用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你地小朋友有無沉迷某些東西?
樓主: rd21gn54
go

你地小朋友有無沉迷某些東西? [複製鏈接]

引用:回復+cksy_bb+的帖子 +你說得太好了,可能

原帖由 rd21gn54 於 13-09-24 發表
回復 cksy_bb 的帖子

你說得太好了,可能我要給他一些不同玩法,如把ABC串成APPLE. expand 多些
你一定得既加油

我仔之前最鍾意自己開關門、睇開關門同數字。

鍾意企定睇巴士關完門先肯行,後來仲延伸到用手、用筆、用書扮開關門。

回覆:你地小朋友有無沉迷某些東西

我細仔16個月時已識哂 a-z。18個月左右連lower case letters都識哂。我地冇教佢,有啲係佢家姐教,有啲睇電視學。數目字1 to 20大約20個月大識讀,廣東話同英文都識。佢好執著,有脾氣,沉迷abc 123得好緊要。但佢同人有眼神接觸,會有social skill,但佢只得21個月,唔知同佢做唔做評估。

阿仔勁沉迷ABC,及數字,仲有好鍾意記街道名,地方名,地鐵及巴士路線,每日同佢搭巴士,佢不斷重複呢到係咩站咩站...同佢睇書..首先睇頁數先..總之數字,中文字,英文字都勁LIKE...未足3AGE.好多英文生字都識串...

回覆:你地小朋友有無沉迷某些東西?

我女被健康院懷疑自閉及轉介去cac跟進
佢係唔望人同唔手指物件及未識點講嘢!
不過完全冇固執行為及固執喜好,去街肯拖手,自己行開,我講88就回來
請問大家似自閉嗎?

回復 jaijailovebb 的帖子

女幾大?會唔會望人?

我仔仔喜歡線條...會玩眼 123, ABC, 開門關門都好喜愛

引用:回復+jaijailovebb+的帖子 女幾大?會唔會

原帖由 rainbow109 於 13-10-29 發表

女幾大?會唔會望人?
女快20個月大,叫10次可能只望1次!
不過去街拖到手行,佢走開好遠,我叫名唔理,我話88會返黎,叫10次88,9次都返!
情緒都叫幾好,性格不固執

引用:回復+jaijailovebb+的帖子 女幾大?會唔會

原帖由 rainbow109 於 13-10-29 發表

女幾大?會唔會望人?
你仔幾大?

回覆:你地小朋友有無沉迷某些東西

我個仔個aunte是個小學教育教育學者,叫我比個仔學多些新野,用多些distraction. 不要讓他太專注一樣野。初部明白,但實質即係點?

‹ 上一主題|下一主題