用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
樓主: 4eyesDad
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

回覆:請教育局,取消不公平的小學世襲入學計分法

取消的最大得益者是雙非兒童

恩盈    發表於 13-9-26 11:23
小小山  agree  發表於 13-9-26 10:01

karen55407 發表於 13-9-25 15:10
取消的最大得益者是雙非兒童

絕對同意

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

4eyesDad 發表於 13-9-25 13:23
多謝版主的提點,我已修改標題,正式向教育局呼籲,取消不公平不文明的小學世襲計分制度。請版主關照 。 ...

my 2 cents. 這些世襲分,宗教分,分區派位, 不是教育局想的。公務員最想100%pure lucky draw, 唔駛煩,又唔駛俾人鬧。常理推測,不一定是事實,教局當初收回小一收生權,係“有D”學校係以這些計分制作交換條件,rationale係例如傳統名校,普遍校友都相對有錢,這些名校又通常係富貴地段,所以這些制度確保收生有D倾向,好過pure lucky draw。你要教局强制收回這些制度,首先要封咗它們轉直資既後路先。第2,嘈係有用的,特别係有傳媒和議員嘈。我係度嘈咗名津轉直幾年,今年有議員和傳媒和應,結果就救番st pauls cath and st stephen girls啦!我講咗好多次有D非常中產好天真以為名津轉直資就會少咗收有關係人氏子女。直资既規定係不可收多過70%呀,不要忘記直资校其中一條大水喉係舊生會呀!不要天真和傻。教局只要收番直资收生權,所有報名人由教局抽,佢地即刻排隊轉番做津校!

PS,我贊成兄弟姊妹同校的。

回覆:Jessy 的帖子

回覆:lawsonmoon 的帖子

引用:Quote:silvia_ng+發表於+13-9-20+13:32+agr

原帖由 4eyesDad 於 13-09-25 發表
多謝你的支持,我用實際行動,在此向教育局呼籲,取消不公平的小學世襲入學計分法。(請看新標題)請多多支 ...
我兩個入哂小學,冇福消受架啦!不過世襲真係有點多餘。

引用:有兄姊讀緊都講得通,易D照顧,但父母讀過

原帖由 it_mama 於 13-09-12 發表
有兄姊讀緊都講得通,易D照顧,但父母讀過就諗極都唔明,誇哂區完全唔係方便上學嘅原則。

...
認同!

引用:Quote:karen55407+發表於+13-9-25+15:10+取

原帖由 Cutemom0808 於 13-09-25 發表
絕對同意
Agree

我覺得辦學團體要收番自己校友兒女也不過份,彷且已撥了部份學額出來抽,照顧左各方利益。

引用:我讚成兄弟姊妹同校(申報:我只有一個小孩

原帖由 phoebehung 於 13-09-25 發表
我讚成兄弟姊妹同校(申報:我只有一個小孩。)

我不讚成父母舊生有分,仲要成10分這麼多!試想想:同宗教和 ...
父母舊生係10分,但係唔可以首名子女嗰5分。同一辦學團體係5分,但亦可以用埋首名子女5分。其實都係一樣10分。

回復 lawsonmoon 的帖子

*****  Deleted  *****
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

引用:我覺得辦學團體要收番自己校友兒女也不過份

原帖由 Janbaby 於 13-09-25 發表
我覺得辦學團體要收番自己校友兒女也不過份,彷且已撥了部份學額出來抽,照顧左各方利益。

...
我同意。其實係爭取「公平」之前,大家心中把尺都唔同,有人「公平」嘅定義係人人「同等」機會,但係平等機會概念下,咁又會因為提供唔到「同等」機會俾不同「有需要」人士而變成不平等。所以定政策唔會咁狹義,一定要斬開每樣分啲,照顧不同需要。

回覆:4eyesDad 的帖子

政府點做都會有人話!
佢只係想增加出生率啫!
(Sorry!不喜勿插!!)

醒目開學勳章 王國長老

引用:政府點做都會有人話! 佢只係想增加出生率啫

原帖由 saidorma 於 13-09-25 發表
政府點做都會有人話!
佢只係想增加出生率啫!
(Sorry!不喜勿插!!)
咪玩啦趕客wor而家

共產主意理論上都很公平的

對教育局來講,非常公平…
佢比你哋小朋友全部都加分可以去你父母以前嘅學校(仲係二 間wor)
係你哋貪心…想要人哋嗰個………
係你哋唔鍾意…自己細嗰讀嘅小學…
關政府咩事………

所以呀!…………………點爭取都冇用la....
點做都有人講唔公平………
( 重點係……佢地覺得公平呀!)
‹ 上一主題|下一主題