用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 通常係爸爸或媽媽跟子女功課及溫書?
樓主: uns
go

通常係爸爸或媽媽跟子女功課及溫書? [複製鏈接]

回覆:RebeccaJason 的帖子

唔好唔開心,多數爸爸都唔理,只会交晒比媽媽攪,我相信媽媽的付出孩子是知道的。唔好話功課,報甚麼學校,課外活動,去边度玩全都係我話事,我老公只是負責同佢地玩,有D佢話同佢玩,孩子自己玩,他在看电話!

回覆:peggy 的帖子

你呀女好獨立,good girl

回覆:通常係爸爸或媽媽跟子女功課及溫書

係幼稚園是媽媽負責大女兒的功課,大女兒升小一之後就係爸爸負責,而媽媽負責細女兒幼稚園的功課

回覆:通常係爸爸或媽媽跟子女功課及溫書?

我係daddy,老細現在小二,功課佢自己做,小一時我份工收得夜,基本上係老婆跟佢D功課,我祇會週末先跟。而家我轉左工,唔使點OT,多數我跟

回覆:工程佬 的帖子

引用:Quote:chunyatmama+發表於+13-9-18+09:42+Y

原帖由 ANChan59 於 13-09-18 發表
一入小一,我們都好忙,我家CEO的規則是:
以下是他的責任
我地都系差吾多系甘。要培養小孩自己學習的能力才能走得更遠。如果要小孩學一些學習方法或課本外的知識,就是爸爸教。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

mama takes full responsibility.

回覆:通常係爸爸或媽媽跟子女功課及溫書?

上星期某日我老細話我check佢D功課唔仔細,佢寫錯D數字都睇唔到,結果嗰題數當然計錯,被老師打個交差。我聽到佢D咁嘅說話有D㷫,就同佢講寫錯題目計錯數嘅責任係佢自己,我唔會再睇佢D數學科功課。(當然唔係真啦,祗不過要佢自己負責)由今個星期開始新方法,佢自己做完數就算唔會喺佢面前check,祗會望下做啱定錯,由老師改

回覆:jessiejy 的帖子

回覆:工程佬 的帖子

完全同意,跟得多D小孩子以為份功課是爸媽的,比老師改錯佢自己会上心D

引用:完全同意,跟得多D小孩子以為份功課是爸媽

原帖由 uns 於 13-09-24 發表
完全同意,跟得多D小孩子以為份功課是爸媽的,比老師改錯佢自己会上心D

...
我初時也只是 check 佢完成未,有錯就尤佢錯等老師改,然後做改正。但我母親不贊成,我姑姐教孫也不贊成用此方法,她們都是退休教師。她們說若功課不整齊或錯太多會影響老師對那個學生的整體印象分,而影響學期尾給的操行分。

係呀!家校合作丫馬. 家長有責任教好d子女, 做功課有錯時, 應自行教佢地改正. 老師就在學校教書. 雙管齊下, 子女得益. ed係e+教育制度.

回復 kp_sin2001 的帖子

我都係媽媽跟, 因為俾親爸爸跟唔係睇漏就係錯的. 激死!
‹ 上一主題|下一主題