用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 帶樂器返學
go

帶樂器返學 [複製鏈接]

請問各位家長,你哋小朋友帶樂器返學上學校課外活動係俾佢自己一早帶去,定放學先送去學校俾去?如小朋友得小一,又或者中高年級但個樂器幾貴下,係咪都應該俾佢自己負責呢?
(我矇查查,想知一般做法,聽下意見,希望今次唔會問下嘢都俾人話係怪獸家長啦。)

1    0    0    0

回覆:帶樂器返學

放學就上樂器班? 如果長笛果種都可以一早帶埋番學 我兒子吹小號 唔算最大支但係都已經冇咩可能拎書包再拎埋支小號

哈哈, 我同 hubby 也剛剛談緊這個話題。我仔小一剛學大提琴,雖然最細 size 但都好大支,我個仔又細粒。hubby 話 lunch time 送學校,我話學校應冇人交收。佢又話放學送去,但可能令個仔遲了上堂(上上落落樓梯)。最後結論是要早上返學時一併帶回校了。

王國會長

引用:+本帖最後由+pandamommy+於+13-9-13+19:51+

原帖由 pandamommy 於 13-09-13 發表

請問各位家長,你哋小朋友帶樂器返學上學校課外活動係俾 ...
我見仔樂隊嘅人都係一早帶樂器,莫論細定帶大,放學自己揹去禮堂練,樂器班一樣。所以,如工人帶就可以幫手,晤係幾麻煩。

另外,我想表示,貴嘅樂器俾細路用,係高風險。我個仔枝笛已跌過落地,俾人撞,自己跌。而家衰到枝笛三個組合件係晤同,點解知?去通利維修未過保養整,師傅話都晤係保養証嘅serial no,死得。即係冇得保養。我朋友個仔saxophone@4500,跌落地,報銷,半年貨。有日陪仔返學校坐小巴,見旁邊坐嘅人同校,拎枝saxophone問佢几錢,佢話8,000, 我即諗我枝原來晤貴。個細路都話跌過。

事後,同老師講起最硬凈係鋼琴,因為她話什么樂器小朋友都會跌爛,莫論自己跌,俾人撞跌。

我唔明點解d小學要小一生學d大大件樂器, 根本佢地自己都handle 唔到拎番學.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+pandamommy+於+13-09-13+發表

原帖由 selina1109 於 13-09-13 發表
我見仔樂隊嘅人都係一早帶樂器,莫論細定帶大,放學自己揹去禮堂練,樂器班一樣。所以,如工人帶就可以幫手 ...
我仔支長笛都係多災多難

引用:Quote:原帖由+selina1109+於+13-09-13+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-09-14 發表
我仔支長笛都係多災多難
請問長笛幾錇$, 可放在書包?!謝謝!

色士風可配上頸帶……咁就唔怕跌落地

王國會長

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-09-14+

原帖由 jessicap 於 13-09-14 發表
請問長笛幾錇$, 可放在書包?!謝謝!
最平yamaha,最平約三千。音色較好。可以書包,長方形盒仔

王國會長

引用:色士風可配上頸帶……咁就唔怕跌落地 +

原帖由 annienorman 於 13-09-14 發表
色士風可配上頸帶……咁就唔怕跌落地
係休息時,放在椅上,就玩完。枝saxophone係我老公係美國幫手訂。用左一个学期,我老公很心痛。佢自己玩開,都冇試過跌落地

只可以講而家細路晤錫野,千幾蚊好似過眼雲煙,包括我個衰仔。

引用:Quote:原帖由+annienorman+於+13-09-14+發

原帖由 selina1109 於 13-09-15 發表
係休息時,放在椅上,就玩完。枝saxophone係我老公係美國幫手訂。用左一个学期,我老公很心痛。佢自己玩開 ...
千幾蚊?響邊可以訂?美國是否平D?可分亨嗎?

王國會長

引用:Quote:原帖由+selina1109+於+13-09-15+發表

原帖由 annienorman 於 13-09-16 發表
千幾蚊?響邊可以訂?美國是否平D?可分亨嗎?
教我老公saxophone亞sir訂,或你可去ebay,@4000,美國製。香港大多國內貨,最平學校亞sir訂都要@4500。我老公自己隻靚野古董都係ebay買。

‹ 上一主題|下一主題