用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 如有喜訊,請入來報喜啦!
樓主: 我叫程太
go

如有喜訊,請入來報喜啦!   [複製鏈接]

引用:Quote:chanti+發表於+13-9-28+08:21+上年呢

原帖由 chanwendy 於 13-09-29 發表
難道有愛心的學校, 就要凡報考的都要收晒?  何來咁多地方咁多教師呀?  學校收的, 肯定唔係精英中的精英, 至 ...
maryknoll, st mary's 堅決吾轉直資,即使比政府政策玩死,但吾係人人都收,係無收生權下無條件接受及教育所有學生。maryknoll中學部重要每年 promises收返小學部至少128個學生(around170students in total), 真係好愛d學生。

回復 我愛賴屎B 的帖子

我只是路過的!好明白你的感受!其實,你點都唔會讀呢間學校,因為喺你心目中你已喺一個大大大後備,咁你又何需咁氣憤,又何需日日睇信箱?
學校唔收你,或者好似之前嗰家長所講,你嘅孩子有一間band 1學校會收,喺嶺小走寶啫!
I think u better forget 嶺小吧!

samsonthepooh    發表於 13-9-29 21:53
samsonthepooh    發表於 13-9-29 21:52

chanti 發表於 13-9-29 02:13
maryknoll, st mary's 堅決吾轉直資,即使比政府政策玩死,但吾係人人都收,係無收生權下無條件接受及教育 ...
佢係附屬學校, 所以必須要收返 8 成自己小學的學生, 這是規例喎, 同愛心講唔上關係吧, 佢咪又係收返最 top 的 8 成人.

samsonthepooh    發表於 13-9-30 00:01

引用:灰爆!一間3,4線小學也不收,莫講其他出名

原帖由 我愛賴屎B 於 13-09-29 發表
灰爆!
一間3,4線小學也不收,莫講其他出名私校了!
其實每間學校都係有佢收生標準, 唔收你小朋友唔係你小朋友唔叻 (不過我諗你無咁諗囉, 因為你覺得你小朋友好叻既), 結果係用好多因素得出黎既。我相信呢間小學唔係要收精英中既精英, 而係收一啲小朋友岩佢地既, 加上家長既理念係同學校相乎既啫。

我覺得你而家只不過唔憤氣你小朋友咁叻但呢間三線學校都唔收啫:;pppp:

唔好再單打邊啲無誠意都收喇, 亦無謂去日日等信, 不如叠埋情去考第二間啦。

我愛賴屎B  唔覺佢好叻,我只認為佢唔係差。  發表於 13-10-2 10:33
samsonthepooh    發表於 13-9-29 23:59
samsonthepooh    發表於 13-9-29 23:59
Connieleo    發表於 13-9-29 23:46

回復 sakesakee 的帖子

同學校理念相近?傾5分鐘就知?我想除了少數外,大多數家長都可以表現得同學校理念相近,一句,叻學生,如果唔係,點會這樣多唔要學位?他們理念最相近!

我愛賴屎B    發表於 13-10-3 19:10
我愛賴屎B    發表於 13-10-3 19:09

引用:小兒今天收到取錄信呀,好意外,好驚喜!這

原帖由 mattmak 於 13-09-25 發表
小兒今天收到取錄信呀,好意外,好驚喜!這是我今年的最佳生日禮物!👍😍😘😂 ...
Same here, got the offer letter on the day of my husband bday, he said is his best bday gift

jensmama  congrats  發表於 13-9-30 14:09

回復 我愛賴屎B 的帖子

你對一個男人死心塌地,但最後發現,原來他並不愛你,你可以怎樣做呢?

痛恨他,罵他這種3,4線男人,根本不配你的愛!就算這個男人要告訴自己這個殘酷事實,他也應該有更好的安排和找個更好的時間,讓自己好過!

明白不是自己不好,只是互相不配對,Life goes on! 反正還有1081,2線的男人在下一輪等待見面,希望在明天。 如果都不配對,緣份自有安排(大抽獎)

真的明白你的心情,但即使在很不開心時,也要注意自己的言行,有沒有傷害其他人(例如此校的師生,已得offer的家長)的感受,此乃為「品」。

jensmama    發表於 13-9-30 14:10

我也是沒有收到任何信和通知既家長
3年前面試幼稚園已經玩過這遊戲, 就算每間學校有不同規則, 大概亦會明白"天外有天"這道理
有些家長一直有好好裝備自己小朋友, 但大家都知道, 幾分鐘面試時間, 無可能好了解小朋友或家長.  取錄與否, 唔多唔少也是運氣問題吧!
有些人真係有辦法可以train到小朋友面試百戰百勝, 我身邊亦有咁既人, 我唔會"唔抵得", 因為大家目標唔同
我揀這間小學, 因為我覺得佢地有愛心, 就算佢唔收我小朋友, 我都唔會改變對這間學校既看法.  可能明年再申請插班, 又或者我小朋友在未來入讀的學校會很開心, 這一刻也未知道小一會怎樣
還是平常心吧.  浪費了一個月時間來憂心, 不如好好享受最後一年幼稚園既美好時間吧.

jensmama  希望你好快有好消息  發表於 13-9-30 14:11

vivi_ma 發表於 13-9-30 09:07
Same here, got the offer letter on the day of my husband bday, he said is his best bday gift

回覆:Darrenderek 的帖子

直資學校其中最大好處,在於可以選擇一班理念接近家長,同學校一齊培養小朋友,令小朋友可以全人發展,包括知識和品行。高興係嶺小有一班甘高素質家長,可以一齊為學校發展同小朋友成長努力,相信這間人家說3,4線的學校將來一定有出色發展同表現,更令我覺得為了小朋友可以快樂成長,放棄一間傳統1線地區津校的決定無錯

回復 li_penguin 的帖子

根據我的觀察,大部份家長都不崇尚名牌,只求質素;被逼進來入讀的不多,因為大多數都思想正面,很感恩兒女可以在此校讀書。

管他是第九,第十線學校,看到自己兒女愉快地成長和進步,是最實際的。特別是試過在其他傳統學校讀書的滋味,就更知道此校美善的地方在那裡。

HAPPYJOCELYN    發表於 13-9-30 17:31
jensmama    發表於 13-9-30 14:06

回覆:如有喜訊,請入來報喜啦!

似乎有啲報名嘅家長對學校不夠了解,不夠信任…………

有啲學校,只有 accept 嘅學生收到信,連自己係 waiting, reject 到而家阿仔讀緊小一呢刻都唔知,永遠都唔會知,又如何?

唔同學校有唔同做法,如果係我,我會向最壞嘅打算,如果三,四線,唔出名嘅學校就一定收梗,又何需咁嘥人力物力去攪一次面試日呢?

a_for_apple 發表於 13-10-1 09:44
似乎有啲報名嘅家長對學校不夠了解,不夠信任…………

有啲學校,只有 accept 嘅學生收到信,連自己係 wai ...

係我眼中佢絕對吾係三,四線!!由我朋友個仔講讀得點開心開始已想讀衣間!!別人嘅眼光和問號(好多人吾知有衣間學校)我沒興趣理會!

都係個句:人各有志!!

回復 Darrenderek 的帖子

‹ 上一主題|下一主題