用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 擔心到半夜醒左
go

擔心到半夜醒左 [複製鏈接]

呀女18個月返健康院,姑娘覺得有問題,之後安排1個半月後見醫生做45分鐘評估
原先我唔識驚,諗諗下,呀女又真係有d似自閉的問題
請問大家知健康院第一次見醫生會做咩架?
見你地講排s,e,i位,點先可以開始排?
如女有問題,我想盡快排
個心,覺得好煩
謝謝大家

1    0    0    0

唔好用煩去對呢件事, 用最好方法幫兒女吧

政府先安排你去評估, 跟住又係等見社工, 再比S E I位你選, 係等既時候, 帶小朋友上一D佢需要既課程, 如何未識講野, 就帶佢上言語, 財政許可就帶佢去私人做評估, 有result後, 真係閉既, 就比佢返住私人, 越早面對, 對小朋友得益最大.

引用:唔好用煩去對呢件事,+用最好方法幫兒女吧政

原帖由 kc61282 於 13-09-14 發表
唔好用煩去對呢件事, 用最好方法幫兒女吧

政府先安排你去評估, 跟住又係等見社工, 再比S E I位你選, 係等 ...
多謝你,應該係覺得個人好亂唔知點算?
10月尾要去健康院見醫生,姑娘話到時做45分鐘評估,唔知係米到時就會評估到我女有冇自閉?

回覆:擔心到半夜醒左

係丫,如果評估到有自閉,或者懷疑是自閉,就会轉介去兒童智力中心

回覆:jaijailovebb 的帖子

自己兒女,佢閉唔閉你都一樣全力照顧佢,放鬆D啦

明白,先謝謝樓上jm
請問如再轉介去政府智力評估幾耐?
如我私人揾,評估後再排政府隊得嗎?
私人評估近屯門有介紹嗎?

因若果有問題我想快d同佢做訓練同排I,e,s位,爭取時間

謝謝

jaijailovebb 發表於 13-9-14 15:21
明白,先謝謝樓上jm
請問如再轉介去政府智力評估幾耐?
如我私人揾,評估後再排政府隊得嗎?

不如你了解下咩係I,E,S位先啦。

18個月,政府既位都未入得。

同埋要排政府既位,係要評估係政府認可既先承認。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回復 jaijailovebb 的帖子

你可以边排政府,边做私人訓練,我仔好好彩四月去健康院評估,六月就可以去兒童智能中心見姑娘填問卷,跟住又要約時間見姑娘,見左姑娘同社工,佢会話比你知小朋友適合咩位,不过排精神科就好耐,因為滿哂要排到出年三月,如果私人訓練,良景協康,天x兒童發展中心,同埋心橋兒童發展計劃,呢三間幾好,係呢度jm介绍,我仔呢個月十八號去良景協康訓練,到時話比你知好唔好

唔該哂,各位

回復 jaijailovebb 的帖子

會给小朋友玩玩具,及玩具技巧,測認知,語言,問家長小朋友的能力,喜歡什麽,情绪,行為.我2011年11月初見健康院醫生,不到五分鍾,她就話唔使做了,兒子完全不合作及乜都唔識,重唔識行,寫轉介信比我去醫院睇兒科及去 cac,2011年12月初見cac姑娘,情況仍一樣,重未識行,2012年3月初剛兩歲確診 autstic disorder,認知,語言,大小肌肉能力衹有 9-12個月, 2012年 5月 初排到醫院做 PT,8月排到中排到醫院做 OT,可能我囝當時比較嚴重,所以排得好快,因我在私人訓練時認識的家長和机構都覺得兒子排什麽都比人快,可能真是太差了,但經過我辭了工,全力照顧這 18個月的努力,能力大大提升,語言表達3歲3個月,認知達同齡,大肌肉差3個月,小手肌超越同齢,評估結果不代表一切,你的努力最重要,加油.

朋友覺得我女未必係我諗到甘差,可能只係學嘢慢,對人就選擇性玩,睇睇下佢又真係比較鐘意男性,會同男性握手,女就熟先會攬下
認知我教左好耐都唔指眼耳口鼻,平日都唔多指嘢,但呢3日見我切菜,會講切切切,但我係冇教過佢講,可能平日聽過
仲要等多一個半月先評估,真係擔心

你上網睇下自閉小朋友的特徵,你孩子中多少,你心中有数,語言,社交,眼神,,,,

社交指朋輩間的互動

引用:你上網睇下自閉小朋友的特徵,你孩子中多少

原帖由 cat1028 於 13-09-19 發表
你上網睇下自閉小朋友的特徵,你孩子中多少,你心中有数,語言,社交,眼神,,,, ...
有睇呀,所以攪到我15,16,有d好中,諗諗下又唔係
不過就真係唔太識互動

‹ 上一主題|下一主題