用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 del thanks
樓主: jason.so
go

del thanks [複製鏈接]

jason.so 發表於 13-9-16 14:24
回復 October. 的帖子

一篇扣題的文章,拿5不難。但若要拿5**,文辭、結構、內容缺一不可。 ...

但信不信由你.. 這是事實...

所以我話改paper的水準也有問題. 亦是香港學生中文差下去的原因..

其實, 看到那篇考生文章時, 我也很錯愕, 亦懷疑是否真的出自5**的作品.

但若以資料源頭來看, 似乎假的機會不大...

但不論如何, 學中文不只是為了應付公開試, 只是現今社會太看重英文..彿略中文的內涵.

樓主講到秘技,小弟又有野講。

有D相熟網友會知道,我一手一腳培養到阿女D中文好好,亦來唔駛辛苦去補習、做補充練習,一直都係輕輕鬆鬆。雖然而家只係讀中六,但係我估中文水準唔會低過樓主。不過我D秘技完全免費既。

miriam    發表於 13-9-22 17:55

//ppchan168  :  樓主強調用詞生動豐富,難怪成績超卓!本人N年前會考中文及中國文學科均只得C,估計跟用詞單調大有關係。至於東西一詞的用法,就不敢苟同了。//

作文要用詞生動豐富是「阿媽係女人」嘅主張,全無爭議牲,每個學生都清楚明白。問題是怎樣在自己大腦內吸收、貯藏大量詞彙。

樓主強調要多讀教授作文的書、多補習。但這就能大大增加詞彙量嗎?全錯!

要增加詞彙量,不二法門是大量閱讀有興趣的讀外書。補習、做補充練習、生記硬背對增加詞彙量都是吃力不討好的活動。

作文另外一個重要元素是「語感」,從樓主對「美食」、「佳餚」、「東西」的判斷,就大概可以猜測他很少閱讀故事書,所以起碼在很生活化的運用上語感不足,所以錯將較好的用語視為粤式病句,誤將較差的用語視作佳句。

語感何處得来?大量閱讀!

jason.so 發表於 13-9-16 14:24

一篇扣題的文章,拿5不難。但若要拿5**,文辭、結構、內容缺一不可。 ...

請問老師是否有改公開上嘅經驗?
如果只係聽人講或只係睇左少少樣本卷達此結論,我覺得對攞高分嘅學生唔公道。

朋友弟弟今年CHECK卷,佢比左我睇,我唔覺得單單扣題就可以攞5級。
考評局網上應該有2012練習卷同2012卷嘅不同等級樣本,好似仲有評語(唔好意思,細節唔記得),攞得5級「立意」點都要得。

eviepa 發表於 13-9-17 08:57
語感何處得来?大量閱讀!

完全同意。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+October.+的帖子 一篇扣題的文章,拿

原帖由 jason.so 於 13-09-16 發表

如果如閣下所言,取材立意吾係初中生普遍問題,高中生應更易掌握吧!又,扣題已能拎個5,咁仲有咩好擔心?而其餘技巧係謀生工具不能討論,仲可以討論咩?

‹ 上一主題|下一主題