用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
樓主: 4eyesDad
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

mrbeancartoon 發表於 13-9-12 11:15
美加大部份以校區分, 住邊就番邊間學校, 揀都唔駛揀. 你又會否認為咁樣係比較優勝?
每種制度都有好有唔好 ...

兩者不能比較。

美國面積是9,826,675 平方公里(超過香港面積的8900倍)。一個州的面積亦大過香港很多倍(加州面積是香港的370倍),一個羅省也大過整個香港,一般學生不會跨區返學。

但香港的面積細小,只有1,104平方公里,小小的沙田已分為三個小學校網。有時步行十多分鐘便可以跨網返學。無疑分校網也有好處,但香港分得太細了!

vnghk0001 發表於 13-9-12 11:24
可揀回自己母校呀
樓主的問題係:為什麼你可以優先入父母的母校?這種世襲制公平嗎?

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-25+14:21+比較

原帖由 小妮子 於 13-09-25 發表
果個正義既人就係你.....
你選擇而家出聲,只不過可能係你而家有小朋友將升讀小一姐....
另外,你話 ...
good point

4eyesDad 發表於 13-9-12 09:17
當父母兄姊其中之一為該小學的畢業生,兒童可以有入學的優勢。這是官立及政府資助的學校,用的是納稅人的錢 ...

你自己提"用的是納稅人的錢".....咁比多D稅可選先啦.

回覆:Joe8889 的帖子

違反交通條例的人,也喜歡以這句話鬧警察的

www 發表於 13-9-25 22:10
樓主的問題係:為什麼你可以優先入父母的母校?這種世襲制公平嗎?
舊年貼過,再貼......

世襲根本就係封建模式制度,唔係靠自已既才能,只係根據本身既血統或者身份.....

至於世襲是否公平或適當,當中涉及利益分配,正如新界丁權問題,利益者與非利益者各有說法...

再貼....

概念上,現代無論學習或者生活既理念,大約都追求或傾向2樣野,一係自由模式,即係留強汰弱,所謂多勞多得,有能者居之的競爭理念,另一係公平模式,即不論強弱,機會均等,係一種博愛既理論,而家小一派位令人不滿既我諗係因為響呢2種模式之外加入左世襲模式,世襲模式響好大程式上同自由模式或公平模式係格格不入,因為佢將一D分比大眾既資源(資助學位)分左比一D冇需參與競爭只靠身份承襲既人,當然制度(包括而家呢個有世襲成份既小一派位制度)係政治利益角力既結果,自由或公平模式亦唔係絕對既自由或公平...

單眼佬個仔今年要入小一,單眼佬無校董分無舊生分無宗教分,所以自行計分個最少20-最多50%學位度,入唔到佢最心儀最恨讀,佢個仔入唔到單眼佬自己直情想跳樓果間單眼佬自己嘅dream school,單眼佬覺得呢個世界對佢好唔公平,所以變身銀河唯一的秘密,單挑唔係好掂嘅怪獸唔得掂,以單眼死光大獲全勝,取消咗年年都有人嘈嘅不公平條款,最好嘢係單眼佬個仔仲中頭獎,統一派位抽到單眼佬覺得佢個仔入唔到就係無天理果間小學,好囉,唔駛跳樓或者跳天橋囉!

若干年後,單眼仔學業有成,仲做埋母校校董,成家立室,為單眼家開枝散葉,單眼佬老懷大慰。阿單眼孫精乖伶俐,同老竇friend過打band,自細睇佢老竇以前d獎牌、聽佢老竇講以前係學校嘅點點滴滴,甚至經常同單眼仔一齊返學校玩同幫手,幻想係老竇以前坐過間課室聽書嘅情況,點知係依家呢個單眼佬爭取番嚟好公平嘅入學制度下,單眼孫入唔到全家都一心想佢入嘅單眼仔間母校,單眼佬呢個時候又要爆啦!佢嗱嗱聲再次變身天際最強人物,又去揾當時都仲唔係好掂果個唔得掂,用單眼死光同佢講有乜理由校董無分加、舊生無分加、同宗教都無分加,搞到我個孫入唔到我地單眼一家嘅dream school?

唔得掂:「大佬!正義朋友大哂咩?果間男校嚟㗎,你個係孫女呀!」

歡迎對號入座
如有雷同 實屬有幸

TOKIN    發表於 13-9-26 19:16
happy_lavender  絕呀!  發表於 13-9-25 23:53
小妮子  原來唔諗住login,但係太好笑啦,要入嚟支持下。  發表於 13-9-25 23:31

引用:Quote:chingcging+發表於+13-9-12+14:13+咁

原帖由 nadal 於 13-09-12 發表
咁又唔好咁消極。
Agree

回覆:4eyesDad 的帖子

可否顺帶取消TSA, 佢比世襲制更折磨學生,家長

karen55407 發表於 13-9-25 15:10
取消的最大得益者是雙非兒童
取消一個不公平的制度,最大的得益者是整體社會及後人。

回復 phoebehung 的帖子

有你們的支持,我相信,父母舊生有加分的制度,遲早會改!

silvia_ng 發表於 13-9-25 19:30
我兩個入哂小學,冇福消受架啦!不過世襲真係有點多餘。
你兩個小學生及他們的後代,你的後代,會以你的態度為榮!

珠珠妹dy 發表於 13-9-25 19:37
4eyesDad 發表於 13-9-25 14:26
下一代揀上一代的小學,職位,薪資,等等。社會如何進步?
如果閣下的母校唔係哈佛大學,將來你的子女想入,你會說:「為何你想入他人的母校?」

Janbaby 發表於 13-9-25 19:53
我覺得辦學團體要收番自己校友兒女也不過份,彷且已撥了部份學額出來抽,照顧左各方利益。

...
官立小學是由政府辦呵!

iantsang 發表於 13-9-25 20:55
我同意。其實係爭取「公平」之前,大家心中把尺都唔同,有人「公平」嘅定義係人人「同等」機會,但係平等機 ...
在現在文明社會中,世襲是明顯不公平,這樣的尺,令香港世襲入學制度,除了照顧某些人士外,亦令香港的教育制度思想,停留在咸豐年代。

titibaby 發表於 13-9-25 21:57
共產主意理論上都很公平的
世界上有多少真正有共產主義?世界上有多少政府以世襲為入學準則?

世界上是沒有公平的, 每國地區政府一定係有好有唔好.  好難滿足每個人.

lin051051 發表於 13-9-25 22:02
對教育局來講,非常公平…
佢比你哋小朋友全部都加分可以去你父母以前嘅學校(仲係二 間wor)
係你哋貪心…想 ...
如果政府或教育局認為香港的教育制度係公平或優良,為何極大部份的高官將子女在另外的制度讀書?

Joe8889 發表於 13-9-25 22:28
你自己提"用的是納稅人的錢".....咁比多D稅可選先啦.
公衆財務及教育的目標,不能以個人的情況而定的。
‹ 上一主題|下一主題