用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 英文興趣班學Cambridge 課程還是Oxford RWI 較好, 有何 ...
go

英文興趣班學Cambridge 課程還是Oxford RWI 較好, 有何分別? [複製鏈接]

請有參加以上任何課程的小朋友之家長分享一下, 謝謝!
   3    0    0    0

我都想知

回覆:mcegg 的帖子

Rwi教phonics及writing,太細未寫字唔啱,cambridge則針對考YLE的公開試,該試在本港五歲才可考。

兩樣唔同既野,唔能夠比較,看你要求

兩種是不同的東西,
Cambridge 是全面學習英語,而RWI 則是教Phonics 的,
你的小朋友幾大? 幼稚園有無教Phonics?
如果無的話,我會建議小朋友去讀RWI, 學識左原音拼音法decoding 同Blending,對小朋友好有幫助架...
如果你想知多D可以PM問我,大女已經學左近一年,好有成效

引用:兩種是不同的東西,Cambridge+是全面學習英

原帖由 cillaB 於 13-09-17 發表
兩種是不同的東西,
Cambridge 是全面學習英語,而RWI 則是教Phonics 的,
你的小朋友幾大? 幼稚園有無教Phoni ...
可以喺邊到學cambrige, 即係如果學校有phoncis就不用再出去學

回復 cillaB 的帖子

請問你囡囡係邊度讀rwi

請問有冇phonic或rwi嘅書係教大人,我想學完可以教阿囝?

回覆:英文興趣班學Cambridge 課程還是Oxford RWI 較好, 有何分別

我小孩在ABC讀緊cambridge, 同上述部份家長一樣, 因為學校有phonics, 所以比佢試讀cambridge。K2先再諗拼音既課程。  
‹ 上一主題|下一主題