用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 救問: 點解現在啲家長咁現實?
go

救問: 點解現在啲家長咁現實?

救問: 點解現在啲家長咁現實? 我聽到怕"依個比賽認受性高唔高?對升中有無幫助?點先可取証書"

所有對升中無幫助的活動都要謝絕

童年是這樣的嗎?

因為我會時常叫身邊啲小朋友參加戶外運動或比賽, 依個係我經常聽到的答案

HappyEE 發表於 13-9-13 15:23
救問: 點解現在啲家長咁現實? 我聽到怕"依個比賽認受性高唔高?對升中有無幫助?點先可取証書"

所 ...
借問聲你自己係咪咁諗 ? 如果唔係何須介懷 ? 一樣米養百樣人 , 自己唔係咪得囉 . 我就返而會著重小朋友品德多於一切,  升中成績/ 根基係要好 , 但有時都要講彩數嘅    .

我地d大人未一樣,明知樓價貴都要去買樓,買完又要半世人為層樓打工,唔通一世就係咁過。有時我去到東又聽到d人講買這裡好,去到西又聽到d人講買果到正。D小朋友都係唔明點解我地大人要咁辛苦,點解唔抽多d時間陪下佢地!

talent2000  命運各不同富貴在天!  發表於 13-9-14 04:20
:verycold: :verycold: :verycold:

簽名被屏蔽

回覆:救問: 點解現在啲家長咁現實

相對同等成績同學而言,其實真正靠活動而直接得到升中優勢的並不多,而有幫助的多是經過真正的付出而取得不凡的成績。很多盲目追求的家長參加子女不感興趣的活動,取得些豬肉奬,甚至出國比赛,只是養肥了掛教育名的生意人,真正獲得學校垂青的,應是熱心參予活動而得到認同的成就,而真正付出但未有成就的同學,其所得則是憑活動而擴闊眼界,增强自信而受到學校和同學的認同,這並非在眼光短淺的家長的算盤之內!

orangebb  說得好 !  發表於 13-9-15 11:07

簽名被屏蔽

Band5 發表於 13-9-14 11:29
相對同等成績同學而言,其實真正靠活動而直接得到升中優勢的並不多,而有幫助的多是經過真正的付出而取得不 ...

好LIKE依句"只是養肥了掛教育名的生意人", 唔明點解現在有啲家長唔願意付出時間練習, 但又期望小朋友參加比賽就會羸, 又彧者比錢上所謂保證班取所謂証書或羸豬肉獎

洋蔥頭媽咪 發表於 13-9-13 23:57
借問聲你自己係咪咁諗 ? 如果唔係何須介懷 ? 一樣米養百樣人 , 自己唔係咪得囉 . 我就返而會著重小朋友品德 ...

我不是介懷, 只不過如果佢直接答"無時間無興趣小朋友好忙", 絕對OK的, 但佢咁答我就真係........

回復 HappyEE 的帖子

I buy what you said.  Just like my kid learn musical intrument but I never asked him to take exam.  Other parents asked me why, you should let your kid take exam otherwise, how you know his standard and how you apply for secondary school.  i said i just want him to relax via learning musical instrument but not to add pressure on him and he won't enjoy in playing the piano or whatever.

簽名被屏蔽

所 ...
答案:

1)香港是個功利社會
2)羊群效應,一個這樣做,其他人覺得不這樣做,覺得自己孩子落後了,所以要跟,要超前

其實現在的小朋友機會比我們以前多,以前想學也要看家庭經濟狀況,家人有否時間接送,現在大部分家長都很支持子女的活動,不過,搞到逼小朋友考這個考那個,這樣就失去意義。

學校/升學要求, 家長要配合(又可炫耀自己子女有幾叻).

talent2000  做好本份令自己满足已经够了,不是自己的永远取不到。  發表於 13-9-15 23:40
701003  agree  發表於 13-9-15 22:36

talent2000 發表於 13-9-15 01:00
又分享一下自己事,小儿愛piano係基於個人興趣而沒有參加任何piano評級試,因話係因興趣而學,所以跟一位音 ...
同路人呀我女也只愛彈琴,從未考評級

当年為需要和兴趣揀課外活動!
想儿子高D,便参加跳绳班;
儿子鈡意机械人,便参加机械人班!

所 ...

平常心來看

問比賽認受性,正因為有商業機構搞比賽太濫,才要問吓。參加比賽其中一項得益是學習人哋長處,若比賽水平差,便不必參加了

關心活動對升中有無幫助,證書等,其實子女經歷過升中便知道,中學希望知道學生在學業及其他方面的參與及發展,例如紀律,服務社會,運動,美藝等,這些資料是有助學校認識學生

升中的孩子年紀不小了,比賽或活動若他們無興趣,家長要迫他們參加也迫不來

MC1128 發表於 13-9-15 15:59
平常心來看

問比賽認受性,正因為有商業機構搞比賽太濫,才要問吓。參加比賽其中一項得益是學習人哋長處,若 ...

同意。
要擁有平常心本身就已經不平常,要用不平常的平常心去衡量不平常的事好容易令平常心變得不平常。有時,身邊好多不平常事,但偏偏別人又覺得好平常,當別人覺得平常的事,平常人就自然會去做,不去做的反為變成不平常。當你在不經不覺變成不平常的時候去睇身邊的平常事反為覺得不平常。又當你在不經不覺變成隨波逐流,平常過平常的人的時候去做平常事就最平常不過,還會反問這班應屬平常的人為甚麼會變得如此不平常!

可能讀得書少,表達能力唔係咁好,其實本來係一件好平常的事都講到一舊舊。

701003  我明,因我也非正常  發表於 13-9-15 23:53
:verycold: :verycold: :verycold:

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