用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人都係Asperger + ADHD 
樓主: joanthony
go

有無人都係Asperger + ADHD  [複製鏈接]

引用:仔7歲小二,+舊年私家確診ADAD+++Asperger,+

原帖由 joanthony 於 13-09-17 發表
仔7歲小二, 舊年私家確診ADAD + Asperger, 食concerta 1年. 每次叫佢描述d野出來(e.g. 學校生活) 佢永遠只 ...
可以分享下食藥有幫助嗎?

回覆:joanthony 的帖子

多謝分享!
副作用都是我擔心的!

引用:Quote:原帖由+siufung+於+13-09-19+發表其

原帖由 joanthony 於 13-09-19 發表
諗番起仔在K1-K2時無乜野異常舉動, 一到K3時就日日比人罰, 真係日日無誇張! 根據幼稚園位普通話老師講, 仔 ...
同阿囝好似,衰仔把口唔收,笑人之外還講負面嘢,例如叫人去死,唔惡毒唔講!
唔驚老師,唔識尊重長輩!最喜歡惡作劇,或弄壞裝物件!
投訴電話每日一call. 我覺得好對唔住老師和同學!

針對Asperger你有乜training俾小朋友?

我未搵到!好煩呀!

回覆:joanthony 的帖子

I tried Steps b4, also no help.

引用:我有朋友個仔參加過油麻地兒童精神料個社交

原帖由 maymay621 於 13-09-20 發表
我有朋友個仔參加過油麻地兒童精神料個社交組, 叫, 專比Asperger, 佢話效果幾好, 但要排好耐. 我上網搵左一 ...
$400蚊我都想試下,可PM我媽?

引用:我個仔都係Asperger,佢特徵係把口好似唔識

原帖由 emaine 於 13-09-20 發表
我個仔都係Asperger,佢特徵係把口好似唔識停咁,要不停講嘢,好多時都控制唔到自己,企唔定,佢今年剛升小一,之 ...
同你一樣慘況!
互勉之!

回覆:hellolo 的帖子

我都想知

引用:Quote:joanthony+發表於+13-9-24+23:34+D房

原帖由 chowqv 於 13-09-25 發表
媽媽,咁唔得既。要正視個問題。

佢點會唔識,佢識搵人蝦。可能我個仔自少係我湊,我地感情好深厚,阿仔 ...
制服團隊包容到嗎?

‹ 上一主題|下一主題