用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教中心幼稚園
go

基督教中心幼稚園 [複製鏈接]

唉〜
比99玩死,佢以為老公細個讀嗰間幼稚園拆左之後變左基督教中心幼稚園
點知我填好晒表先發現無呢回事,而家都唔知報唔報好〜
阿仔11年12月出世,又無讀過pn or pg,發展一般咋,無世襲係咪實唔收?

2    0    0    0

都唔會 , 我囡囡舊年考k1都收咗 , 佢係11 月b , 無返過n班及pg , 原本我都俾晒書簿費.買埋書包準備讀 , 但最後有龍校收我囡囡所以先放棄 . 其實我都幾鍾意呢間學校 , 老師同啲嬸嬸都好nice , 但始終呢個年代有龍校backup會定好多 .

EMILY108 發表於 13-9-17 10:50
都唔會 , 我囡囡舊年考k1都收咗 , 佢係11 月b , 無返過n班及pg , 原本我都俾晒書簿費.買埋書包準備讀 , 但 ...
Which dragon school ur daughter was in?  So smart

dim731 發表於 13-9-17 10:11
唉〜
比99玩死,佢以為老公細個讀嗰間幼稚園拆左之後變左基督教中心幼稚園
點知我填好晒表先發現無呢回事,而 ...

唔緊要的, 照報住先啦, 唔會話一定唔收的。

引用:都唔會+,+我囡囡舊年考k1都收咗+,+佢係11+

原帖由 EMILY108 於 13-09-17 發表
都唔會 , 我囡囡舊年考k1都收咗 , 佢係11 月b , 無返過n班及pg , 原本我都俾晒書簿費.買埋書包準備讀 , 但 ...
其實住荃灣,本身都無諗住報九龍塘嘅學校,但又驚無offer,都係報埋老公讀過嗰間啦〜
99話係基督教中心,睇完又好多好評,學校又大,仲要有學劵,超開心
啲朋友提我準備埋老公細個嘅手冊等副本體發現根本間舊校同呢間無關連,即刻無晒信心
想問下面試考咩同埋你囡囡表現點?
最後邊間龍校收左?

引用:Quote:dim731+發表於+13-9-17+10:11+唉〜比

原帖由 rainbowcov 於 13-09-17 發表
唔緊要的, 照報住先啦, 唔會話一定唔收的。
最煩係真係收,讀完都入唔返同區小學,好似辛苦個小朋友日日搭咁耐車返學咁〜

dim731 發表於 13-9-17 12:43
最煩係真係收,讀完都入唔返同區小學,好似辛苦個小朋友日日搭咁耐車返學咁〜

...

哦, 你住荃灣不如報荃灣幼稚園啦, 救世軍都好的, 唔洗咁遠返學嘛。

回覆:基督教中心幼稚園

其實幼稚園唔係好重視世襲 我諗有小小分加但唔會係一定收!就算同一間都好!

引用:Quote:dim731+發表於+13-9-17+12:43+最煩係

原帖由 rainbowcov 於 13-09-17 發表
哦, 你住荃灣不如報荃灣幼稚園啦, 救世軍都好的, 唔洗咁遠返學嘛。
今日啱啱交左表,阿仔入到學校勁開心,周圍走,又咁啱有小朋友行出嚟,阿仔即刻同人social

我囡囡係因為有培道offer , 因為佢有小學 & 中學 backup , 而且中學係女校嚟添 , 所以我先忍心放棄基督教中心幼稚園

其實我囡囡in時啱啱先2歲 , 而且是由我自己湊大 , 佢無返過n班 & pg , 而且係一個慢熱嘅小朋友 , 所以佢in時我都有啲擔心 .

佢無咩嘢考 , 到面試當日報到後可以隨意在校內遊玩俾小朋友適應環境 ( 當日我早到了十五分鐘 , 大概等了三十分鐘左右就輪到我囡囡in ) , 老師會同小朋友傾吓偈 , 玩吓木板配對 , 跟住攞牙刷同杯問知唔知咩嚟 , 然後攞個公仔話佢想飲水同刷牙 , 叫佢同公仔示範 , 最後就問家長點解會攔呢間學校

不過我舊年眼見同自己經驗 , 到時要留意一下面試時間 , 要提早俾小朋友吃飽及最好是自然睡醒精神充沛 ( 如下午就睇吓咩時間可唔可以俾佢小睡一會兒 ) , 另外最好帶備小朋友喜愛嘅飲料及餅仔或糖 .

如當小朋友到達學校時是非常扭計氹極都喊唔收聲或噪住要走 , 你不妨考慮問吓小朋友係咪唔鍾意呢間學校 , 點解呢 ? 可以的話唔好 in 同小朋友離開 , 無謂影響日後其他學校面試而產生陰影 ......

引用:+本帖最後由+EMILY108+於+13-9-18+01:16+編

原帖由 EMILY108 於 13-09-18 發表

其實我囡囡in時啱啱先2歲 , 而且是由我自己湊大 , 佢無返過 ...
謝謝你嘅詳細答覆呀〜
我諗我都會照報,始終準備好晒同埋好鍾意呢間學校
我仔係好飄忽㗎,開心時叫佢做乜都得,眼瞓或餓起上嚟唔係人咁品,又仲未戒埋身人奶,特別難攪
真係有學校收佢已經係萬幸

唔緊要啦 ! 係我立場係主要個小朋友鍾唔鍾意同開唔開心 , 如果今年真係考唔到心儀學校 , 當俾佢一個經驗 , 可以出年再報做大b學生

引用:唔緊要啦+!+係我立場係主要個小朋友鍾唔鍾

原帖由 EMILY108 於 13-09-18 發表
唔緊要啦 ! 係我立場係主要個小朋友鍾唔鍾意同開唔開心 , 如果今年真係考唔到心儀學校 , 當俾佢一個經驗 ,  ...
今日會寄form喇〜
起碼有個面試機會丫〜
同埋想避開龍b,又無諗住讀私小,照比佢做細b先喇〜

dim731 發表於 13-9-17 12:41
其實住荃灣,本身都無諗住報九龍塘嘅學校,但又驚無offer,都係報埋老公讀過嗰間啦〜
99話係基督教中心,睇完又 ...

我都係住荃灣, 也有報基督教中心, 妳收到學校 confirm 信未? (話巳收到妳既 form)

引用:Quote:dim731+發表於+13-9-17+12:41+其實住

原帖由 linda823 於 13-09-26 發表
我都係住荃灣, 也有報基督教中心, 妳收到學校 confirm 信未? (話巳收到妳既 form) ...
琴日開信箱未見呀〜
18號先寄應該未咁快收到信

引用:Quote:dim731+發表於+13-9-17+12:41+其實住

我都係住荃灣, 也有報基督教中心, 妳收到學校 confirm 信未? (話巳收到妳既 form) ...
突然有啲擔心,仲未收到學校回信,同埋今日check左張報名費支票仲未過數

呢間學校好唔好? 我報左油塘新校.

我早兩日終於收到第一封信,好心急想知幾點in

‹ 上一主題|下一主題