用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 筲箕灣崇真學校 筲箕灣崇真校風如何?
go

筲箕灣崇真校風如何? [複製鏈接]

小女今年選校. 本人曾到該校開放日參觀. 覺得教師, 課程, 校舍都不差. 請問該校學生品德, 校風如何?
   0    0    0    0

HI,..我仔今年升讀小一, 我上年都是參觀完才會選這學校, 我覺得校風都OK...小朋友都幾乖, 有禮物...KEKE

引用:HI,..我仔今年升讀小一,+我上年都是參觀完

原帖由 vicky_hin 於 13-09-16 發表
HI,..我仔今年升讀小一, 我上年都是參觀完才會選這學校, 我覺得校風都OK...小朋友都幾乖, 有禮物...KEKE :w ...
崇真轉咗新校長,有冇咩唔同咗?

lily233242 發表於 13-9-16 23:41
崇真轉咗新校長,有冇咩唔同咗?
新校長係原校(原校工作二十幾年)升的, 新的兩個副校長都係原校升的. 所以應該改變不大?

vicky_hin  係丫....個個老師都幾好...  發表於 13-9-18 13:21

vicky_hin 發表於 13-9-16 14:51
HI,..我仔今年升讀小一, 我上年都是參觀完才會選這學校, 我覺得校風都OK...小朋友都幾乖, 有禮物...KEKE :w ...
多謝回覆。

我上次參觀時, 覺得學生表現有禮貌。 應該不差的。 另外想問一下, 你是親身送小朋友回校的嗎? 有沒有留意到其他小朋友回校、放學時秩序、情緒如何?

vicky_hin  我小朋友係搭校車返學, 所以不太清楚...SORRY~~  發表於 13-9-18 13:19

引用:HI,..我仔今年升讀小一,+我上年都是參觀完

原帖由 vicky_hin 於 13-09-16 發表
你小朋友功課多嗎?他參加了什麼課外活動?

vicky_hin  功課最多果日有7樣左右, 平日就4-5樣....課外活動未揀.....  發表於 13-9-18 13:20

引用:小女今年選校.+本人曾到該校開放日參觀.+覺

原帖由 lawmanx 於 13-09-16 發表
小女今年選校. 本人曾到該校開放日參觀. 覺得教師, 課程, 校舍都不差. 請問該校學生品德, 校風如何?
...
我諗校風唔錯, 唔知升中派位成績如何。網上只見到几多% 第一志願

回復 nicksonma 的帖子

開放日講座時, 校長話教育局不建議公布詳細升中名額. 所以只公布了百分比. 不過"首志願"只有75%, 好像有點低. 或許是輔導升中老師所建議的選校策略太過進取?

http://www.skwtts.edu.hk/school_performance/school_levelup.html

lawmanx 發表於 13-9-18 23:42
回復 nicksonma 的帖子

開放日講座時, 校長話教育局不建議公布詳細升中名額. 所以只公布了百分比. 不過"首 ...

我都估可能派位唔係幾好. 唔知有無 40%.

我聽我仔同學媽咪講, 佢仔 BAND1 生今年唔知派左邊間 BAND2學校, 後來自己左小西灣漢華. 跟住細佬都報埋漢華小學.

不過我係鐘意佢校風好, 老師有愛心, 成績反而唔係最重要o個樣, 只要唔好太差就得. over 33% 都算 okay 掛.

回覆:ooyipbb 的帖子

我都係同你老公想法一樣,校舍好新,現在仲起緊個新英文室!

回覆:vicky_hin 的帖子

Thank you for your updated news.

回覆:vicky_hin 的帖子

想問下嘗真是否要交學費,幾錢一個月?還有其他雜費嗎?

vicky_hin  祟真是津校  發表於 14-3-21 16:36
vicky_hin  不用交學費  發表於 14-3-21 16:35

醒目開學勳章

vicky_hin 發表於 14-1-24 21:26
我都係同你老公想法一樣,校舍好新,現在仲起緊個新英文室!
請問你仔仔午餐是帶飯或是飯盒? 如飯盒質數如何?

回覆:小虎與點點 的帖子

他是食學校供應商的飯盒,質素就一時時,他喜歡吃的就可以吃很多,但不合口味就要吃一半,老師限定

有次學校活動後見到校長, 問升中結果, 校長好努力的講出x個入yy, x個入ww, 當然校長講出的都是東區有名氣的中學, 我心中一計, 入band 1 的只有約3成吧!
全港名校一個都無

回覆:早兒媽媽 的帖子

要讀名校中學都唔會報呢間掛。

‹ 上一主題|下一主題