用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 請問上午兩文三語班
樓主: mobimobi
go

請問上午兩文三語班 [複製鏈接]

要Native 口音,單靠學校未必幫到你。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 kyramom 的帖子

我相信大仔係比較極端嘅例子
生性好奇,聰敏過人(老師評語),記性好

N班時,自己去讀架上面同學仔嘅名牌,或者四周貼咗嘅字咭,經常自由行,班主任係當時年資最長嘅老師,佢答我:有佢响度問問題,其他小朋友都學多咗嘢
我滿心歡喜,K1無轉校
到K1,班主任話:佢係聰明,但唔守規矩,用咗一個學期時間令patpat痴住張櫈!試過唔聽話,捉佢見N班班主任!
到K2,班主任:佢唔會主動舉手答問題,有時聽幾分鐘識咗就問始遊雲,要主動叫佢答問題,佢係識架!
(我最鍾意呢位老師,佢知道小朋友長處弱點,仲會識得拉返佢上堂!)
到K3,遇到個評語較差嘅班主任,家長日無乜嘢講到....問佢,都話會上堂遊雲

結論:鼓勵學習,引領到小朋友學習動機,似乎係好老師嘅責任,相信同學校無關,K1班主任要教紀律,難為佢喇,佢一講紀律,曳人被整治,好多問題已經唔敢去問,當然,上到小學都唔係隨便可以問問題...睇你想點喇!

有一樣想提一提,今年換咗好多老師(特別係N班老師),未知係好事定壞事,但大仔K1-K3嘅班主任聽聞仲留任~  

wendysuperbaby  好有心的回覆。  發表於 13-11-28 09:19
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題