用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 如有喜訊,請入來報喜啦!
樓主: 我叫程太
go

如有喜訊,請入來報喜啦!   [複製鏈接]

引用:我好失望!面試時,老師話我地住得好近,有

原帖由 我叫程太 於 13-09-27 發表
我好失望!
面試時,老師話我地住得好近,有校車去我地度,結果仍然沒信,即是連後備也不是!
...
Don't give up, prepare for the 2nd round interview if really want to study this school, add oil

較失望,到今天仍未收到信,問過學校又話再等埋下星期,但星期一問,又話全部已寄出 ,.唉...有多少家長仍未收到呢?

引用:較失望,到今天仍未收到信,問過學校又話再等

原帖由 bxxd 於 13-09-27 發表
較失望,到今天仍未收到信,問過學校又話再等埋下星期,但星期一問,又話全部已寄出 ,.唉...有多少家長仍未收到 ...
我都未收到, 打去學校問又叫我等, 雖然已打定輸數, 但見咁多人收到信, 唔收都俾封reject letter 啦。我都唔知應唔應該再寄多次報名表好

引用:+本帖最後由+我愛賴屎B+於+13-9-17+22:08+

原帖由 我愛賴屎B 於 13-09-17 發表
上年呢間小學都吾收我小孩,又話自己係愛心小學其實都係想千挑百選下選d精英黎教。但選吾中你同我既仔女吾代表佢地吾叻吾精,係精個方面學校係個十幾分鐘內發掘吾到姐,因為我小朋友後來收到幾間一同二線小學既offers ,發覺佢group in 係發揮得最好,亦都係有group in 既都收曬佢 ,相反無既一黎就單對單in,未熟環境未熟老師就failed .所以,吾洗驚,總有好多私校未in, 到咁上下時間又有好多家長放位。

回覆:chanti 的帖子

我都係咩都收到,好心佢唔收都通知聲,等我再寄啦

回覆:chloe_pak 的帖子

Sorry, wrong typing, 我咩都無收到

我愛賴屎B  學校說一個月內必定知道收與不收,現10月了,為何要講大話呢?  發表於 13-10-2 10:57

都幾多同病相憐的家長呵...個人覺得, .如果一齊收唔到就無野講, 但有些人兩星期前已收到了.學校究竟知唔知家長幾心急架, .星期一問, 話已全部寄出晒..現又叫人等....唉..失望.... 唔收唔緊要,都應該一齊通知啦.........唉

回覆:如有喜訊,請入來報喜啦!

我都未收到,如確實收reject信先再寄申請表,但未收到叫我們可做什麼,會唔會有waiting等23號後先再寄???因都有人收到reject信啦……奇怪

今日註冊見到個list好少人tick左,所以下星期應會再call,不要灰心

引用:今日註冊見到個list好少人tick左,所以下星

原帖由 jensmama 於 13-09-28 發表
今日註冊見到個list好少人tick左,所以下星期應會再call,不要灰心
咁即係我地呢D咩都未到的可能仲有機會,唯有向好嗰方面諗!

回覆:chloe_pak 的帖子

我呢批10/2最遲註冊,可能下周四學校又call人都未定

我愛賴屎B 發表於 13-9-28 21:00
不止揀精英,估計是看家境!
看家境?我住公屋似乎佢認為我係富户啦

我愛賴屎B 發表於 13-9-28 20:56
我地試下自行派位吧!
如果唔得,才返去「矮」佢!
如果係大後備仲有機會,咁介意個title又如何?出尼做野由其係政府工waiting多過正選好正常!請你5通又介意係waiting吾做咩?衣個係遊戲規則間間學校都有waiting啦!!不過你條氣5順我都理解嘅,吾緊要隨便!!

chanti 發表於 13-9-28 08:21
上年呢間小學都吾收我小孩,又話自己係愛心小學其實都係想千挑百選下選d精英黎教。但選吾中你同我既仔女吾 ...
難道有愛心的學校, 就要凡報考的都要收晒?  何來咁多地方咁多教師呀?  學校收的, 肯定唔係精英中的精英, 至少我覺得我女連精英都談唔上.  學校只係選一啲佢認為適合學校教育方針的小朋友/家長啫.  學校唔收, 唔代表小朋友唔好的,

收到好消息 ! 但仲15/16, 在校就讀朋友們可給多點學校資訊嗎? (e.g. 學校活動安排等) 另我住荃灣海濱有校車嗎? 收費如何?

引用:Quote:chanti+發表於+13-9-28+08:21+上年呢

原帖由 chanwendy 於 13-09-29 發表
難道有愛心的學校, 就要凡報考的都要收晒?  何來咁多地方咁多教師呀?  學校收的, 肯定唔係精英中的精英, 至 ...
佢有考學術既問題,所以係有要求,吾係話家長同學校理念相同咁簡單。我小孩in 左好多同類型既小學,難道呢間同啟基,聖三一,培道既背景,理念差好遠?係佢吾收我小孩。但坦白講,吾收都重有好多理由,係我吾知姐,只係比呢間'我認為'無咩人識既三線學校reject我個下真係好驚!以為自己孩子有什麼天大既問題我吾知,所以黎睇下時見到有其他家長有同樣反應時,叫佢地吾洗驚。我小孩同學係細女,考十間但得二間收,其中一間係DGJS添。

‹ 上一主題|下一主題