用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 其實男女校定齋校好
go

其實男女校定齋校好

唔驚得咁多。家長惟有看緊些他/她們交友。:;pppp:

deleted

701003  是否一間好學校比較重要  發表於 13-9-16 00:00

咁樓主驚唔驚同性戀我覺得家庭教育更加重要

Deleted

引用:問得好,在一問一答中,會容易找到真理.有道

原帖由 bigfoothk 於 13-09-16 發表
問得好,在一問一答中,會容易找到真理.有道是,給他魚吃,不如教他結網捕魚的意思,我解是找間良好成旣學校, ...
我解是找間良好成旣學校,不如教小朋友正確教育

Xxxx

兩者有衝突咩?又好學校又家庭教育可以嗎?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

加多一句, 如是BAND1校:-
男生- 我會PREFER男校;
女生- 我會PREFER男女校.  

bigfoothk  點解咁選法?  發表於 13-9-16 11:23

引用:回復+shadeslayer+的帖子 兩者有衝突咩?

回復 shadeslayer 的帖子

兩者有衝突咩?我冇講好/壞,是用不如兩個字,好學校+教育定最好.另良好學校定義是 ...
你不會說食餸不如食飯,係末?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:回復+shadeslayer+的帖子 兩者有衝突咩?

回復 shadeslayer 的帖子

兩者有衝突咩?我冇講好/壞,是用不如兩個字,好學校+教育定最好.另良好學校定義是 ...
良好學校的定義則要看孩子,家庭要求,環境等等,沒有絕對標準。不過一般會考慮校風/校格,成績,理念,課程,師資等等。

bigfoothk 發表於 13-9-16 14:14

女生早熟 - 很多閒談煩瑣事都是和同性朋友傾一大餐, 而且愛扮靚, 較在意其他人如何看她們的外表及認同??  潛移物化下會較"計較"及小心眼.
到再大些, 她們又會怕羞.  如果生活圈子窄及內歛, 加上面對男生機會少, 更易再怕羞而影響交際.  
補充: 女生入男女校, 家長要多溝通, 令她們知道男女生友好, 可以是同學關係, 不一定是拍施.

而男生較遲熟, 不扣小節, 只顧打手機/打波/睇書....., 初中對女生多漫不經心, 就算有心儀對象, 都會收收埋埋, 會以男性朋友娛樂為重. (重友輕色).  中一二男生話題, 多是校內, 打機過板....  就算談及女生, 都只是互相取笑, 不認真對待.
男生在全男班下, 如有鬥心, 便會專注在課本, 比賽, 牙較戰上.  
男生在校英姿"林林", 沒在校內有女生看到, 少了女生的吹捧及主動追求.
如上只是個人想法, 不喜勿插.

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+13-9-16+15:19+編輯

黃巴士 發表於 13-9-16 10:55
加多一句, 如是BAND1校:-
男生- 我會PREFER男校;
女生- 我會PREFER男女校.
看法一樣!
我的意見
男生會在強烈競爭方法下成長,我先生係男校既女仔間多是非,好麻煩