用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍方方樂趣幼稚園 過來人家長請分享方方(Durham)PN班學到的自理/規矩 ...
go

過來人家長請分享方方(Durham)PN班學到的自理/規矩 [複製鏈接]

我只知道不會替小朋友戒片.  請分享, 謝謝
   2    0    0    0

引用:我只知道不會替小朋友戒片.++請分享,+謝謝

原帖由 mamath 於 13-09-16 發表
你只知道?還是沒幫你小孩戒?我放學聽到老師叫小孩媽咪別幫小孩著片,話好熱要戒片喎,仲有小孩不能過急戒片,有d真係未得就同佢戒真係返學5條褲都5夠,小孩也不能好好返學,想要快戒片就要在家戒1排,老師覺得他不用著片就可以啦,起碼在校換片沒濕,ee 帶去vivi ,所以返學要著學習褲不是包片,方便小孩自己除褲

bearwhat 發表於 13-9-16 11:39
你只知道?還是沒幫你小孩戒?我放學聽到老師叫小孩媽咪別幫小孩著片,話好熱要戒片喎,仲有小孩不能過急戒 ...
我無意投訴方方不幫學生戒, 只想了解方方在自理和規矩方面教了些什麼. 正考慮是否入讀.

回覆:mamath 的帖子

很欣賞你對小孩的學校要求都很認真,前後都問了兩次。我上年答了,不重覆了。希望有其他家長答你。

BTW, 其實在外國也不主張幫小孩戒片,小孩到了適當自然會自己戒片,對他自信心build up較好。不過在香港,我也明白如不在三歲之前儘快戒片,就有太多群眾壓力。健康院建議一歲半後可幫小朋友戒片,若你想幫小朋友戒片,這個夏天有沒有在家開始幫他戒片?如有就好了,若番方方的話,方方會在小朋友ready時協助戒片。

hs_mama 發表於 13-9-16 17:22
很欣賞你對小孩的學校要求都很認真,前後都問了兩次。我上年答了,不重覆了。希望有其他家長答你。

BTW,  ...
是的, 我也記得你. 上次問時是apply的時候, 今次問是準備入讀了. 事實上除了這一方面外, 我還沒有得到充足的資料. 各位方方家長是比較低調? 可否多說一點在自理和規矩方面, 方方n班教了什麼?

引用:我只知道不會替小朋友戒片.++請分享,+謝謝

原帖由 mamath 於 13-09-16 發表
很認同你說法,我覺得方方冇比壓力我同小朋友戒片,我囝今年1月插n班,當時連廁所都唔肯入,後來肯入,但入去又唔肯去vv,直到7月學期尾都冇進步,在家中potty都不太願意去,明顯未ready。但到暑假突然開始肯去vv,初初坐度去,後來間中肯企度去。到K1開學老師已話佢肯去廁所企度vv,但片片還有濕,所以老師叫我照著片,直到2星期前老師話片片冇濕了,可以開始唔著片片,我當時半信半疑擔心冇片會賴尿,但聽老師下一試,結果成功了,到現在都冇賴濕。所以我覺得老師有心幫助學生戒片的,但佢地會讓學生ready才去action.

回復 day_bo 的帖子

你講得好好,好詳細丫。

day_bo 發表於 13-9-16 20:46
很認同你說法,我覺得方方冇比壓力我同小朋友戒片,我囝今年1月插n班,當時連廁所都唔肯入,後來肯入,但入 ...
Thanks.  我仔也將會在1月插班, 由於沒有適應日, 家長不可以陪返學, 可否分享你仔仔如何適應?

另外, 我想知戒片以外方方會教的自理和規矩, 可否多分享一點?

mamath 發表於 13-9-17 10:13
Thanks.  我仔也將會在1月插班, 由於沒有適應日, 家長不可以陪返學, 可否分享你仔仔如何適應?

另外, 我想 ...

自理我仔本來不識自己換鞋著鞋...後來返學2個月老師先講話佢不肯自己著...有教及引導他自己著...但我仔可以是坐到其他小朋友換晒鞋去玩...他都可以5郁手..大喊....叫我自己在家也要他自己著鞋...是真的他早上有人幫佢著好晒回校自然5識自己著..老師都給了2個月時間都沒改進才通知我...我後來就要他自己著...1星期後老師話他識自己換鞋...所以要改善小朋友在家也要配合....規矩:我朋友小朋友讀全日比較活潑好動果隻...聽說是老師長期跟他講道理...如果5聽話就要坐埋一邊..老師又講道理...後來幾個月後見他小朋友是安定d...乖左...

mamath  These are what i want.  Thank you.  發表於 13-9-17 11:18

回覆:bearwhat 的帖子

引用:Quote:day_bo+發表於+13-9-16+20:46+很認同

原帖由 mamath 於 13-09-17 發表

另外, 我想 ...
我囝返學頭2日上校車同上堂都有喊,但第3日開始冇喊,好快適應,他很喜歡班主任。著鞋就返學一星期就搶著自己著鞋、而家會放整齊自己鞋同埋其他人D鞋;而我囝食飯就一歲半已自己食;洗手就返學後學識自己開水喉、推高衫袖、關水喉、抹乾手。

day_bo 發表於 13-9-17 18:10
我囝返學頭2日上校車同上堂都有喊,但第3日開始冇喊,好快適應,他很喜歡班主任。著鞋就返學一星期就搶著自 ...
相信你在家教導有方, 他適應得好快!

引用:Quote:day_bo+發表於+13-9-17+18:10+我囝返

原帖由 mamath 於 13-09-18 發表
相信你在家教導有方, 他適應得好快!
我囝本身比較獨立,所以適應快,但生性屈強,返學後仍是很屈強、硬頸

回復 mamath 的帖子

hi 你仔仔一個月讀下午班嗎 ? 我仔仔都係

Winwin723 發表於 13-11-14 14:29
回復 mamath 的帖子

hi 你仔仔一個月讀下午班嗎 ? 我仔仔都係
AM Class ar

排隊,去完廁所要洗水,自己著鞋........n班太多吾記得囉,家下k1應教緊去廁所要關門,因為家下亞女一定要我關門先肯去,佢同我講因為男仔企係度,女仔坐係度,被人睇到哂吾好架
‹ 上一主題|下一主題