用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我4歲9個月兒子的近況
go

我4歲9個月兒子的近況 [複製鏈接]

大半年沒有上來, 心血來潮update兒子近況.

兩歲半左右開始在耀能返了年半, 終排到協康, 返左1個月了, 最初發覺仔仔皮氣變臭左好多, 好惡頂, 呢星期定左好多.

今星期更肯每晚刷牙訓教前做功課, 最初呢幾晚由我陪佢做功課, 昨晚唔得閒, 由媽媽陪佢刷牙, 刷完佢主動提出要做功課, 呢個轉變好開心, 另外佢一直唔肯剪頭髮, 每次都要夾實佢同佢剪, 上星期同佢講, 屋企隻狗出完去剪左, 我問佢下星期到你好唔好, 佢答我好, 之後每天我都提佢, 下星期日到你剪啦, 呢星期佢每日都大聲答我"好", 希望明天真係肯啦.

而家玩積木再唔係一條直線向上放, 而家會整間屋出黎, 雖然唔係好靚, 但比以前好好多, 有時更同我講, 整左個間警局, 消防局, 重有終極警察局... 點解加終極呢, 因為佢太鍾意朦面超人, 早排我買左d插黎插去既發聲超人玩具比佢, 佢自己轉黎轉去玩, 對佢小肌肉同耐性有小小幫助啦, 不過佢插唔番果d音樂會大發皮氣, 一發皮氣, 又變番乜都做唔到, 佢而家最大問題係佢d皮氣, 一發皮氣時亂掉野同訓地, 學校同我地都做同一方法, 要佢知道掉左就冇, 要比佢知道呢一點, 鍛鍊中.

游水方面, 每次去既時候都要我抱住, 腰骨快頂唔順了, 最初佢唔肯著保暖衫, 而家開始適應, 太長時間游水佢唔肯, 頂多一小時, 因為冇耐性, 要成日轉唔同老師, 佢完全唔怕水, 落堂後有時比佢出公眾池跳水, 自從上游水堂開始, 佢就鍾意玩潛落水底, 如何係屋企用盤沖涼, 佢會照潛入去... 游完之後更加肯企風機下吹頭, 游完水必定要去汽水機買檸茶, 有野引佢, 佢就肯行, 否則要我地抱佢行...腰骨痛到爆...

原先座的士回家, 等左一陣都冇車, 佢突同我講不如座電車, 我第一次聽時, 真係好震驚!!! 寫字未得, 佢主力手應該係右手, 但我又見佢可以用左手寫個O, D, H出黎... 已通知左學校.

暫時最大問題係佢皮氣, 連協康都話佢皮氣好大, 有幾位姑娘佢好怕, 唔惡過佢點head住佢呢, 我支持!
   2    0    0    0

回覆:我4歲9個月兒子的近況

加油!有你悉心照顧,仔仔一定會愈來愈進步!

回覆:miffymiffyt 的帖子

大家都要積極!

kc61282,
你好!我係之前請教過你關於耀能的密集訓練,好多謝你的寶貴意見。
我仔在耀能上了大半年,有好大進步,因支出實在太大,現在沒有上了。
我一直都想感謝你不厭其煩煩的解答我的問題,但怕突然send message比你會太唐突,好高興見到你update你小朋友既近況,仲有咁大進步,真心替你高興,為大家的小朋友繼續加油

回復 chaimum 的帖子

大家都是同路人, 唔駛客氣

總之唔好放棄, 盡最大能力幫自己兒女!

回覆:我4歲9個月兒子的近況

回復 POCHACCO2011 的帖子

我係 working mom因訓練支出會好大
如你負擔得起,當然全職自己跟會好得多

POCHACCO2011 發表於 13-9-18 16:49
你好, 想問問你們是否都是全職湊小朋友?  是否一定要捨棄份工?

一個月入面有D堂學校安排同屋企人參加, 去到我地都會去, 否則由工人一齊聽, 學完返屋企每日再鍊習, 放工再陪佢做, 但多數佢地都會好抗拒, 係學校已經學緊, 放學訓醒到工人教, 夜晚又由爸媽教, 好易扭計, 要慢慢tum.

但返左密習之後, 由最初只識講爸, 媽, 拜拜, 到而家成首超人迪加唱出黎, 點都會有進步.

回復 kc61282 的帖子

Thanks very much for your sharing.   My son is 2 years 4 months, and he is 自閉譜系障礙... 而家讀緊青蒽私人S位, 仲未識講嘢.....
請問耀能好嗎?  本身住嗰區有 耀能及協康....2 間條隊都係咁上下長...  

回復 Vichang 的帖子

我仔入耀能時都係2歲半左右, 由唔識講野, 到今年8月離開時已可唱成首超人迪加.

其實任何課程對佢地都有幫助, 重點係教佢住老師, 可以開發佢地幾多.
‹ 上一主題|下一主題