用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港浸會大學附屬幼稚園好唔好?
go

香港浸會大學附屬幼稚園好唔好? [複製鏈接]

請問香港浸會大學附屬幼稚園好唔好?

5    0    0    0

回復 hello55 的帖子

去年收左全日. 理念是很好的, 硬件也很好... 但據聞上浸小沒有什麼優秀, 另外我發覺得行政支援不是很夠, 例如:午餐安排, 校車等, 留位費前一星期, 學校還說不知道有沒有校車安排....  感覺專注教學而不很在意對家長的支援, 畢竟是一間大學的教學幼稚園, 可能不是太COMMERCIAL.

如果只著眼昇浸小, 要慎重!

回復 retriever 的帖子

全日班學費幾多,好似OVER 7K?

回覆:香港浸會大學附屬幼稚園好唔好?

唔明,全日學校,lunch冇支緩?

引用:唔明,全日學校,lunch冇支緩? +

原帖由 yk2 於 13-09-17 發表
佢地lunch要自己帶

回覆:香港浸會大學附屬幼稚園好唔好

唔駛著校服,要家長一齊做project 交功課

yk2 發表於 13-9-17 20:57
自己帶lunch, 但沒提供番熱工具 (當時說, 是mircowave都沒有), 但衛生問題, 建議大家帶飯胡..

校車也是說純轉介, 比個電話家長而已.... 當時上手車隊不做, 問校車安排, 學校話唔知...

感覺是教學以外的事情, 不要攪他們...

不是說他們不好, 但好像只專注為浸大教學理念的實驗幼稚園, 其他就不管了... 所以, 據聞昇浸小問題攪了很久, 也沒有明確交代.

好好的, 對師資要求好高, 有單面玻璃比實習學生觀課, 又不會影響小朋友上課. 而且導師可就老師表現提出改善.

不過要自己帶午餐比較麻煩. 無得翻熱都理解的, 個個排隊熱, 都唔知叮幾耐至全部有得食.

小兔子乖乖 發表於 13-9-17 12:32
回復 retriever 的帖子

全日班學費幾多,好似OVER 7K?
是over 7k, 很貴吧...

但全日班, 只有18人, 如沒記錯是上午粵語, 下午英文... 詰唔會攪亂.

回覆:香港浸會大學附屬幼稚園好唔好?

在幼兒教育一環,作為有責任的幼稚園,如果有全日班就理應考慮幼童在校內膳食健康問題

引用:Quote:小兔子乖乖+發表於+13-9-17+12:32+回

原帖由 retriever 於 13-09-18 發表
是over 7k, 很貴吧...

但全日班, 只有18人, 如沒記錯是上午粵語, 下午英文... 詰唔會攪亂.
雖$7500全日班!但計清一啲不貴!我大仔k1到現k3也是全日班!咁多年加價、無任何雜費明碼實價!上午两名全英老師(師質一流)下午两位中文老師!我細仔讀啓思PN 半日已4千多又超多雜費!英文又好少!到k1也會讀回浸幼!帶3餐已習慣!反而覺很好知孩子吃咩!好過唔知學校俾咩!啓思細仔日日講茶點吃飽

引用:Quote:原帖由+retriever+於+13-09-18+發表

原帖由 anlywan 於 13-09-19 發表
雖$7500全日班!但計清一啲不貴!我大仔k1到現k3也是全日班!咁多年加價、無任何雜費明碼實價!上午两名全 ...
師資是否一流不清楚,因為最後沒唸,但開放日跟外藉老師交流感覺不錯!

貴不貴見人見智,一些私幼下午沒課程的也收5000多,算上兩個半日班私幼其實價錢差不多,有2點 anylan 可否補充一下:

上下午,中英主題是否同步或者有點重覆?

昇浸小(或者其他小學)銜接問題解決了沒有?

引用:Quote:原帖由+anlywan+於+13-09-19+發表雖$

原帖由 retriever 於 13-09-23 發表
師資是否一流不清楚,因為最後沒唸,但開放日跟外藉老師交流感覺不錯!

貴不貴見人見智,一些私幼下午沒課 ...
上下午不太清楚!唔好意思!上黃錦輝無直接只有加少少分!考其它小學重學術當然不够其它名幼爭!入的浸幼都是想小孩開心家長!去補習又少!學校又開心!所以要爭當然也是問題!

引用:Quote:原帖由+anlywan+於+13-09-19+發表雖$

原帖由 retriever 於 13-09-23 發表

貴不貴見人見智,一些私幼下午沒課 ...
加補足一點如上下午浸幼我也未必簡!我只愛他們全日班課程

anlywan 發表於 13-9-23 18:26
上下午不太清楚!唔好意思!上黃錦輝無直接只有加少少分!考其它小學重學術當然不够其它名幼爭!入的浸幼都 ...
不好意思, 令你誤會.

我的問題是, 全日班上午和下午的課是否同步但不同語言, 還是上下午課節, 課程其實有很多不同, 不同又在哪??

回復 anlywan 的帖子

啟思pn 不會是4000多吧, 你是哪校?

茶點吃飽不好嗎?

1)如入浸幼我諗家長一定要認同學校教育理念, 佢的理念係好培養小孩自信/presentation/引發學習興趣等, 同埋家長唔好諗住因為有小學 backup 而入浸幼, 聽聞幫助不是十分大?
2) 另外浸幼的活動教學又是否適合小朋友? 個人覺得要有好的教師才能把活動教學精神發揮出來及帶領引發小朋友思考, 應該都幾考教師功力
3) 再者,個人覺得呢啲活動教學模式比較適合有創意/專注力強/互動性強小朋友多啲, 因為要靠小朋友上堂即時接收理解及作出思考反應, 如果唔係都無咩得著, 其實對小朋友要求反而較其他幼稚園高
4) 另外浸幼又是否適合香港這個傳統教學模式?
基於小朋友太細以上各項都係未知數, 當年本來我好認同浸幼的教育理念但最終到無要到 offer

引用:回復+anlywan+的帖子 啟思pn+不會是4000多

原帖由 retriever 於 13-09-24 發表
回復 anlywan 的帖子

啟思pn 不會是4000多吧, 你是哪校?
九龍塘正校$4500一個月再加其他雜費

引用:Quote:anlywan+發表於+13-9-23+18:26+上下

原帖由 retriever 於 13-09-24 發表
不好意思, 令你誤會.

我的問題是, 全日班上午和下午的課是否同步但不同語言, 還是上下午課節, 課程其實有 ...
對!我們以方案教學!三種語言教同一方案

‹ 上一主題|下一主題