用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城) 關心一下小朋友習慣小學生活嗎?
go

關心一下小朋友習慣小學生活嗎? [複製鏈接]

返學已兩星期啦,我個仔算習慣基道生活,功課能一小時內完成,亦懂得自己收拾星期幾帶咩書,唯獨抄家課冊會有漏唔知大家小朋友狀況又如何呢?不妨交流下^^

0    0    0    0

回覆:pmking168 的帖子

請問基道是否除英文科外,全都是廣東話上課?

回覆:關心一下小朋友習慣小學生活嗎?

唔係架,普通話堂係用普通話教,而如果你係信班,就會係普通話教埋中文科。

Thanks. 另外想問一下每天的功課多嗎? 抄寫功課的比例? 你的小朋友每日要用多少時間做功課?

最後,想問學校是活動教學or全統?

我女兒也頗適應,功課約一小時完成,也喜歡上學

引用:Thanks.+另外想問一下每天的功課多嗎?+抄寫

原帖由 sukmei_michelle 於 13-09-18 發表
Thanks. 另外想問一下每天的功課多嗎? 抄寫功課的比例? 你的小朋友每日要用多少時間做功課?

最後,想問學 ...
因為只係剛開學,功課量仲未好多,每日約四至六樣,我覺得學校係傳統教學(如有錯,歡迎糾正^^),小朋友返學返得好開心,每到小息時間就去電腦室玩。

簽名被屏蔽

學校是活動教學的,比傳統小學多活動呢!阿女讀緊小二

引用:Quote:pmking168+發表於+13-9-21+20:51+因

原帖由 hiunam116 於 13-09-24 發表
我仔都係一到小息就去電腦室架....真係連野都唔洗食(小食)呀....

我覺得這間學校都比較嚴,尤其是寫字, 寫 ...
我個仔又係去電腦室而無食小食^,^哈~
講真,我都覺得學校在學術上或是德行上都嚴。就好似放學嗰陣,常常都見有學生被罰企罰留堂或被訓導主任大聲責罵不守規矩,雖然好嚴,但對我來講係好的,至少好放心小朋友不容易學壞

簽名被屏蔽

引用:請問依家放學仲有無好似開學時咁亂呀?

原帖由 hiunam116 於 13-09-27 發表
請問依家放學仲有無好似開學時咁亂呀?
無啦,其實都唔係好亂,可能開學頭幾日未有校車接送,功課輔導班未開始,所以一堆家長等接送而覺得亂,而家啲人分流哂,就好好多喇

多謝你報料呢

請問各位已讀緊基道的,有什麼課外活動?

回覆:fayfeily 的帖子

足球.跆拳道.羽毛球.中國舞.乒乓球.花式跳繩.攀石.歌詠團.牧童笛隊.弦樂隊.敬拜隊.小提琴.大提琴.敲擊樂.手鐘.水墨畫.繪畫班.Lego機械人創作.英語藝術寫作.phonics.劍橋英語.奧林匹克數學.游泳

‹ 上一主題|下一主題