用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳自行選校:黃永樹,馮晴,宣基,王余家潔 4選1? ...
go

將軍澳自行選校:黃永樹,馮晴,宣基,王余家潔 4選1? [複製鏈接]

如題,以上都是熱門,要選一間好難,因為一選定了,大抽獎時都唔會再改,雖然我只有15分,機會渺茫,但都唔想選錯學校。

小兒較好動,不喜歡抄寫,但間間都話小一至小三是活動教學,都唔知點揀好,將軍澳區友,可否大家比些意見,研究研究。

謝謝!

2    0    0    0

首先你得15分,先out 宣基出來,因為你無宗教分,除非你最心儀呢間,其他15分,機會比較均等。。黃永樹,馮晴都谷wow,是活動教學嗎

先out 宣基出來之後, 我會選叩門最多藉口, 例如非常近家果間.
~easybring~

回覆:easybring 的帖子

明白,家住坑口,近馮晴,但馮晴分精英班,怕小朋友有壓力,請問馮晴是普教中嗎?

另外,黃永樹於昨天參觀過,感覺都幾好,真的好難揀。

王余家潔校舍最大最靚,學校好似好有heart,唉…真是頭痕

可惜我家不在坑口, 假如係我會選擇馮晴, 因我有朋友仔女讀得不錯, 又沒有投訴壓力大, 他們也活潑經常參加學校活動! 升BAND 1 中學較理想~   

其它3間是頂頭大熱, 但非常谷, 我識幾個由此些轉出來, 去左TKO 的直資.

王是頂熱嗎? 如自己同樣OK可能排第一易入些.

回覆:rvin920 的帖子

你講幾間每年開五班,大熱,我是住坑口,同你分享下上年經驗
1,要入好的中學,一定要花心機同時間在書本上,能力夠的話,谷是必然,如果覺得谷唔好聽,就叫學校提供好多機會俾你上;
2,女兒讀青衣商會幼稚園,我們跨區去了net 34,入了間熱門學校,仲入埋精英班,都應付到,所以唔好低估兒童的能力,只要同學level 差不多,大家會一齊進步;
3,讀邊間其實差不多,小一至三會比較輕鬆但如果個底打好了,小四至六就靠他自己啦!唔駛太擔心,但如果孩子是SEN ,就按其情況再決定。
希望我的經驗幫到你們,祝好運!

回覆:rvin920 的帖子

有精英班其實是好事,如果入到又應付到,個小孩好有信心繼續學叻d.但要keep 住每年在精英班,家長壓力實不輕,但家長不宜幫太多,let them go.

引用:如題,以上都是熱門,要選一間好難,因為一

原帖由 rvin920 於 13-09-16 發表
如題,以上都是熱門,要選一間好難,因為一選定了,大抽獎時都唔會再改,雖然我只有15分,機會渺茫,但都唔 ...
黃 / 王

我會選馮睛,升中成績好,近家,其他要坐校車,較早起身返學。
‹ 上一主題|下一主題