用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局何壽南小學 何壽南 vs 聖公會靜山
go

何壽南 vs 聖公會靜山 [複製鏈接]

已問聖公會靜山宗教計分法 其他教會都接受 即我仔有20分
如果何壽南我仔就只得15分     邊間好呢?

我自己本身唔係呢區,想問呢2間學校應該點揀?2間都有普教中,
但何壽南好似只得2班精英班有,靜山就班班都有

希望有媽媽可以幫到我,謝謝
   1    0    0    0

elaineam 發表於 13-9-12 17:01
已問聖公會靜山宗教計分法 其他教會都接受 即我仔有20分
如果何壽南我仔就只得15分     邊間好呢?
小朋友能力實有差異,班班都係精英班?存疑……

不是不是 是班班都係普教中

elaieam 發表於 13-9-12 23:24
不是不是 是班班都普教中
Ic,兩閒不同level,何小是地區熱門小學,大班,有保一聯繫,明年搬入啓德新校舍,啓時會入九龍城校網,而聯繫保一至2015,教育局未有新消息;而靜山和日修會合併入啓德,是共融學校,即會收一些學習有特殊需要的,如中文要加強的南亞裔學生。

我亞仔而家讀緊何壽南小一,未係普教中,應該係上小二,先各有兩班係普教中的。

想請教下媽咪
揀小學係咪睇升中派位好唔好?
我唔知揀邊間

我純粹係因為會搬去啟德 諗住近先揀呢2間
但2選1 我就唔識揀

各有各好
唯一係靜山我有5分宗教分
何壽南無把握

另想問下何壽南功課多嗎?會很谷嗎?

elainetam 發表於 13-9-13 09:20
想請教下媽咪
揀小學係咪睇升中派位好唔好?
我唔知揀邊間

如何揀小學沒有標準答案, 視乎你對仔女的期望.

概括來講, 要找最適合你仔女程度和方法的學校.
現實來計, 就正如你講找升中好的學校, 因升中是跟成績派位, 不似升小學咁隨機派.... 所以升中結果就等如學校成績.

如果在呢2間學校之中2選1, 我相信大部份家長會選何壽南.

在黃大仙區之中, 本校算是功課較多和比較谷, 對學生成績有要求... 讀靜山會比讀何壽南輕鬆
不過我相信34綱也有很多進取的學校, 為了保持競爭力, 不能太輕鬆

雖然話功課多, 但學校會比識應期, 是循序漸進地加多加深課程, 所以又不算很辛苦很大壓力.

thanks ppsfung
想問下 我見隔離話明年先納入34校網
咁去到抽獎位我咪無得揀lol

我只可在自行申請囉?

elainetam 發表於 13-9-16 11:25
thanks ppsfung
想問下 我見隔離話明年先納入34校網
咁去到抽獎位我咪無得揀lol
今年仍在43綱

如果你住址不是NET 43, 自行和甲部都可以選這校. 乙部要跟你住址.

學校通告寫2016才搬 (不知是否能如期完工), 就算你自行或甲部抽到, 都要在舊校舍讀幾年.

我朋友同我講15分抽到的機會很微

我搏唔搏好? 好煩惱
‹ 上一主題|下一主題