用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 RE: 庭恩言語治療 ( 19month)
go

[聽/語障] RE: 庭恩言語治療 ( 19month) [複製鏈接]

各位:
本人仔仔現在19個月, 只是會說baba, 其他完全不懂, 所以十分擔心. 因為在這網站常見各位家長說不要延誤治療黃金時間,所以2星期申請了庭恩言語治療, 但估不到今天收到電話可以安排做評估, 評估后有問題便馬上安排課程.請問是否太快, 因為我以為要排很久, 約仔仔2year 左右開始治療. 現在我是否照做 ? 有沒有家長是在庭恩治療 ? 是否好好 ? 請各位給予意見, 因為每堂$300對我家庭說都幾重. 但如果是好的, 為了仔仔我們一定會付出.最多節省其他. 謝謝.
   4    0    0    0

引用:各位:本人仔仔現在19個月,+只是會說baba,+

原帖由 rrlung 於 13-09-12 發表
各位:
本人仔仔現在19個月, 只是會說baba, 其他完全不懂, 所以十分擔心. 因為在這網站常見各位家長說不要延 ...
真係好好,唔好放棄,佢可以減免,你入咗去先知好,一間好有愛心的非牟利中心,

回覆:rrlung 的帖子

想問問是否申請平日服務?因我打去問要排好耐

回覆:eva816 的帖子

謝謝你意見。

回覆:hoki116 的帖子

我係填申請form 寄庭恩的,冇打电话問。

我囝剛排到i位,停左庭恩,其實姑娘都好有經驗,而收費已比較協康、耀能,etc平一半,而且再可申請減免,去左先,做左評估,起碼知孩子能力差距,再睇中心點安排。
中心今年係沙田開左分校,可能因此唔駛排甘耐。

回覆:cat1028 的帖子

庭恩個名來自創辦人個囝,但因佢地個小朋友離開了,所以黃氏夫婦開辦了呢間中心,佢地真係好有hurt

有庭恩個網址嗎?因我上網搵左好耐都搵唔到...

庭恩: http://www.benjiscentre.org.hk/ ,我都聽過好似係佢地個小朋友有事所以開左間治療中心

回覆:RE: 庭恩言語治療 ( 19month)

我囝囝而家仲喺庭恩,返左5堂已有好大進步,雖然仲未講到詞語,但已多左好多單字發音

回覆:chancheukyiu 的帖子

,恭喜。你仔仔几大?是否未訓練連單字都唔講?

回覆:RE: 庭恩言語治療 ( 19month)

引用:我囝囝而家仲喺庭恩,返左5堂已有好大進步

原帖由 chancheukyiu 於 13-10-06 發表
我囝囝而家仲喺庭恩,返左5堂已有好大進步,雖然仲未講到詞語,但已多左好多單字發音

...
请问你囝囝几大?訓練前是否單字都冇講?thks

引用:Quote:原帖由+chancheukyiu+於+13-10-06+發

原帖由 rrlung 於 13-10-17 發表
请问你囝囝几大?訓練前是否單字都冇講?thks
訓練前得5個單字單音,訓練後有十幾個

rrlung 發表於 13-9-12 15:02
各位:
本人仔仔現在19個月, 只是會說baba, 其他完全不懂, 所以十分擔心. 因為在這網站常見各位家長說不要延 ...

我囡囡21個月了,同你情況一樣. 又擔心,經濟及時間也是一個問題.我的家人又反對我帶距睇醫生. 因為囡囡表哥哥也是遲講野.3歲才開始懂得說話.而且說話好好. 但我自己又好擔心...唔知點算好!! 我或許等一等健康院檢查如何才算.
rrlung 大家努力啦. 關於庭恩言語治療我都想了解多D. 可以分享一下你的經驗給我嗎?唔該曬!!

引用:+本帖最後由+hmh001+於+13-10-21+10:42+編

原帖由 hmh001 於 13-10-21 發表
我仍未開始,因为原來評估后要排隊。只是做了評估。希望快d有位。大家一起加油。

引用:Quote:原帖由+rrlung+於+13-10-17+發表请问

原帖由 chancheukyiu 於 13-10-18 發表
訓練前得5個單字單音,訓練後有十幾個
謝謝。一起努力。

rrlung 發表於 13-9-12 15:02
各位:
去年我等左5個月,作天到乙明中心上堂,佢地已經每個治遼師加左1堂,但聽聞可能要等9個月.

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/hkstories23&d=2013-10-14&p=6015&e=234829&m=episode

回復 rrlung 的帖子

庭恩可以申請減免的。
一般私人診所甚至某些自負盈虧ngo服務都要最少$800一小時。

唔好放棄,加油!

囝囝這個月在庭恩畢業了,下個月又有多一個小朋友可以得到幫助了,感激黃生,黃太及中心所有職員和義工.
‹ 上一主題|下一主題