不是六年級)貴校的語文能力不俗,相信interview一定ok.

不過李國寶都幾考小朋友定力ka,你要考慮女兒的個性!

係啊,係天水圍果間.囡囡讀書屬於自覺型,唔係好叻果種,語文較好.可能小學女仔比較著數,所以每次都排前幾名.佢都好定性,唔係咁擔心.
因為李國寶語文都幾好,同佢間小學好銜接,佢讀得比較開心.
佢地個校長一時話一樣,唔知點樣排,囡囡又唔係好叻,所以唔想佢讀得咁辛苦.
加上佢個人好緊張自己d成績,仲唔想比佢去d傳統名校,谷得好辛苦.
Bonnie

女兒的媽媽:

老師都叫你女試下英中咯,何不試下呢??你又覺得李國寶有何優點,令你可以放棄三年免費中學架??

另外新校都好似係各BAND 有三份一架喎
‹ 上一主題|下一主題