用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網嘅朋友,15+5宗教,自行宣基定將循穩陣? ...
go

95網嘅朋友,15+5宗教,自行宣基定將循穩陣? [複製鏈接]

95網嘅朋友,我大女15+5宗教分,有細妹同細佬,自行宣基定將循穩陣? 定係15分自行選心儀嘅保良局馮晴或黃永樹?
   1    0    0    0

你所提的4間, 都是區內大熱, 15+5宗教及15分無必勝的可能
前2間宗教5分是基本, 後2間15分同樣無優勢

大家一齊博抽, 但切記只可選1間, 自行+甲1+乙1
上述4間,勿放第二, 絕無機會, 只有浪費

回復 whalebone 的帖子

將循.....沒有朋友和親友就讀.

宣基.....老師ok,幾賣力.我看見他們的小一數學.是學校自己設計教材.

黃永樹.....很難入.鄰居的仔仔入不了.但到將官小後,成為一年級的高材生.好似規定一人一體.不能玩兩項或以上的課外活動.我自己覺得該校比賽重視學業成績.

馮晴.....只知道他的band1百份率很高(60%)

若心儀馮晴,便選他吧!不要讓自己將來後悔.

回覆:95網嘅朋友,15+5宗教,自行宣基定將循穩陣?

主要原因係驚之後嗰兩個跟唔到,因兩小都係遲緩生,做家姐真慘。

同大女去interview, 表現強差人意,同佢報咗17間,都驚冇間有offer

若有幸考到直資又驚兩個細考唔到入去,派位冇咗大女5分,得返十分。

派位其實心儀黃永樹,馮晴同將天,但得15分同一大班人爭,我諗應該冇運行。

選宣基將循因有宗教分,不過兩間應揀將循,因聽人講宣基冇技援,到時害咗小朋友。

真係不知點算好,點揀對大女都唔公平,因要顧細。

用20分抽我相信比用15分抽嘅機會多, 15分抽黃永樹及馮晴難過中六合彩安安慰獎 , 看過近幾年ek, 個人覺得黃永機及馮晴難in, 宣基及循道易中d, 黃馮宣一定1-1-1才有得in, 循遁抽獎放1-3位都有得in, 今年in黃永樹仲要跳part舞比校長睇

用20分抽宣基或將循, 機會一定比用15分抽黃永樹及馮晴高很多.

跳舞 ok ar, but i won't put 黃永樹 1-1-1, means not change to interview la

一定選高分的學校!我之前也有考慮將循(因為好近),但從一個講各小學熱門程度的網站得知往年報將循的競爭頗激烈,所以自行選了相對競爭較少、機會率較高、手持25分的港島舊基灣!以我個人意見,自行一定揀穩陣、機會較大的;尤其今年多了8000名適齡兒童報小一,競爭比往年更慘烈!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

happy_lavender 發表於 13-9-15 19:08
一定選高分的學校!我之前也有考慮將循(因1好近),但從一個講各小學熱門程度的網站得知往年報將循的競爭 ...

就係呢條link.

http://www.myschool.hk/education-2-17.php

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:happy_lavender 的帖子

Cant found this link!

8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

回復 happy_lavender 的帖子

我加埋宗教得20分,所以一定要揀基督教小學,好果唔係就攞住15分同人一齊爭黃永樹,馮晴同將天

究竟將循好唔好?

如有20分,又有弟妹,肯定選將循(活動教學)

引用:主要原因係驚之後嗰兩個跟唔到,因兩小都係

原帖由 whalebone 於 13-09-13 發表
主要原因係驚之後嗰兩個跟唔到,因兩小都係遲緩生,做家姐真慘。

同大女去interview, 表現強差人意,同佢 ...
老實,若大女能力許可就俾佢揀你最心意的。至於細既唔到你諗咁多。來我覺得冇理由要大既幫負擔埋呢個責任、二來我唔認為將軍澳四大熱門對SEN、遲緩等有好大關心。細既萬一將來真係能力不足,格硬跟家姐入四大只會累佢。不如到時㨂間冇咁hot既,支援仲好。

一句到尾,諗唔到咁多,每個仔女都係自己,但都獨立,只為佢自己去幫佢揀啦。

剛過去果年,馮晴命中率好高喎!差不多選架同學仔都入(15分,連表弟得十分都入左),因為開始少左人選呢間,如果心儀呢間,真係可以博下的...

我覺得好,佢地宗教氣氛較濃,不過唔係我揀,你最好親身去簡介會了解。

將循在9/21有簡介會,可網上報名。

http://www.tkomps.edu.hk/apply/apply.asp

回復 happy_lavender 的帖子

I will go there and see if this is fit my daughter, tks

Good luck!!
‹ 上一主題|下一主題