用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 進取選校成功,入到去......
go

進取選校成功,入到去......  

醒目開學勳章

編班試後標籤咗唔係精英.B1校邊緣人,根基唔扎實而後勁不繼影響自信心......,倒不如選底一線穩陣,比佢讀得輕鬆又有成功惑嘅.......,但又有意見,我剥削咗亞女洗牌重生機會,次等間學校讀書氣氛不及....
.......以上呢個想法喺我腦海爭扎咗好耐,十五十六......,有冇家長身同感受?

回覆:進取選校成功,入到去......

唔好用次等學校形容,今年有大埔非全B1學生中學文憑試成績好過大埔傳統地區名校。

至於爭扎心態係父母自己過唔到心理關口,如已入讀傳統英中考第尾可以選擇轉校,如果未入讀就認輸就唔比機會孩子一試,其實微調後好多所謂B2中學好積極好進取,相比傳統英中可能更辛苦。

加油!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回復 蝦碌媽咪 的帖子

你視學校為次等學校,學校視你亞女為次等學生。

nicksonma    發表於 13-9-19 09:34
HKTHK    發表於 13-9-13 03:35
978212  一針見血  發表於 13-9-12 15:35

免強無幸福,中途轉校仲麻煩。。。
liuliu

引用:編班試後標籤咗唔係精英.B1校邊緣人,根基唔

原帖由 蝦碌媽咪 於 13-09-12 發表
編班試後標籤咗唔係精英.B1校邊緣人,根基唔扎實而後勁不繼影響自信心......,倒不如選底一線穩陣,比佢讀得輕 ...
我三個仔女都係降band升中,大女直程band 1a自行升band 2cband 1中學學習氣氛一定濃郁,但人生只重學業嗎?青少年培養品德、自信比甚麼都重要!上到大學就知洗牌結果

pchinap  回不回吹大左。  發表於 13-9-14 10:28
Sasaalan  B1a升B2C?? 差咁遠??  發表於 13-9-13 16:49

醒目開學勳章

liuliu 發表於 13-9-12 12:19
免強無幸福,中途轉校仲麻煩。。。

假如未差到要轉校,只怕喺下游區,積極游都上唔到,自信殘咗...

(上述匆匆不慎使用了次等字眼,潛意應為第二組別,抱歉)

醒目開學勳章

701003 發表於 13-9-12 12:51
我三個仔女都係降band升中,大女直程band 1a自行升band 2cband 1中學學習氣氛一定濃郁,但人生只重 ...

希望睇多啲類似case,無論係意願或統一時被降咗band.塞翁失馬,而家讀落又點樣?想要多啲正能量

不戰而敗,做父母都無信心,又點叫個仔有自信呀?比你去到b2都未必考到頭幾名,你係唔係又去b3讀或者返大陸讀。就算比你考第一,又有何用,信心係米增加左???挑戰係要有難度先好玩,同學到野。個人認為!學校讀書氣氛超重要,由其現在青春期,受朋輩影響得更要。孟母就係一大例子。

回復 蝦碌媽咪 的帖子

我仔.就是正正妳所說的翻版.

蝦碌媽咪 發表於 13-9-12 12:28
希望睇多啲類似case,無論係意願或統一時被降咗band.塞翁失馬,而家讀落又點樣?想要多啲正能量
...

你想要正能量, 我比你呀!  

之前我係第2個 post 都提過, 有朋友個仔係band 1 頭成績, 派咗去band 2A學校, 初初派位之後個幾日喊到死死下, 哩埋唔見人, 佢阿媽陪住佢周圍叩門, 都失敗, 後來接受現實讀, 讀咗無耐, 好似係個零月, 因為科科測驗成績都好好, 老師對佢印象好好, 好錫佢, 經過幾個月, 更見突出, 同學有野唔識都問佢, 第1次考試全級第2, final 全級第1, 佢阿媽問佢想唔想轉校, 佢反問: "點解要轉? 我係到讀得好開心!".

呢一年, 我睇住佢地心態上轉變, 都好鄧佢高興; 當然, 有唔少人仍為想挑戰自己, 去更高層次學校, 其實大家都無問題, 最重要自己覺得舒服便 ok !

