用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一識新同學
go

小一識新同學 [複製鏈接]

我果個係怕羞仔 小一已經開學2個幾星期都仲未識到同學仔 好擔心 佢好孤單想問2個幾星期仲未識到朋友算正常嗎?

0    0    0    0

回覆:小一識新同學

有啲小朋友係內向啲,我個仔都係有小朋友主動撩佢,佢先做到朋友,而家仲交換埋電話

我個仔是外向多咀型,佢都比我預期慢識朋友。剛剛上星期三、四開始先有同一兩個同班同學食完飯去玩。之前兩星期佢都話係自己一個去 library , 夠鐘就返課室。我聽到也有點戚戚然,我教他可自己邀請同學仔去玩,可能他最後有試做。

引用:有啲小朋友係內向啲,我個仔都係有小朋友主

原帖由 柏禧BB 於 13-09-14 發表
有啲小朋友係內向啲,我個仔都係有小朋友主動撩佢,佢先做到朋友,而家仲交換埋電話

...
你仔就好釆啦! 唔知我仔幾時先有朋友

上年我仔頭一個月都好孤單,雖然巳識一两個同學,但也常孤獨過小息。不用擔心,原來很多人都係咁,第二、三個月成班friend了。

我仔暫時都係未識到朋友,我唔擔心,日子流流長,日日對住同一班同學遲早都會熟落!佢本身都係多口仔,我問佢小息時有無同同學仔傾下偈一齊玩?佢話無,小息主要係食野,食到夠鐘!我問佢自己一個人食定同d同學圍埋一齊食?佢話自己一個人坐喺長櫈度食,問佢[唔悶咩?],佢話唔悶,一路食一路睇下其他人玩幾開心!

阿囝都未識到,佢話小息去洗手間,食埋小食都夠鍾喇!
我問過老師,佢話正常喎

引用:上年我仔頭一個月都好孤單,雖然巳識一两個

原帖由 ms.giggle 於 13-09-15 發表
上年我仔頭一個月都好孤單,雖然巳識一两個同學,但也常孤獨過小息。不用擔心,原來很多人都係咁,第二、三 ...
唔好氹我開心喎! 每次一聽佢話小息得自己一個就好心痛

引用:我仔暫時都係未識到朋友,我唔擔心,日子流流

原帖由 ferrari2007 於 13-09-15 發表
我仔暫時都係未識到朋友,我唔擔心,日子流流長,日日對住同一班同學遲早都會熟落!佢本身都係多口仔,我 ...
都好 起碼佢都好正面 希望佢地快D投入校園生活啦

引用:阿囝都未識到,佢話小息去洗手間,食埋小食

原帖由 baubaulee 於 13-09-15 發表
阿囝都未識到,佢話小息去洗手間,食埋小食都夠鍾喇!
我問過老師,佢話正常喎

...
多謝哂 聽完都安心D!

兩個星期仲好短,耐D會好D架

引用:兩個星期仲好短,耐D會好D架

原帖由 FATSHIT 於 13-09-15 發表
兩個星期仲好短,耐D會好D架
但願如此🙏thank you

醒目開學勳章

我仔係多口仔一名,又唔怕羞,第一個星期已經識到朋友!

jessiejy 發表於 13-9-16 11:59
我囡囡都係仲未識到新同學, 小息時只得自己一個. 有時我問佢仲唔仲意間學校, 佢話少少啦, 我問佢點解, 佢話 ...

其實小朋友好快熟絡的, 都唔需要太擔心。

亞仔 p1 冇同學派去同一間,
搭校車識左個p2
自己 p1 就同坐隔離同坐後面果兩個一齊玩
放學去托管班就識左3,4個第二d學校 p1

我女都有啲內向, 文靜怕醜型, 但第一天返學只少識咗隔離同前面 / 後面的同學.  不過我女冇幼稚園同學仔一齊讀呢間小學, 所以暑假時我就 brief 定佢, 要主動少少識人, 例如問吓人叫咩名, 問吓可唔可以一齊玩.

引用:我囡囡都係仲未識到新同學,+小息時只得自己

原帖由 jessiejy 於 13-09-16 發表
我囡囡都係仲未識到新同學, 小息時只得自己一個. 有時我問佢仲唔仲意間學校, 佢話少少啦, 我問佢點解, 佢話 ...
我仔同你女一樣呀 所以佢覺得無野令佢有動力返學

‹ 上一主題|下一主題