用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否要買一台打印機
go

是否要買一台打印機 [複製鏈接]

囡囡剛升上中一,  請問是否真的要一台printer. 方便打印.
我問過其他家長. 大多說最好有, 有些則話可等到真的需要時才買.
有否推薦牌子型號. 最好是細細台, 價錢平.
   0    0    0    0

回復 using84 的帖子

打印機,好有用的。如果可以,最好買彩色,因為可以睇到效果。想多一點,無論中學還是小學難免要做報告,個人或小組,家中工具齊備,就可以叫佢回家做。價錢,有平有貴,去電器連鎖店睇下啦!可以的話撰四合一或三合一,多用途。使用率,唔一定高,但方便。

回復 using84 的帖子

現在許多打印機價錢都不算貴,但日後購買墨水就十分貴,若要購買較便宜的代用墨 (非打印機公司生產的墨水),就要買較多人購買的打印機牌子,如 CANON、HP、EPSON 等,我前年用 2 百多元買到一部 CANON 連 SCANNER 的打印機,但之後買原裝墨水仲貴過打印機機價。

註:隨打印機附送的墨水通常很快便會用完

orangebb  你講得岩, 剛剛換咗套墨, 四色要$520元, 平時都係慳住用, 無計, 無就真係好唔方便!  發表於 13-9-12 14:14

三合一(printer, copier, scanner)係幾百蚊咋,但墨水貴,所以要慳住用。除了用代用墨,printer 轉用慳墨水的模式(現在的機都有這個模式選擇)會令個墨盒襟用一些(但出來效果無咁細緻,印黑白文字OK的,印圖片時就要用番標準模式)。

orangebb  我都係咁架, 唔重要嘅會教到佢淺淺地黑白色, 重要少少嘅先選返 high quality mode, 無辦法, 墨水真係好貴呀.......  發表於 13-9-12 14:16

回覆:是否要買一台打印機

有無黑白彩色加scan 可以介紹?
我都係想買一部!

想再問多句. 是否買laser printer 較好.
因為聽同事講, 唔用放耐左, 都不會塞墨.

我用緊HP三合一printer, 有scan, printer & copy.基本上已夠用, 幾年前買,八百幾蚊, D墨水彩色加黑白要差不多五佰,不過我一路都用原廠墨水,所以冇塞頭呢D情況發生,而且部機用Wifi, 可以連接幾部腦,到而家都印得好順!laser 係大用量至啱,D墨一樣咁貴,但部機會好大部同埋貴過噴墨,仲有佢冇三合一功能!

引用:囡囡剛升上中一,++請問是否真的要一台print

原帖由 using84 於 13-09-12 發表
囡囡剛升上中一,  請問是否真的要一台printer. 方便打印.
我問過其他家長. 大多說最好有, 有些則話可等到真 ...
我用緊一部HP laser (黑白)同一部HP三合一彩色ink jet. 兩部都好細,打直並排放電腦枱都ok. Laser主要招呼普通印report,資料,paper等等,三合一主要印彩色圖,scanning同影印。喺我屋企呢兩部printer缺一不可。

回覆:using84 的帖子

我三年前黄金二樓買了Canon,有Scan,影印,用代墨,用到現在,四佰幾,唔要求高都幾好及方便,加小小錢他們會幚你轉代墨,以前9佰幾買Hp,墨又貴,用唔到兩年壞了

建議只少有一至二台(with printing,scanner,copier,fax,telephone functions), CANON or Brother.
我家有三台.

回覆:khmama 的帖子

這個組合(4合一inject+Laser)用了差不多10年,每款各换了一次。
不過我是低用量户,laser printer2年才换3次墨水。Inkjet 多些。

憫父  我部四色 HP laser printer,機價 2 千幾,但每種色的碳粉盒要起碼 $1500,我買代用碳粉都要 $800,換一次四色代用碳粉仲貴過部機。  發表於 13-9-13 12:03

小一已經要買啦!! HP耐用, 又唔會乾油

亞仔小一時因為要copy d 練習比佢做,scan 試卷同埋for佢做project要print o野所以已經買定個printer...用到依家已經用o左四年依然運作正常....我買o既牌子係"Brother"...除跟機時係用送o既原裝墨外之後全部係用代用墨...部機價錢當年買大約5佰幾....代用墨1pack 4色都係$8x(黃金價錢)..所以好低玩...當然如果要print相質素真係無canon o甘靚.
‹ 上一主題|下一主題