蝦碌媽咪    發表於 13-10-7 22:58
719117    發表於 13-9-18 09:43
schoischoi  強呀!   發表於 13-9-17 17:53
MacMa    發表於 13-9-13 10:43
Jackieson  agree  發表於 13-9-13 09:03

引用:Quote:701003+發表於+13-9-12+12:51+我三個

原帖由 蝦碌媽咪 於 13-09-12 發表
...
我俾正能量你我三個仔女從不視考試讀書為難題,享受青春,享受學習比爭高分重要!

pchinap  我唔明,你話唔追求成績,但又將個女由band 1a推去band 2c,可使個女特出,這樣(特出同成績又有麽分別)?  發表於 13-9-14 10:38

引用:不戰而敗,做父母都無信心,又點叫個仔有自

原帖由 pchinap 於 13-09-12 發表
不戰而敗,做父母都無信心,又點叫個仔有自信呀?比你去到b2都未必考到頭幾名,你係唔係又去b3讀或者返大陸 ...
就係因為有信心才降低banding學業以外,仲有好多值得追求!浮游在以名次成績掛帥的同學中,會忽略其他嘢!讀到書不代表會學習!會讀書的人在哪個banding都會標竿,不用為名校錦上添花啦!大海魚毛、小池大魚,各有所得!

pchinap  對不起,我睇妳依段文,反覆睇左好多次。都唔明你想講什麼
及用什麼立場,(你講果D不是,自己全部都做更)。sorry  發表於 13-9-14 10:49

其實都可雙線行, 讀到書都可以有好品德的, 主要是學習態度問題.  
ANYWAY, 選校升中最主要是按小朋友能力及性格, 中學模式是否適合她/他們?? 這樣, 才可在中學中發揮其所長及認識自己.  
我不大認同降BANDING去捒校, 唔係每位小朋友都可接受.   個人認為自信心不是這樣(降GRADE)培養出來的, 就算咁樣培養到, 又真的長遠嗎???

為何一定要入精英班,阿囡分班試入唔到精英班,去咗中文補底班。我反而覺得輕鬆,中文再分小班教,其實學校係放多咗資源落去教佢地。阿囡一樣有入schools team 打排球,佢小學已習慣考試測驗,上中學我唔覺有乜嘢問題,佢都好enjoy 而家嘅生活。我都見有例子由band 1去band 2 直資,讀咗一年之後再考返去band 1學校,所以冇話對與錯,最重要係佢自己想去邊間,佢入到佢想入的中學,佢自然就會俾心機讀!

orangebb  同意, 其實"精英班"係好多家長嘅心結, 而非小朋友 !  發表於 13-9-13 09:12
ANChan59    發表於 13-9-12 22:48
黃巴士  AGREED MORE!!  發表於 13-9-12 15:25

蝦碌媽咪 發表於 13-9-12 10:14
編班試後標籤咗唔係精英.B1校邊緣人,根基唔扎實而後勁不繼影響自信心......,倒不如選底一線穩陣,比佢讀得輕 ...
其實我同樣地都有這種升中取向的「迷思」。但自從經歴了一件事,讓我對追求「名」校有點卻步。

話說我見到有一名小五女生,她成績應該是好的那種,所以她母親很心鴻地會試港島區B字頭那出名女校。事實我可理解,但眼見那女孩對母親的呼喝語氣,我便有點看不過眼。

雖然唔關名校事,但成績好便巴巴閉咁,對兒女給予太多或太好,真是「愛她變成害她」。

近朱者赤,近墨者黑。有陣時唔係你想讀書就讀書,身邊太多魔鬼。

Combo 發表於 13-9-12 15:25
其實我同樣地都有這種升中取向的「迷思」。但自從經歴了一件事,讓我對追求「名」校有點卻步。

話說我見到 ...

很多地區BAND1校, 校風好.  成績不比名校差.  重要是這些地區校小朋友純品, 老師有心去教他/她們.  品德與學業同樣兼得.  家長不妨多留意及發掘它們.

樓主,當時選校難道從未考慮到過今天咁嘅結果嗎?我相信唔係,進取咗即使入咗往下絕對比往上容易。

蝦碌媽咪  今年才是小六,尚未選校,未知結果.發貼只是現在考慮到的疑惑.  發表於 13-9-12 18:58

pchinap 發表於 13-9-12 15:37
近朱者赤,近墨者黑。有陣時唔係你想讀書就讀書,身邊太多魔鬼。

邊間學校都會有不同類型的同學仔, 名校皆是.   在於如何灌輸小朋友如何交朋??   他/她們選擇"群"什麼類同學?? 如果小朋友容易受引誘, 最大的惡魔便是他們自己的心魔.

樓主, 最重要是"平對"捒校, 小朋友&家長起碼唔會想得太多, 一心一意去讀~~~!!!

pchinap  大人都知到個心魔有幾勁,一個12/13歲又點樣去抗拒引誘。  發表於 13-9-13 14:44

Combo 發表於 13-9-12 15:25

話說我見到 ...

呢個明顯係家教問題,唔係個個讀到書既人都自以為事,始終天外有天,呢d家長咁教女咪害死個女囉。

Jackieson    發表於 13-9-13 09:08
orangebb  無錯, 成績好都可以好謙厚, 真係似個人教養嘅問題多少少!  發表於 13-9-12 16:29
黃巴士  YES!!  發表於 13-9-12 16:25