用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 對於成绩不是band 1頭的學生,佢只会放棄和叫你轉校 ...
go

對於成绩不是band 1頭的學生,佢只会放棄和叫你轉校 [複製鏈接]

有回應嗎? 是事實? 是普遍係咁? 校長做的都只是表面,目的只是幫學校宣傳?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8579220&pid=133538720&page=8&extra=page%3D2#pid133538720

{引用:Quote:ganggang+發表於+13-9-12+12:50+我仔
原帖由 Brenday 於 13-09-13 發表
樓主有沒有想過報讀 "英華小學" ?
他們的校長林浣心是一位十分有心的教育工作者,
可以考慮考慮!: ...
我識人的小朋友也讀英華,校長好鐘意出風頭,對敎學的熱誠好表面,對於成绩不是band 1頭的學生,佢只会放棄和叫你轉校,這樣的校长也是好?
}

thomasha  "識人的小朋友也讀英華" - 聽來的話豈可盡信?今年有學生留級,所以這傳言不攻自破。  發表於 13-9-13 14:15
   1    0    0    0

回復 schoischoi 的帖子

如果是band1尾(不知等於學內成績怎樣,怎樣才是band 1 尾也沒有清楚講明) 就"叫" (不等於一定) 學生留級,常識話我知band1 尾絶對不是讀書差的學生,是否很過份? 我以前讀的小學都有同學留級,但都是最後兩名而且是有些科目不及格。什麼有教無類就不適用於名校嗎? 我擔心在這樣氣氛下讀書的小朋友的價值觀被扭曲。

{
回覆:lulumelody 的帖子係,成唔好,初小已有説話,,升小五已想叫你走,六年級band1 尾叫你留級,band2成绩要你走,不能直升中學,學校老師冇任support 給你!睇書只是很表面。
}

thomasha  那位家長是說 "放棄和轉校",意即校方不給機會學生,但事實是可以留級,至於留級學生是否 "Band 1尾" 我便不得而知,但相信有主科不及格。   發表於 13-9-13 23:13

schoischoi 發表於 13-9-13 15:15
回復 schoischoi 的帖子

如果是band1尾(不知等於學內成績怎樣,怎樣才是band 1 尾也沒有清楚講明) 就"叫"  ...
建議家長綜合所有意見,作獨立思考,免得只聽片面之詞(包括正反雙方)。再現實一點,有家長選擇不報,即代表其他家長機會增加,爭著報名的人多的是。如果分析過後不選擇學校,就把機會留給對學校有興趨的家長吧!

引用:有回應嗎?+是事實?+是普遍係咁?+校長做的都

原帖由 schoischoi 於 13-09-13 發表
有回應嗎? 是事實? 是普遍係咁? 校長做的都只是表面,目的只是幫學校宣傳?

http://www.baby-kingdom.com/f ...
Sorry,我真係唔覺得這些指控有事實基礎。

可以一笑置之

schoischoi 發表於 13-9-13 11:44

http://www.baby-kingdom.com/f ...
反而有興趣想知英華150人裡面有多少個B1頭,30?50?有幾多B1或B1頭取決於師兄們的PRE-S1成績,和校內成績無關。再上網找找有多少小六可以升中,就知道這段文章的可信度。

回覆:對於成绩不是band 1頭的學生,佢只会放棄和叫你轉校

我知有,𣎴過學生後台勁,所以唔敢再叫佢走

Only 主科不及格 and conduct below 'B-' will be demoted or dropout from school.

My son is about 70/150 position in the school and not the target band 1頭.  However, he was told to be accepted to secondary school well in P.5.

回覆:smartcar 的帖子

Good, 英華中學收了就安心得多。
請問英華怎樣分辨band1頭?

回覆:schoischoi 的帖子

你不如打去學校問吓!

引用:Quote:schoischoi+發表於+13-9-13+11:44+有

原帖由 akys 於 13-09-15 發表
反而有興趣想知英華150人裡面有多少個B1頭,30?50?有幾多B1或B1頭取決於師兄們的PRE-S1成績,和校內成績 ...
Sensible deduction method.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

schoischoi 發表於 13-9-25 12:57
Good, 英華中學收了就安心得多。
請問英華怎樣分辨band1頭?
I think position 1-50 is band1頭 should you really want to categorize it.

回覆:smartcar 的帖子

明白了,學校無分什麼band1a or band1c ,只是大家估計出來的,因此我所問的問題都無意義了。

回覆:schoischoi 的帖子

女校長都幾鐘意出風頭同幾白鸽眼架!仲記得First int.時校長講咗句説话表露無遺(多谢我哋義工家長陳醫生)。通常未婚老婦都係麻煩D!

thomasha  未婚老婦?  發表於 13-10-22 21:19
人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

引用:女校長都幾鐘意出風頭同幾白鸽眼架!仲記得

原帖由 壞寶貝 於 13-10-22 發表
女校長都幾鐘意出風頭同幾白鸽眼架!仲記得First int.時校長講咗句説话表露無遺(多谢我哋義工家長陳醫生)。 ...
人地已婚,你都係先了解多啲啦!

原帖由 壞寶貝 於 13-10-22 發表
女校長都幾鐘意出風頭同幾白鸽眼架!仲記得First int.時校長講咗句説话表露無遺(多谢我哋義工家長陳醫生)。 ...
人地已婚,你都係先了解多啲啦!

回覆:壞寶貝 的帖子

(多谢我哋義工家長陳醫生)喱句話相信都有五六百位家長聴倒,唔需要作ge!請問佢位先生貴姓?好等我日後見倒佢都可稱呼佢什麼太太!

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

引用:(多谢我哋義工家長陳醫生)喱句話相信都有五

引用:(多谢我哋義工家長陳醫生)喱句話相信都有五

‹ 上一主題|下一主題