用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會明道小學 託管班開始了
go

託管班開始了 [複製鏈接]

阿女今天開始係託管班做功課, 佢話全班得2個人返託管班,  問我几點接佢, 好似好慘咁
希望可以佢盡快適應啦
   0    0    0    0

回覆:Ling0426 的帖子

依家適應咗未呀?
我個仔喺隔離課室,佢果班託管班全部係2,3年班嘅,相比舊年無咁嘈。

回覆:janho 的帖子

Jan, 阿女依家適應咗了,可能找到朋友了,暫時返到屋企都做晒功課,佢話有時唔明會問ee,不過經常有小錯漏,叫佢改,好唔情願,可能太夜,佢話好累了,所以我最近都只檢查做晒未,無對了,由老師改了

做得啱呀,由得老師改啦。但我會經常提阿仔啲字寫靚啲,老師睇唔清楚就當錯㗎啦。盡量做啱哂,就唔使改正,做少好多㗎。L(^o^)」

我都淨係對吓有無做齊咋,仲叫阿仔自己刨鉛筆、執書包,唔會幫佢檢查有無帶漏嘢。

回覆:janho 的帖子

我見你的仔寫字好靚,我的女唔係,以前幼稚園我成日擦咗叫佢再寫,上咗小學因為多功課,我冇再擦了,所以佢的中文字間中都給老師圈出來再寫過
評估考試陸續來,但我發覺阿女記性都OK但好大意,理解能力好似差D,請教下你我有冇方法幫佢,定係剛剛開始,要給D時間佢適應下

Sorry, 剛剛至睇到呢篇。寫字方面,我個仔有心機果陣可以寫得好, 但趕時間果陣都係亂咁嚟,我就鼓勵佢寫好啲,以免老師睇唔清楚而當寫錯。

閱讀理解真係幾深,惟有盡量睇多啲書啦。

‹ 上一主題|下一主題