用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
樓主: 4eyesDad
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+4eyesDad+於+13-09-20+發表我

原帖由 Charlotte_mom 於 13-09-20 發表
年年都有類似topic,每年都有準小一家長o係網上論壇呻,呻完又點?無人企出黎有咩用(我認我無咁偉大)。仲 ...
agree! 建議樓主無謂網上齋up, 實際行動啦!實撐你!前人種福後人享呀!

回覆:香港小一入學計分準則,天下無雙

回應返個主題,香港做天下無雙唔得架咩?政策當然要按當地環境去決定,外國的月光不會特別圓吧!陣間東施效顰咪仲衰!睇開啲啦!

4eyesDad  不文明的天下無雙,只會令人覺得落後!  發表於 13-9-25 13:18

it_mama 發表於 13-9-12 11:28
有兄姊讀緊都講得通,易D照顧,但父母讀過就諗極都唔明,誇哂區完全唔係方便上學嘅原則。 ...

你現在應該明白為什麼某些學校的校友,堅拒學校轉直資。

我覺得入官、津校有好多種途徑:可以靠舊生、宗教分自行入;可以靠住址统一入;兩樣都無又可以靠運氣誇區統一甲部入,或靠本事叩門入。有錢嘅仲可以考私校、直資,都好多選擇。

silvia_ng 發表於 13-9-20 13:32
agree! 建議樓主無謂網上齋up, 實際行動啦!實撐你!前人種福後人享呀!

...
多謝你的支持,我用實際行動,在此向教育局呼籲,取消不公平的小學世襲入學計分法。(請看新標題)請多多支持,前人種福後人享?

Charlotte_mom 發表於 13-9-20 13:09
年年都有類似topic,每年都有準小一家長o係網上論壇呻,呻完又點?無人企出黎有咩用(我認我無咁偉大)。仲 ...
多謝版主的提點,我已修改標題,正式向教育局呼籲,取消不公平不文明的小學世襲計分制度。請版主關照 。

karen55407 發表於 13-9-21 09:15
我覺得入官、津校有好多種途徑:可以靠舊生、宗教分自行入;可以靠住址统一入;兩樣都無又可以靠運氣誇區統 ...
不公平的選擇(世襲制度),應該取締。

在此呼籲?? 會有教育局D人理咩?

evacalbee  咪係... 教育局的人尼check bk...  發表於 13-9-25 15:07
4eyesDad  有你及其他人的支持,我相信正義會勝利的!  發表於 13-9-25 13:48

預祝成功!!!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請教育局,取消不公平的小學世襲入學計分法

講真,你話用納稅人的錢,吾公平。有理據嗎?世襲生入世襲校,非世襲生入地區學校。對納稅人有影響嗎?政府投放的錢是一樣的。分別就是教學團體投放資源不同。如果咁計法,與辦學團體有關申請人可以優先入讀,似乎更合情合理tim呀

4eyesDad  香港的世襲小一入學制度,大多數的文明社會不會採用,因為很明顯的不公平呵!  發表於 13-9-25 14:34

又嚟.....每年都有人講唔公平....乜野為之公平....

Fairness just like democracy, what's mean by that?  No one can give you an absolute correct definition.  No one system is perfect!  You may complain DSE is unfair, IB is subjective, standard of AL is not high enough.....  No one system is perfect.  

BY the way, I doubt if its of useful to just shout here!

4eyesDad  We need your voice to eliminate this unfair cross generation primary one admission policy.  發表於 13-9-25 14:28
4eyesDad  We need your voice to eliminate this unfair cross generation primary one admission policy.  發表於 13-9-25 14:28

小妮子 發表於 13-9-25 13:57
又嚟.....每年都有人講唔公平....乜野為之公平....

比較公平的做法,第一步是取消不公平的世襲計分制度。當一個咁不公平的制度未取消前,當然會有正義的人,經常批評不公平!所以希望教育局重視不公平的後果,取消世襲!

Gerard 發表於 13-9-25 13:58
其實樓主可以選擇返自己或另一半的母校的,定係人人都想入名校,自己唔係舊生就話唔公平?(申報,本人都不 ...
下一代揀上一代的小學,職位,薪資,等等。社會如何進步?

一係post去教育廣場那邊,哪裏應該多d 人有興趣討論

引用:又嚟.....每年都有人講唔公平....乜野為之

原帖由 小妮子 於 13-09-25 發表
X2

4eyesDad 發表於 13-9-25 14:21
比較公平的做法,第一步是取消不公平的世襲計分制度。當一個咁不公平的制度未取消前,當然會有正義的人, ...
果個正義既人就係你.....
你選擇而家出聲,只不過可能係你而家有小朋友將升讀小一姐....
另外,你話取消不公世襲計分制度,咁點解你唔選返自己母校或者你先生既母校呢,可能你有種種既原因唔選返自己母校,但係就希望入到人地既母校.....所以你就大大聲要取消世襲啦....
好啦....當真係取消世襲,大家齊齊冇呢個優勢,咁要點計呢,個個入表,抽簽囉,係咪最公平,咁可能會出現一間熱門小學收到過千份表,一間次熱既小學只得寥寥無幾的表.......咁係咪你想見到呢?

主張此制度的理據是方便照顧,再引伸落去,增加家人相處時間,減低家長壓力,減少社會問題!亦即減少社會壓力,減低建設良好社會的成本,那就變成減少用納稅人的錢!咁大支旗,你諗好點拆未?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)
‹ 上一主題|下一主題