用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
樓主: 4eyesDad
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

引用:回復+4eyesDad+的帖子 如果你真係好唔想揀

原帖由 teambuilder 於 13-09-18 發表
回復 4eyesDad 的帖子

如果你真係好唔想揀番自己母校既,呢10分其實可以唔用架。我都唔會幫仔女報自己母校 ...
我好想請教,那位香港人,設計或發明小一入學世襲制度。他是領導潮流?還是他令香港小學入學制度,放在國際邊緣?

4eyesDad 發表於 13-9-19 12:09
閣下知道世襲入學之不公平,你如何教育下一代?下一代只會承繼不公平的思想,何堪虞!

...

係呀, 我個人係既來之則安之, 所以雖然我想有普選, 但我不會去佔領中環.

我又唔覺得我的教育有乜問題呀, 總之我個囝唔會做壞事唔會打劫咪得羅, 做人唔好太執著會開心d.

大肥羊    發表於 13-9-26 10:20
bckwong  great!!  發表於 13-9-25 14:33
tung0409  well said!!  發表於 13-9-19 12:53
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 13-9-19 12:36
係呀, 我個人係既來之則安之, 所以雖然我想有普選, 但我不會去佔領中環.

我又唔覺得我的教育有乜問題呀,  總之我個囝唔會做壞事唔會打劫咪得羅, 做人唔好太執著會開心d. ...

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-19+12:09+閣下

原帖由 Jessy 於 13-09-19 發表

我又唔覺得我的教育有乜問題呀,  ...
二件不同的事情,不能比較。佔領中環是非法的行為,教育下一代公平的思想,是文明的基本步驟。

NKpa  非法但正義,合非卻不公義,為了下一代,你如何取捨?  發表於 13-9-19 13:24

4eyesDad 發表於 13-9-19 12:58
二件不同的事情,不能比較。佔領中環是非法的行為,教育下一代公平的思想,是文明的基本步驟。

...
咁其實你又或者可以諗下有咩方法會令人留意到制度上的不公? 例如fb開個專頁比認同的人去like? 如果真係多人的話可以攪遊行?? 之類等等可引起公眾/media會注意的活動?

即係好似o個個反對大陸孕婦黎香港生仔的專頁咁樣....我都有like佢架, 不過我沒去遊行過之麻, 我都好佩服有份攪的人, 我覺得佢地的努力係有成功到的, 真係多左人去注意, 而政府亦都真係cut左唔再比佢地"合法"地來生bb.  

希望每天開心渡過 ;-)

看看樓主舊貼,由報幼稚園到小學都幾多怨聲吓

subb    發表於 13-9-19 15:53

引用:看看樓主舊貼,由報幼稚園到小學都幾多怨聲

原帖由 titibaby 於 13-09-19 發表
唉!

回覆:Jessy 的帖子

世襲制度應該是學校爭取的結果·

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-19+12:58+二件

原帖由 Jessy 於 13-09-19 發表
咁其實你又或者可以諗下有咩方法會令人留意到制度上的不公? 例如fb開個專頁比認同的人去like? 如果真係多人 ...
閣下的和平建議很好,我還要面對目前的不公平及花時間的入學程序,可能沒有足夠的時間了。但如果你實行你的建議,我會給你like!

引用:看看樓主舊貼,由報幼稚園到小學都幾多怨聲

香港的教育制度,真是要命,對嗎?

引用:Quote:原帖由+titibaby+於+13-09-19+發表看

原帖由 4eyesDad 於 13-09-19 發表
香港的教育制度,真是要命,對嗎?

多幾個月才能回答這問題

考到心目中心儀的,我就多謝個system

考唔到,就覺得唔公平lor

其實我都覺唔公平,仲要計宗教分。乜都無!
反而有兄弟在校,方便照顧就合理D

4eyesDad 發表於 13-9-19 12:22
我好想請教,那位香港人,設計或發明小一入學世襲制度。他是領導潮流?還是他令香港小學入學制度,放在國際 ...

原來你根本不知道小一入學制度的由來變革,那你的討論很容易流於無的放矢

呢個係一啲都唔公平嘅制度,但政府唔改又可以點

引用:+本帖最後由+titibaby+於+13-9-19+15:58+編

正常的教育觀念告訴我們,公平的制度,不會是由私人利益來決定的。

引用:其實我都覺唔公平,仲要計宗教分。乜都無!

原帖由 nicee 於 13-09-19 發表
其實我都覺唔公平,仲要計宗教分。乜都無!
反而有兄弟在校,方便照顧就合理D ...
多謝閣下的意見。

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-19+12:22+我好

原帖由 MC1128 於 13-09-19 發表
原來你根本不知道小一入學制度的由來變革,那你的討論很容易流於無的放矢 ...
閣下可否告訴我們,世襲制的設計者是誰?

引用:呢個係一啲都唔公平嘅制度,但政府唔改又可

原帖由 wister 於 13-09-19 發表
呢個係一啲都唔公平嘅制度,但政府唔改又可以點
我們不要低估EK的影響力,我們亦可以向議員反映,或向他們發問如何處理不公平的小一入學制度。畢竟民選議員始終要我們的票,如果他們的反應及答案不合格,你還要投票給他們嗎?

titibaby 發表於 13-9-19 14:26
避開負能量的最好方法就是刻意忽視

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+wister+於+13-09-19+發表呢個

原帖由 4eyesDad 於 13-09-20 發表
我們不要低估EK的影響力,我們亦可以向議員反映,或向他們發問如何處理不公平的小一入學制度。畢竟民選議員 ...
年年都有類似topic,每年都有準小一家長o係網上論壇呻,呻完又點?無人企出黎有咩用(我認我無咁偉大)。仲有,區議員幫吾到,要搵人出頭就搵立法會議員。事關幾十萬人既外傭issue都拖左咁多年,呢d不痛不癢的再拖下好了(反正個個都係關自己事果年就意見多多,嘈完果年就閃,政府怕咩)

‹ 上一主題|下一主題