用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 如有喜訊,請入來報喜啦!
樓主: 我叫程太
go

如有喜訊,請入來報喜啦!   [複製鏈接]

回覆:如有喜訊,請入來報喜啦!

其實呢一輪唔收都末必壞事,家長們可以参加自行派位,多一個選擇,同埋小朋友多一次面試經驗,直資學校不能考學術,有都比較简單,最緊要係可以坐定定,識排隊,聽指令,可以一齊玩同埋識答處境解難題

sakesakee 發表於 13-9-17 16:50
我嗰日無講d 咩, 不過我就好老實咁同老師講我鐘意佢唔收profolio..代表學校係以學生為本, 唔係吹谷既學校
...

你唔講我都唔知學校原來唔收 portfolio 添喎.

引用:但係我又想參加大抽獎啊,馬利諾神父我好中

原帖由 Karybaby88 於 13-09-17 發表
但係我又想參加大抽獎啊,馬利諾神父我好中意啊
但如果你放棄offer, 而去博咁大熱好唔值得, 除非你有30 或25 分, 但相信有既小朋友都唔會响度出現。反正都係做炮灰, 不如等6月再試叩門。到時你都叫有個backup。

回覆:sakesakee 的帖子

多謝你GE分享,但係果日去簡介會個校長話自行,第一都係瑪嘅話叩門機會大D喔

小兒今天收到取錄信呀,好意外,好驚喜!這是我今年的最佳生日禮物!👍😍😘😂

mattmak 發表於 13-9-25 18:19
小兒今天收到取錄信呀,好意外,好驚喜!這是我今年的最佳生日禮物!👍😍😘😂 ...

幾時要註冊?
我一直都未收到信, 唔入尼都唔知原來好多人收咗信了...
咁係miss咗定reject定點??

引用:小兒今天收到取錄信呀,好意外,好驚喜!這

原帖由 mattmak 於 13-09-25 發表
小兒今天收到取錄信呀,好意外,好驚喜!這是我今年的最佳生日禮物!👍😍😘😂 ...
你會去註冊嗎? 我仲瞭解緊school bus route...

引用:Quote:mattmak+發表於+13-9-25+18:19+小兒

原帖由 evacalbee 於 13-09-26 發表
幾時要註冊?
我一直都未收到信, 唔入尼都唔知原來好多人收咗信了...
咁係miss咗定reject定點??
Mine is on or before Oct 2nd

引用:恭喜收到信既家長,特別係今年競爭大同直資

原帖由 li_penguin 於 13-09-17 發表
恭喜收到信既家長,特別係今年競爭大同直資學位買小見小既情況下有offer,但係又要面對開心既煩惱,就係讀 ...
請問功課so far多唔多? 呢個都係我哋考慮因素, 因為要spend more traffic time if choose this school.  Thanks.

請問嶺小有沒有校車去將軍澳?今天剛收到取錄信但擔心沒有校車到。

引用:Quote:原帖由+li_penguin+於+13-09-17+發表

原帖由 vivi_ma 於 13-09-26 發表
請問功課so far多唔多? 呢個都係我哋考慮因素, 因為要spend more traffic time if choose this school.  Th ...
暫時所見都唔多

回覆:vivi_ma 的帖子

我小朋友今年小一,功課比我預期中多,英文剛完成formative assessment,中文下星期默書,但每晚花一個鐘左右可以完成,而且老師有要求,一D唔hea

回覆:winbun 的帖子

有無打去學校問?將軍澳相對多學生,校車应該無問題

引用:有無打去學校問?將軍澳相對多學生,校車应

原帖由 li_penguin 於 13-09-26 發表
有無打去學校問?將軍澳相對多學生,校車应該無問題
明天會打去問老師,希望有校車但都擔心要很早上車。

回覆:evacalbee 的帖子

2/10 前要註冊。唔好灰心住,如果未收到信,應該同小兒一樣係後備生,如果有人無去註冊,輪到你哋都唔定。加油!

引用:Quote:原帖由+mattmak+於+13-09-25+發表小

原帖由 vivi_ma 於 13-09-26 發表
你會去註冊嗎? 我仲瞭解緊school bus route...
我會去註冊,我哋住九龍,校車應該無問題

引用:恭喜收到信既家長,特別係今年競爭大同直資

原帖由 li_penguin 於 13-09-17 發表
恭喜收到信既家長,特別係今年競爭大同直資學位買小見小既情況下有offer,但係又要面對開心既煩惱,就係讀 ...
我無呢個煩惱,因小兒只有十分,一早放棄自行了!

引用:Quote:原帖由+vivi_ma+於+13-09-26+發表你

原帖由 mattmak 於 13-09-26 發表
我會去註冊,我哋住九龍,校車應該無問題
I am sure they the route I need, but worry about too early to get in the bus, because the school starts at 8am

回復 winbun 的帖子

yes yes yesschool bus to TKO

‹ 上一主題|下一主題